Trenutno čitaš
Ukoliko tražiš odmor iz snova bez gužve, ova grčka ostrva su stvorena za tebe

Ukoliko tražiš odmor iz snova bez gužve, ova grčka ostrva su stvorena za tebe

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Uprkos reputaciji vrhunskih i popularnih turističkih destinacija u Grčkoj, postoje ipak neka osamljena grčka ostrva sa populacijom ispod 200 stanovnika za one koji traže miran odmor bez gužve.

Zapravo, neka od ostrva koja ti predlažemo za veoma miran odmor bez buke i gužve, toliko su mala i osamljena da je glavno prevozno sredstvo još uvijek magarac, brodić, motor ili bicikl, kao što je bilo prije više vijekova.

Wikimedia Commons/ Public Domain

Marathi – Najzabačenije od svih grčkih ostrva ima samo 5 stanovnika

Ovo je ostrvo koje trebaš posjetiti kada se želiš vratiti u prirodne ljepote netaknute Grčke u potpunoj osami od ostatka svijeta. Nevjerojatno, Marathi ima samo 5 stanovnika tokom cijele godine, što ga čini jednim od najzabačenijih grčkih ostrva. Ovo očaravajuće ostrvo veoma je malo, a smješteno je istočno od Patmosa i ima potpuno netaknutu obalu. Naselila ga je porodica Emilianos davne 1977. Porodica je napravila mali hotel i restoran za posjetioce koji tokom ljetnih mjeseci svrate na ostrvo.

Anya Dedyukhina

Ostrvo Irakleju naseljava manje od 150 ljudi

Irakleia je ostrvo sa samo 141 stanovnikom i savršen je za turiste, koji žele istraživati ​​prirodu i istoriju. Ostrvo se nalazi između Naxos i Iosa i do njega se može doći trajektima iz Atene, Naxosa i Parosa.

XristinaMnp07

Kitnos, osamljeni grčko ostrvo sa drevnim korijenima

Ovo grčko ostrvo prava je privlačnost za speleologe sa najvećim pećinama na Cikladima! Osim toga, ostrvo ima bogatu istoriju i naseljeno je od rane antike. Zabačeno grčko ostrvo dom je mnogih tajanstvenih slika na stijenama, koje datiraju prije nekih 5000 godina.

Roman Klementschitz/Wikimedia Commons

Donousa je jedno od najmanjih ostrva u Cikladima

Osjećaš potrebu da stvarno pobjegneš od svega. Pogledaj ostrvo Donousa koji ima samo 167 sretnih stanovnika. Donousa se nalazi između Naxosa i Amorgosa i jedno je od najmanjih ostrva u Cikladima. Međutim, dovoljno je veliko da se može povezati trajektom iz Pireja. Alternativno, možeš uzeti lokalni brod iz Naxosa ili Amorgosa. Predivne plaže bez gužve su idealno mjesto za odmor.

Pročitaj

Zde

Agathonisi, netaknuto grčko ostrvo koje nazivaju rajem

Opusti se na osamljenoj plaži i pobjegni od svih turista ovog ljeta posjetom osamljenom grčkom ostrvu Agathonisi koji se poput dragulja uzdiže iz mora. Ovo maleno, planinsko ostrvo nalazi se na najsjevernijoj tački arhipelaga Dodekanez u Grčkoj. Popis stanovništva iz 1920-ih, pokazao je da je ostrvo tada imalo samo 80 stanovnika, od kojih su većina bili zemljoradnici i pastiri. Danas na netaknutim, surovim padinama Agathonisija živi 185 stanovnika. Mnogi ljudi dolaze ovamo zbog skrovitih plaža i posjeta dva neobična sela na ostrvu, koja se zovu Megalo Chorio, ili “Veliko selo”, i Mikro Chorio, što znači “Malo selo”. Opština Agathonisi takođe uključuje lijep arhipelag potpuno nenaseljenih malih ostrva na pučini, uključujući Glaros, Kouneli, Nera i Psathonisio.

 

Av-fuzzy
Thanasis Christodoulou

Izvor: greekreporter.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum