Ukoliko postoje slastice koje neodoljivo podsjećaju na jesen, to su onda sočne cimet rolnice. Savršen spoj mekog tijesta, aromatičnog cimeta i slatke glazure nijedno nepce neće ostaviti ravnodušnim. Oduševi najdraže svojim kulinarskim sposobnostima najboljim receptom za savršene cimet rolnice.
Potrebni su ti sljedeći sastojci:
Tijesto za cimet rolnice:
- 480 ml toplog mlijeka
- 100 g šećera
- 110 g maslaca
- 20 g suhog kvasca
- 625 g brašna
- 1 čajna kašičica praška za pecivo
- 2 čajne kašičice soli
Fil za cimet rolnice:
- 165 g smeđeg šećera
- 170 g maslaca
- 2 supene kašike cimeta
Glazura za cimet rolnice:
- 115 g mascarpone sira
- 30 g maslaca
- 60 ml mlijeka
- 120 g šećera u prahu
- 1 čajna kašičica vanila ekstrakta ili 1 vanilin šećer
Priprema
Priprema cimet rolnica počinje pravljenjem tijesta. U zdjeli pomješaj mlijeko, istopljen maslac i šečer, a potom dodaj i kvasac i pusti smjesu da odstoji 10 minuta. Zatim u smjesu dodaj i brašno, prašak za pecivo i so. Gotovu smjesu prekrij krpom i ostavi na toplom mjestu nekih sat vremena.
Sljedeća stvar koju trebaš napraviti je fil. U posudi pomješaj smeđi šećer, maslac i cimet tako da dobiješ pastu kojom ćeš filovati tijesto. Izvadi tijesto iz posude, premijesi i razvuci na debljinu oko 1 cm. Zatim ravnomijerno tijesto namaži filom i zamotaj tijesto u štrudlu.
Štrudlu isjeci na komade debljine oko 8 cm i poredaj u tepsiju koja je prethodno premazana maslacem kako se tijesto ne bi zaljepilo i isušilo na krajevima. Cimet rolnice peci na temperaturi od 180 stepeni 20-25 minuta, dok tijesto ne dobije zlatnožutu boju.
Dok se tijesto peče, pripremi glazuru za svoje cimet rolnice. U posudi pomješaj mascarpone sir, maslac, mlijeko i ekstrakt vanilije. U smijesu postepeno sipaj šećer vodeći računa da ostane glatka i bez grudvica. Nakon što je tijesto pečeno, sačekaj 10 minuta te ga zalij prethodno pripremljenom glazurom.
Pozovi prijatelje i uživajte u najukusnijim cimet rolnicama.