Trenutno čitaš
Rak dojke – kako prepoznati na vrijeme? Samopregled je ključ preventive!

Rak dojke – kako prepoznati na vrijeme? Samopregled je ključ preventive!

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Znak koji se najčešće povezuje sa rakom dojke je otvrdnuće koja se otkriva samopregledom. Međutim, nije otvrdnuće jedina promjena na tijelu koja može ukazivati na ovu malignu bolest. Bitno je da osluškujemo svoje tijelo i da pratimo bilo kakvu promjenu zdravstvenog stanja. Od presudnog je značaja prepoznati znakove na vrijeme, jer u ranom stadijumu šansa za izlječenje je velika. Bitno je da ne zanemarujemo bilo kakve promjene i da na vrijeme obavimo preventivni pregled dojki.

Foto Pexels

U nastavku otkrivamo osam simptoma, koji su alarm za hitnu posjetu ljekaru:

Neobičan izgled kože na dojci i oko dojke: uvlačenje kože

Uvlačenje nastaje najčešće usljed skraćivanja vezivnog tkiva u dojci. Ovaj simptom često ukazuje na prisustvo promjena i može ukazivati na prisustvo tumora.

Promjene u izgledu kože dojke i oko dojke: nabiranje kože

Ako koža na dojci i oko dojke izgleda kao narandžina kora, treba svakako reagovati i izvršiti adekvatne pretrage, jer to vrlo lako može ukazivati da su limfni kanalići začepljeni, što se dešava kod posebnog inflamatornog raka dojke.

Zadebljanje tkiva dojke

Ovaj simptom može ukazivati na otvrdnuće unutar mliječnih žlijezda i limfnih kanalića u dojci.

Osip i crvenilo na bradavici

Osip i crvenilo na bradavici nikad ne treba zanemariti. Iako ovi simptomi rijetko ukazuju na tumor ipak treba biti oprezan, jer je jedan od simptoma raka dojke poznatog kao Pagetova bolest dojke.

Neobičan iscjedak iz bradavice sličan gnoju ili krvi

Iza bradavica su smješteni mliječni kanalići i ako se pojavi čudan iscjedak iz bradavice bez ikakvog stiskanja, to zahtjeva hitnu reakciju i posjetu ljekaru, jer veoma često može ukazivati na prisustvo ćelija raka unutar mliječnih kanalića.

Promjena oblika bradavice ili uvlačenje bradavice

Ako bradavice već nisu uvučene nego je primjećeno naglo povlačenje,  može biti znak da postoji otvrdnuće iza, koja zateže tkivo u uvlači ga.

Izražene vene na dojci

Otvrdnuće u dojci može uzrokovati pritiskanja krvnih sudova što dovodi do zastoja prokrvljenosti ili povećane prokrvljenosti, a to može biti znak da tumor unutar dojke raste.

Pročitaj
hormoni sreće

Pojava otoka u pazušnoj jami

Osim što se otvrdnuće može napipati na dojci, ponekad ga je lakše napipati ispod pazuha, nego u dojci što je znak da se tumor proširio na limfne čvorove.

Treba biti obazriv, voditi računa o svom zdravlju, pratiti svoje tijelo i svaku promjenu na tijelu provjeriti adekvatnim pregledom. Naravno, postojanje promjena ne ukazuje odmah na postojanje tumora.

Da bismo bili sigurni da smo zdravi i da bismo otklonili svaku sumnju na postojanje ove zloćudne bolesti pregledi dojki mogu se obaviti u ZU Preventiva Medical na najsavremenijem ultrazvučnom aparatu.

Način na koji se pregled obavlja je veoma jednostavan, a dobijamo uvid u stanje tkiva dojke putem ultrazvučnih talasa visoke frekvencije. Uz ljubazno osoblje i osmijeh zaposlenih u Zdravstvenoj ustanovi Preventiva Medical pregled dojke je lako obaviti i za njega nije potrebna nikakva posebna priprema.

Osnova dugoročnog zdravlja jeste preventivni pregled, koji je moguće zakazati u ZU Preventiva Medical, specijalističkoj ambulanti koja svakodnevno vrši redovne, kontrolne i vanredne preglede. Preglede je moguće zakazati na broj telefona tel:+387 51 257 150 ili +38766755755. Za sve informacije, konsultacije i zakazivanje pregleda stručno osoblje je dostupno svakog radnog dana od 07h do 19h, te subotom od 08h do 12 sati.

Ostanimo zdravi i vodimo računa o svom tijelu!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum