Trenutno čitaš
Tamara Stojanović: “Manje je više” nije makeup pravilo iza kojeg bih stala čvrsto

Tamara Stojanović: “Manje je više” nije makeup pravilo iza kojeg bih stala čvrsto

Banjaluka Fest
Banjaluka Fest

Iako je temperatura već odavno ljetna, zvanični početak ovog godišnjeg doba još nije nastupio. Svako godišnje doba nam donosi nove makeup trendove, pa smo zbog toga odlučili da zavirimo u svijet makeup artistkinje koja svojim četkicama i potezima stvara pravu magiju na licu. Tamara Stojanović otkrila nam je male tajne za veličanstven izgled i nesebično podijelila sa nama makeup trikove za vrele, ljetne dane koji nas očekuju, a dotakli smo se i mnogih drugih tema. 

Kako i kad je počelo interesovanje za posao kojim se baviš i kako se to pretvorilo u veliku ljubav i strast?

Tamara: Ovo pitanje mi se često postavlja. Odgovor je uvijek isti, ali ako više razmislim o tome, uvijek se sjetim “još nečeg” što nisam ispričala.

Kao mala sam se bavila modelingom, i samim tim sam imala priliku da me u ranim tinejdžerskim godinama šminkaju profesionalni šminkeri. Sjećam se svog prvog photoshootinga, sada bih mogla nacrtati i opisati prostoriju u kojoj su me šminkali, gdje je šta stajalo i šta je od šminke korišteno. Šminkerka mi je za to fotografisanje stavila vještačke suze, dok ih je stavljala sjećam se da sam je sve ispitivala o tome, o procesu o proizvodu, o načinu nanošenja i postojanosti, apsolutno me je sve zanimalo. Kroz godine bavljenja modelingom i brojna šminkanja, vidjela sam šta je šminka zapravo i koliko je malo potrebno da se ljepše i samopouzdanije osjećamo.

Zatim su slijedili sati i sati pokušaja rekreiranja makeup-a koji su radjeni na meni ili koje sam vidjela negdje drugo. Onda su ljudi oko mene nisu počeli da primjećuju da ja to zaista umijem da radim.

Kreativne duše, kakva si i ti, nemaju problem sa pronalskom inspiracije, ali gdje ti najčešće pronalaziš inspiraciju i šta te najviše pokreće u tvom poslu?

Tamara: Smatram da inspiracija svim ljudima može da dođe isključivo iz mjesta u kojem provode dosta vremena, mentalno ili fizički. Ne može meni doći inspiracija sa modne piste iz Milana ako o njoj nisam ni razmišljala, niti je gledala.

Svakodnevno se inspirišem, i svaki dan imam nove ideje, i moram priznati da to malo postaje i problem, jer sam Vaga u horoskopu, pa kada dodje momenat da trebam da donesem odluku koji makeup ću raditi na klijentu, bude zanimljivo. Odakle dolazi inspiracija? Dolazi iz svakodnevnog života, posmatranja i praćenja trendova. Recimo trenutno je aktuelan stil šminkanja iz serije “Euphoria”, koju sam pogledala samo zbog toga, sada da me pitate o čemu se radi u seriji teško bih opisala, jer sam konstantno posmatrala i analizirala makeup na glumicama.

Recimo kada klijent dodje, inspiraciju za konkretno makeup koji ćemo raditi, dobijem iz odjevne kombinacije, proporcije lica, energije osobe na kojij radim makeup.

Kako se boriš sa “nedostatkom inspiracije” kada do toga ipak dođe?

Tamara: Ako bih došla u situaciju da mi inspiracije ponestane, to bi značilo da mi se više ovaj posao ne radi i da treba da idem dalje. U nekim najtežim životnim trenucima sam držala četkicu u ruci prepuna ideja. Tako da se nadam da se nedostatak inspiracije neće dogotiti.

Kao make up artistkinja sa kojom predrasudom si se najteže suočila? I generalno, koje se predrasude vežu za zanimanje make up artistkinje?

Tamara: Ima ih mnogo. Meni najzanimljivije i prve dvije koje su mi pale na pamet su: “Ma šta će ona, mlati četkicama i misli da je nešto, ma da radi se, slaže se keš na kamari”. Ovo je doslovno citirano kako sam čula da se govori, ne za mene već generalno za sve makeup artiste. Ove dvije predrasude baš smetaju, prva je omalovažavanje posla koji je jako težak i naporan fizički i psihički, a druga je da se tu zaradjuje ko zna koliki novac, jer niko ne zna koliko se zapravo novca troši i ulaže konstantno.

Kako izgleda jedan prosječan poslovni dan u tvom životu?

Tamara: Dan počinje sa alarmom u 04h (nekada i ranije), buđenje, spremanje, pije se kafa (bez kafe ni slučajno ne smijem započeti dan). Zatim se priprema radni prostor, postavljam sve stvari na svoje mjesto po rasporedu na koji sam navikla, da tačno znam gdje šta stoji i da ne gubim vrijeme u traženju, jer u ovom poslu je svaka minuta važna. Prvi klijent je obično zakazan u 06h, tada se počinje i bez pauze se završava nekada poslije podne oko 18h. Dakle oko 12 sati stajanja bez pauze, bez jela, bez kafe itd… Kada se takav dan završi, trebalo bi da se odmara ili spava, ali ne, moj posao se nastavlja kroz dopisivanje i odgovaranje na sve poruke koje su stigle u tom periodu kada sam radila.

Stiže ljeto, a sa svakim godišnjim dobom i novi trendovi. Po tebi, koja 3 makeup trenda su must have ovog ljeta?

Tamara: Da, stalno je nešto novo na reperoaru. Ono u šta sam ubjeđena za ovo ljeto da će biti apsolutni hit jesu boje, jer vraćaju se na velika vrata, zelena, plava, neon boje i to najčešće na donjem kapku. Drugi trend su definitivno šljokice i cirkoni, ovog ljeta će biti “više je manje” kada su gliteri u pitanju. I kao treći trend bih navela kose oči ili “cat’s eyes” efekat, koji se dobija pomoću ajlajnera i trepavica koje se stavljaju samo na zadnju polovinu trepavica.

Koje boje ćemo nositi na usnama i očima?

Tamara: Na očima nude, sve nijanse plave i zelene, a na usnama što neutralnije i prirodnije boje, ali dobro iskonturisane.

Da li postoji neki makeup trend koji prelazi granice trenda i aktuelan je svake sezone ili svakog ljeta?

Tamara: Mislim da ne. Jedino što mi se ako mogu reći ne svidja, jeste trend konturisanja, toliko je nametnuto, da je stvorilo komplekse i kod najsavršenije iskonturisanog lica, da mu ipak nešto fali. Konturisanje lica u beauty tehnici šminkanja je zapravo sjenčenje udubljenja na licu braonkastim bojama, kako bi se konture lica jasnije i bolje vidjele na fotografiji, a sada je konturisanje otišlo u totalno pogrešnom smijeru, gdje imamo djevojčicu od 14 godina koja dođe na šminkanje i kada je pitam šta želi da radimo, ona kaže “oči kako god želiš, ali mi samo nos dobro iskonturiši i smanji”, a pri tome ima savršen nos.

Koji je tvoj omiljeni makeup trik?

Tamara: Imam ih dosta, ali onaj omiljeni među mojim klijeticama i prema njihovim reakcijama jeste iscrtavanje usana i njihovo vizuelno uvećevanje, bez da se primjeti, a zapravo ih ni ne uvećam već ih samo pravilno iskonturišem i izvučem njihov maksimim u granicama ukusa.

Gdje se najčešće prave greške kada je riječ o šminkanju?

Tamara: Greške se mogu desiti na razne načine kada je šminka u pitanju. Jedan dobar savjet koji se može primjeniti kod svakoga, jeste – ako je šminka uredna, sve je ok!

Ne trebamo svi izgledati isto i u redu je da neko ima svoj pečat po čemu je prepoznatljiv, ali pridržavajte se sljedećeg, ne pravite grube linije, ne precrtavajte usne tamo gdje ih ne osjećate pod prstima i ne crtajte obrve kao krem bananice.

Koji makeup trend iz prošlog vijeka bi željela da se uskoro vrati?

Tamara: Poželjela sam plavu maskaru i vratila se, presrećna sam zbog toga.

Šta ne voliš kod šminkanja (stilizovanja), a da je trenutno popularno?

Tamara: Ne mogu reći da ne volim nešto u vezi šminkanja, sve volim, ali postoje stvari koje mi se manje sviđaju. Recimo jarke usne odnosno usne obojene jarkim bojama karmina, tipa pink i roze boje, narandžaste, manje mi se sviđaju, a nemam konkretan razlog, samo mi se čini da ipak više volim da usne budu u drugom planu.

Pročitaj

Kako po tebi izgleda dobar dnevni make up look?

Tamara: Savšen makeup look je sačinjen od blago osjenčenih obrva, izvučenih trepavica maskarom, usne oivičene konturnom olovkom i premazane sjajem za usne. Čak bih izbjegavala puder ukoliko on nije neophodan, jer evo, ide nam ljeto, neka koža diše maksimalno.

Da li je manje uvijek više kada je riječ o šminkanju i isticanju ljepote?

Tamara: Nanijeti šminku da izgleda profesionalno i da odradi posao, a da izgleda kao “manje” je nešto najteže i najzahtjevnije što se mene tiče. Jer tu nemamo slobodu da kreiramo i radimo, u slučaju takvog makeup-a se prati isključivo anatomija lica klijenta i naglašava se ono što treba, a sakriva ono što ne želimo da bude u prvom planu.

Takođe, “manje je više” – nije pravilo iza kojeg bih stala čvrsto. Nekada crveni ruž odradi fenomenalan posao, a sam po sebi ne spada pod “manje je više”.  Takođe, često se dolazi u zabludu kada vidimo šminku recimo na nekoj fotografiji, pa nam se sve čini blago i umjereno, a zapravo na licu ima i nekoliko slojeva pudera, sjena, par vrsta trepavica, itd… Zaključak – rekla bih da sve zavisi od osobe koja će nositi makeup njenog izgleda, karaktera i energije koju nosi i kojom zrači.

Šta po tebi pravi razliku između dobrog i odličnog makeup look-a?

Tamara: Urednost. Makeup je jedna vrsta umjestnosti u kojoj pravila postoje, ali i ne postoje. Imate slobodu da kreirate i osmišljate šta god poželite, i sve dok je to u granicama ukusa (čitaj trenda) i dok je uredno, smatram da je to dobar makeup. Često kažem da se profesionalan i amateraki makeup look razlikuje po urednosti iscrtanih usana i obrva.

Kada već razgovaramo o trendovima, a spominjali smo i neke makeup trikove, koji je tvoj stav o ljepoti žene ili uopšte o ljepoti?

Tamara: Za pomoć za odgovor na ovo pitanje sam se obratila svom sinu Luki (9), on kaže ovako : ”Ljepota je kad ti se nešto sviđa i kada to želiš stalno da gledaš”. Dakle ljepota je u oku posmatrača. Posmatramo i sami odlučujemo da li nam je lijepo. Problem nastaje kada nam se počinje nuditi previše primjera za uporedjivanje, pa sami sebi prestajemo biti lijepi, jer eto neko drugi je ljepši, nečiji nos je ravniji, usne veće…

Malo mi je tužno to što većina žena (pogotovo mladih) kada pogleda u ogledalo, prvo uoči mane. Mora da se obrne, da prvo pogledamo samo ono što volimo na sebi i šta nam se dopada.

Moj stav je jasan i često ga ponavljam, sve su žene lijepe! A svaka zasebno na svoj način.

Jedne prilike sam “prevalila” put od 400 kilometara zarad edukacije za šminkere koja se održavala. Prva tri sata sam bila baš ljuta što sam došla, jer ništa novo nisam čula ni saznala. A onda nekad u četvrtom satu edukacije, edukator je napravio jedan potez koji nisam nikada do tad vidjela, a koristim ga i dan danas za sve makeup look-ove.

Poruka za naše Ultra čitateljke?

Savjet za sve koji planiraju ili se bave ovim poslom, jeste da treba da se trude da uče što više, da  ne propuštaju niti jednu priliku za edukaciju kod nekoga od kolega šminkera. Sve što jesam danas i sve što radim, nisam naučila od jedne osobe, već od nekoliko njih i još uvijek učim.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum