Ultra Ukusno

Ukusan jesenji desert od jabuka

Bingo
Bingo

Hrskave jabuke mogu biti najbolje u kategoriji jesenjih deserta. Slatke i nježne jabuke prelivene hrskavom kombinacijom zobi, brašna, smeđeg šećera i maslaca. Topao i blago začinjen, ovaj desert je savršen za jesenje dane.

jesenji desert
Foto: thespruceeats.com

Ovaj jesenji desert možeš poslužiti topao ili na sobnoj temperaturi, a možeš mu dodati i kuglu sladoleda od vanilije.

Sastojci:
  • 3/4 šolje običnog brašna
  • 3/4 šolje smeđeg šećera
  • 1/8 čajne kašičice soli
  • 113g maslaca
  • 3/4 šolje kuhanih ili valjanih zobenih pahuljica

Za fil:

  • 5-6 velikih jabuka
  • 1 supena kašika limunovog soka
  • 1/3 šolje smeđeg šećera
  • 1/2 čajne kašičice cimeta
jesenji desert
Foto: thespruceeats.com
Priprema:

Zagrij rernu na 175 stepeni. Premaži maslacom posudu za pečenje od 2L. Pomiješaj brašno, 3/4 šolje smeđeg šećera, so i maslac u posudi za miješanje ili posudi za kuhanje. Miješaj smjesu dok se ne sjedini. Dodaj zobene pahuljice i promiješaj da se temeljno sjedini. Stavi na stranu. Jabuke oguli i nareži na ploške. Po želji, nasjeckaj nekoliko jabuka sitnije za različitu teksturu. Dodaj kriške jabuke u zdjelu s limunovim sokom i povremeno ih miješaj kako jabuke ne bi postale smeđe. Dodaj 1/3 šolje smeđeg šećera i cimeta u mješavinu jabuka i limunovog soka i promiješaj. Smjesu od jabuka premjesti u pripremljenu posudu za pečenje. Ravnomjerno prekrij smjesu od jabuka hrskavom smjesom. Peci 40 do 50 minuta ili dok jabuke ne omekšaju i gornji dio ne porumeni i postane hrskav. Sačekaj da se malo ohladi i uživaj u pravom jesenjem desertu.

Slični članci

Kremasta palenta sa umakom od gljiva

Ultra magazin

12 jednostavnih savjeta za kuhanje tjestenine

Ultra magazin

Ukusne cimet rolnice koje morate probati

Ultra magazin