Ultra Ukusno

Tri smutija za bolji imunitet

Započinjanje dana na pravi način je dobro kako za naše tijelo, tako i za naš um. Šta je bolje za doručak od ukusnog i zdravog smutija. Ultra ti donosi tri jednostavna i ukusna recepta za smutije, zbog kojih ćeš se osjećati zdravo i sretno. Ubaci namirnice u blender i uživaj!
Foto: © Jenny van Sommers
Antioksidans smuti

Sastojci:

  • ¼ ananasa
  • 1 kivi
  • 1 kašičica svježeg đumbira
  • rukohvat kelja
  • sok od  ½ limuna
  • 1 šolja mlijeka od badema

Glavni sastojak u ovom smutiju je ananas zato što je sjajan za imunitet – sadrži veliku količinu antioksidansa i sadrži bromelin koji djeluje protuupalno, pospješuje varenje i ublažava probleme sa sinusima. Kivi je takođe voće bogato antioksidansima i pun je vitamina, kao što su vitamin K i E, takođe sadrži dosta vlakana. Đumbir sadrži gingerol i snažan je antioksidans. Takođe, ublažava bolove u mišićima. Kelj je prepun moćnih antioksidansa, vitamina i vlakana koja su odlična za probavu.

Smuti bogat hranjivim sastojcima
Pexels

Sastojci: 

  • 1 mango
  • rukohvat špinata
  • ½ kašičice kurkume
  • 1 šolja mlijeka od badema
  • prstohvat bibera

Mango, koji je glavni sastojak ovog smutija, je pun vitamina kao što su C i A, što znači da pomaže da naš imunitet ostane jak i zdrav. Špinat je hrana koja je odlična za poboljšanje imuniteta zahvaljujući visokom nivou vitamina C, koji takođe pomaže borbi protiv infekcija. Kurkuma je savršena za imunitet, a takođe djeluje protuupalno. Biber povećava apsorpciju neophodnih hranjivih namirnica kao što su kalcijum i selen.

Smuti pun vitamina C
Pexels

Sastojci

  • 1 velika mrkva
  • 1 velika narandža ili mandarina
  • 1 kašičica svježeg đumbira
  • ½ kašičice cimeta
  • ¼ kašičice kurkume
  • 1 šolja mlijeka od badema

Ovaj smuti je pun vitamina C zahvaljujući mrkvi i narandžama. Mrkve sadrže antioksidanse, koji pomažu tijelu da se bori protiv slobodnih radikala, oštećenja ćelija i upala, dok narandže obezbjeđuju zaštitu za srce jer kontrolišu nivoe šećera i holesterola. Pored toga poznato je da pomažu u sprečavanju rizika od bolesti disajnih puteva. Cimet stimuliše imunitet, pomaže u regulisanju šećera u krvi, onemogućava supstance koje izazivaju upale i spriječava nakupljanje trombocita u krvi.

 

Izvor: vogue.co.uk

Slični članci

Jednostavne lazanje sa špinatom

Ultra magazin

Petominutni doručak sa pesto umakom!

Ultra magazin

Pripremi tjesteninu po omiljenom receptu Giorgia Armania

Ultra magazin