Trenutno čitaš
Tomislav Cvitanušić: Spreman sam i fizički i psihički da se popnem na vrh svijeta Mount Everest

Tomislav Cvitanušić: Spreman sam i fizički i psihički da se popnem na vrh svijeta Mount Everest

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Alpinista, triatlonac i bh. Ironman Tomislav Cvitanušić na konferenciji za novinare, objavio je da 31. marta kreće u pohod na najviši vrh na svijetu na Mount Everest.

Za ovaj uspon pripremao se dugo, a u okviru tih priprema nedavno se popeo po drugi put na planinu Kilimandžaro, najviši vrh Afrike (5,895m).

“San svakog visokogorca je da se jednom u životu popne na krov svijeta, pa je to i moja želja odavno. Sada sam spreman, ali iza mene je dug put priprema. Imao sam dobre učitelje i njima trebam zahvaliti za sve što sam do sada postigao, ali i za ono što tek slijedi. Spreman sam i fizički i psihički da se popnem na vrh svijeta. Želim ovaj uspon da uradim do kraja i da bude uspješan, da se na taj način zahvalim svima koji su vjerovali u mene, koji su mi pomagali, ali i podržavali me cijelim mojim putem”, rekao je Cvitanušić.

Jedan od učitelja od kojih je Cvitanušić učio je Muhamed Gafić, čovjek koji je bio član jugoslovenske ekspedicije koja se 1979. godine popela na Mount Everest. On lično to nije uspio, ali se može pohvaliti da je na tom putu dosta pomogao dvojici kolega iz ekspedicije, koji su uspjeli da dođu do vrha.

“Za mene je to bilo kao da sam ušao u finale Olimpijskih igara. Bio sam jedan od dvojice učesnika iz Bosne i Hercegovine u ekspediciji i samim time i čast je bila veća. Mnogo izazova smo imali na našem putu ka vrhu, ali cilj nam je svima bio jedan, a to je da izadjemo na vrh preko zapadnog grebena, što je do tada bila nemoguća misija”, istakao je Gafić.

Gafić je istakao i kako je ovaj uspon te davne 1979. godine bio izuzetno težak, ali kako je sretan da su makar dva člana eskpedicije uspjela da ga završe do kraja. S obzirom na to da je pomagao Cvitanušiću u dosadašnjim pripremama, Gafić kaže kako smatra da je spreman za ovaj zahtjevni poduhvat i kako vjeruje da će uspjeti u svom naumu, a on je spreman i dalje da mu pomaže koliko može.

Prvi iz Bosne i Hercegovine, koji se popeo na vrh Mount Everesta Petar Pećanac, rekao je kako se taj osjećaj kada je već bio na vrhu ne može opisati riječima.

Pročitaj

“To je bila moja životna želja i drago mi je što sam je uspio ostvariti. Nije bilo nimalo lako i sigurno je da čovjek u takvim trenucima pomisli i ‘što je meni ovo sve trebalo’, pa čak na trenutak i da odustane, ali ja sam imao takav mentalni sklop da sam znao šta želim i samo sam radio na tome da taj cilj i ostvarim. Uspio sam i to je bilo moje ostvarenje dugogodišnjeg sna”, poručio je Pećanac.

Iako je svjestan da je pred njim težak zadatak i da će njegov uspon na Mount Everest biti veoma značajan, Tomislav Cvitanušić ipak želi da na ovaj vrh izađe bez velike pompe.

“Želim da iskažem i poštovanje narodu Sherpa, koji pomaže svim entuzijastima koji žele da makar pokušaju da se popenju na vrh Mount Everesta, da im pokažem našu kulturu i da zajedno s njima proslavim svoj, nadam se, uspješno ispunjen cilj. Takođe, želim da ovo uradim na siguran način, da učinim ponosnim one od kojih sam učio, ali i sve koji me podržavaju”, zaključio je Cvitanušić.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum