Trenutno čitaš
U Nepalu se svake godine održava festival zahvalnosti psima što su nam prijatelji

U Nepalu se svake godine održava festival zahvalnosti psima što su nam prijatelji

Jysk
Jysk

Psi su naši najbolji prijatelji od davnina, jer nas bezuslovno vole, obožavaju naše prisustvo, nisu zahtjevni, te nas podsjećaju i uče da cijenimo i radujemo se sitnicama koje život znače. U Nepalu se svake godine u jesen održava “Kukur Tihar”, festival u znak zahvalnosti psima na njuhovoj lojalnosti i prijateljstvu.

Foto: theawesomedaily.com

Ljudi u Nepalu su odabrali jedan dan u godini da zahvale psima za njihovo iskreno prijateljstvo i odanost. Tog dana pletu vijence i daju ukusnu hranu psima, veličajući vezu između čovjeka i psa. Ovog dana se odaje počast i proslavljaju se svi psi – nezavisno od toga da li su ljubimci ili su napušteni, ulični psi. Napuštenim životinjama, koje žive na ulici uljepšava se život barem na jedan dan. Počast se odaje i radnim psima, tako da se tokom dana održavaju prave male ceremonije zahvale u policijskim i vojnim stanicama. Njihovi zaposlenici odaju priznanje psima koji sa njima rade.

Foto: theawesomedaily.com

“Kukur Tihar” ili “Kukur Puha” u bukvalnom prevodu znači “obožavanje pasa”. Svake godine u jesen, milioni Hindusa slave “Diwali”, “festival svjetla”. Tokom proslave obilježena je manifestacija “Kukur Tihar” ili “Kukur Puja” koja je posvećena psima. Ova proslava Tihara traje pet dana. Drugog dana obožavaju pse, nudeći im ukusne poslastice, ukrašavajući ih vijencima od cvijeća i obilježavajući ih “tikom” na čelu. Vjeruju da je životinja sveto biće pod oznakom crvenog praha.

Foto: theawesomedaily.com

Zašto u Nepalu postoji ovaj kraljevski tretman za pse?

Ovaj kraljevski tretman prema psima postoji jer oni vjeruju da su psi glasnici Yame, hinduističkog boga smrti i to je način da se umiri bog. Psi se spominju i u hinduističkom tekstu Mahabharata, u kojem Yudhishthira, kralj pravednosti, nije želio ući u raj bez svog krznenog najboljeg prijatelja.

Pročitaj

 

Izvor: worthyshared.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum