Trenutno čitaš
Još jedan trend 90-tih: Grunge makeup se službeno vraća!

Još jedan trend 90-tih: Grunge makeup se službeno vraća!

Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

Sjećaš li se grunge ere, kada je muzika bila gruba, a šminka neuredna? Pa, vratila se, i ponovo pravi talase u svijetu ljepote. Reci zbogom estetici “čiste djevojke” koja je dominirala posljednjih godina i vrati se razmazanoj olovci za oči i tamnim usnama koje su definisale 90-te.

Oživljavanje grunge ljepote nije samo prolazni trend; to je kulturni pomak od uglađenog minimalizma koji je prožimao modne i beauty krugove. Ovog puta, sve je u vezi sa prihvatanjem haosa i pobune 90-ih, sa izgledom inspirisanim bendovima Nirvana, Pearl Jam i Alice In Chains.

Camila Morrone, YSL BEAUTY

Dakle, zašto nagli povratak na grunge? Za početak, to je reakcija protiv prezasićenosti minimalističkim izgledom šminke na platformama kao što su TikTok i Instagram. Ljudi žude za nečim hrabrijim, izražajnijim i manje zabrinutim za savršenstvo. Grunge šminka podrazumijeva prihvaćanje nesavršenosti i dopuštanje da tvoja individualnost zablista.

Prabal Gurung, Getty Images

Ali šta tačno podrazumijeva grunge šminka? Zamisli zamrljanu crnu olovku za oči, hrabre usne i mat završni sloj. To je odmak od urednosti i preciznosti čiste šminke, umjesto toga se odlučujemo za živahniju atmosferu bez napora.

Ann Umali-Lontoc for Anthony Ramirez SS24; JELLY EUGENIO/Instagram

Ovo ponovno oživljavanje grunge estetike nije ograničeno samo na svijet ljepote; takođe ostavlja svoj trag na pisti i crvenom tepihu. Dizajneri poput Jasona Wua i Anna Sui u svoje kolekcije uključuju elemente grunge estetike iz 90-ih, dajući mu moderan zaokret za današnju publiku.

Jason Wu, LAUNCHMETRICS/SPOTLIGHT

I ne radi se samo o šminki; takođe se radi o stavu. Grunge ljepota je gruba, čvrsta i neoprostivo hrabra. Radi se o kršenju pravila i izazivanju statusa quo, slično muzici i kulturi koji su ga inspirisali.

Naravno, rekreiranje grunge izgleda nije jednostavno repliciranje prošlosti. Radi se o tome da ga prilagodite i učinite da radi za vas. Bilo da kanališeš svoju unutrašnju Avril Lavigne ili prihvaćaš estetiku mafijaške žene, postoje beskrajni načini da grunge šminku učiniš svojom.

@naomieliav

Easy grunge look im obsessed with 🖤 #grungemakeup #grungeeyeshadow #grungeaesthetics #grungemakeuptutorial #smokyeye #indiesleaze

♬ Perfect (Exceeder) – Mason & Princess Superstar

Dakle, kako postići savršen grunge izgled?

Evo nekoliko savjeta za početak:

Započni s mat bazom: Grunge šminka je sva u potpunosti u tom mat izgledu. Počni nanošenjem mat podloge ili BB kreme da ujednačiš ton kože i kreiraš prazno platno za ostatak svog izgleda.

Pročitaj

Odaberi crni eyeliner: Uzmi crnu olovku za oči i razmaži je duž linije trepavica za onaj prepoznatljivi grunge izgled. Ne brini o preciznosti – ovdje se radi o stvaranju neuredne vibracije u kojoj se živi.

Huda beauty

Podebljaj usne: Odaberi hrabru boju za usne, poput tamnocrvene ili tamno smeđe, i nanesi je s blago neurednim, razmazanim efektom. Malo precrtaj usne za dodatnu dramatičnost.

Eksperimentiši sa sjenilom za oči: Iako je crna klasičan izbor za grunge šminku za oči, nemoj se bojati eksperimentisati s drugim tamnim, zadimljenim bojama poput smeđe, sive ili tamnoplave. Pahuljastim kistom nanesite sjenu i izblendaj je za meki, razmazani efekt.

Završi maskarom: Dodaj nekoliko slojeva maskare za volumen da upotpuniš izgled. Ne brini o tome da ćeš svoje trepavice učiniti savršenim – zgrudane i paučinaste su pravi trend za grunge šminku.

Na kraju, grunge šminka je više od beauty trenda; to je izjava pobune i individualnosti. Zato samo naprijed, prihvati haos i neka tvoja unutrašnja rock zvijezda zablista.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum