Proljeće i njegove boje polako se “uvlače” u svaki segment našeg života, pa tako je i sa okusima i preukusnim delicijama koje posebno obožavamo tokom ovog godišnjeg doba. Ovo je vrijeme kada gastronomska kreativnost procvjeta kao i priroda, a ukusi se miješaju kao boje na paleti umjetnika, stvarajući osvježavajuće kombinacije i recepte.
Pitali smo Aleksandru, food blogerku, poznatiju na Instagramu kao gdja.teglica koju svakodnevno pratimo za recepte, šta nam preporučuje kao omiljena jela za ovu proljećnu sezonu. Ona je kreirala lagane, zdrave i jednostavne recepte za Ultra magazin i naše čitaoce. U nastavku otkrivamo Aleksandrine jednostavne proljećne recepte.
Pita sa tikvicama
Tikvice su vijesnici proljeća, samim tim nezaobilazan dio mnogih kulinarskih avantura u ovom godišnjem dobu. Osvježavajuća sa svojom delikatnom aromom i bogatim hranjivim sastojcima zikvica pruža neiscrpne mogućnosti u kuhinji. Sadržaj vode u proljetnim tikvocama je manji, pa su idealne za pripremu pita, ljevuše, pljeskavica i uštipaka. Aleksandra nam otkriva svoj jednostavan i osvježavajući recept za ovu savršenu deliciju.
Sastojci:
- 0,5 kg tikvica (oguljene i narendane)
- 200 g sitnog sira
- 3 jaja
- 100 g tvrdog sira (narendan)
- 100 g integralnog brašna
- 2 kašičice soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kašičice bijelog luka u granulama
- 1 kašikica praška za pecivo
- malo bibera
- 100 g susama
Priprema:
Tikvice oguljene narendati i ostaviti 10 minuta da puste vodu. Jaja umutititi sa soli i sitnim sirom, zatim dodati i preostale sastojke. Tikvice ocijediti i umijesiti u smjesu. U tepsiju obloženu papirom za pečenje sipamo smjesu. Pospemo susamom i pečemo u zagrijanoj rerni na 200 0 C 40 minuta.
Teglica jabuka i mrkva
Teglica je Aleksandrina inspiracija što možemo zaključiti i iz njenog naziva Instagram profila, pa je ovaj zdravi obrok koji je osmislila nazvala Teglica jabuka i mrkva. Aleksandra kaže da je mrkva najljepša u proljeće, jer se sjeti kako je nekada pristizala pristizala u bakinu baštu domaća, ona najslađa, a kombinacija sa jabukom joj je od malih nogu moja najdraža užina, uz ovsene pahuljice dobićemo zasitan obrok.
Sastojci:
- 1 jabuka (isječena na kockice)
- 1 mrkva (rendana)
- 3 kašike sitnih ovsenih pahuljica
- 1 kašika čija sjemenki
- 1/2 kašičice cimeta
- 100 ml biljnog mlijeka
- 1 kašika meda
Sve pomiješati, ostaviti preko noći i ujutro dodati kašikicu bademovog putera.
Zelena pasta
Aleksandra kaže: “Italijanska kuhinja je za mene broj jedan. Sa tjesteninom se može sve, još dodati dvije ili tri namirnice, malo začina i imamo preukusnu hladnu salatu. Čeri paradajz kao i domaća mrkva u ovom periodu su po meni najljepši i najviše mirišu”. Tom povodom osmislila je jednostavnu kombinaciju, koju možeš ponijeti i na posao.
Sastojci:
- tjestenina (skuvana)
- 1 kašičica pesto sosa
- komadi tunjevine
- čeri paradajz
- tvrdi sir
Količinu biramo sami, a u skuvanu tjesteninu umiješamo ostale sastojke i imamo savršen obrok.
Mi smo uživali u svakom zalogaju degustirajući ove delicije, a sigurni smo da ćeš i ti.
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.