Trenutno čitaš
Takozvani Twee stil je zavladao TikTok mrežom

Takozvani Twee stil je zavladao TikTok mrežom

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Ako je Tumblr definisao cijelu generaciju sa poderanim hulahopkama, neurednim eyelinerom, Dr. Martens i idolizacijom ikona poput Effy Stonem iz Skinsa, onda je twee bila njegova ženstvena, umjetnička sestra koja je dostigla vrhunac 2014. Prevelike kragne, haljine A kroja, cipelice Mary Jane, šarene hulahopke i višeslojni kardigani činili su većinu twee stila, sa glumicom Zooey Deschanel kao nezvaničnom kraljicom, dok su filmovi Wesa Andersona i indie muzika bili glavna inspiracija.

junkee.com

Twee je bila djevojka čiji je omiljeni čas u školi likovna umjetnost, djevojka koja je kupovala u second hand prodavnicama prije nego što je to bilo kul, i ona koja je nosila lažne naočale zbog estetike prije nego što je to postalo mainstream. Neki takođe povezuju twee sa hipster kulturom.

Ali zašto se twee sada vraća? Osim činjenice da se trendovi vrtoglavom brzinom kreću iz jedne decenije u drugu, pista je nedavno predvidjela povratak twee stila čak i prije nego što je trend postao viralan na TikToku.

Edward Berthelot/Getty

Ipak, mnogi povezuju twee s povratkom Tumblr ere, koja nam se neprestano prikradala posljednjih godinu dana. Ali još važnija srž twee estetike je umjetnost štedljivosti i kupovine iz druge ruke, koja je dospjela u mainstream kao nikada prije. U osnovi svega, twee predstavlja retro estetiku koja podsjeća na modnu kulturu i klasične oblike iz 1960-ih i 1970-ih, s malim haljinama, beretkicama, minicama i dugmadima koji su osnovni elementi.

Pročitaj

EDWARD BERTHELOT/GETTY IMAGES

Twee estetika je bila pod jakim utjecajem 60-ih, a Statement kragna je jednostavan način da postigneš tu cjelokupnu estetiku.

JEREMY MOELLER/GETTY IMAGES

Naravno, nemamo ništa protiv da ovaj komad učinimo seksi tako što ostavimo donju dugmad otkopčanu, ali u isto vrijeme, ne možemo odustati od klasičnog načina stajlinga. Kada se u potpunosti zakopčaju preko odjeće, kardigani imaju sposobnost da dodaju elegantan izgled, baš kao strukturirani blejzer.

EDWARD BERTHELOT/GETTY IMAGES

Šeširi su možda klasičan dodatak, ali dan Tumblr mode uvjerio nas je da se opskrbimo fedorama sa širokim obodom, koji odmah dodaju “ono nešto” svakom odjevnom komadu.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum