Trenutno čitaš
Sve što želiš od ljetnog odmora – sunce, more, avantura – nalazi se duž obala Turske

Sve što želiš od ljetnog odmora – sunce, more, avantura – nalazi se duž obala Turske

İzmir Alaçatı Beach

Mediteranska i egejska obala Turske odišu neodoljivim šarmom tokom cijele godine, jer posjetiocima pružaju mogućnosti da se opuste na besprijekornim plažama s Plavom zastavom, istraže drevne gradove i uživaju u raznolikost okusa jedinstvene kuhinje.

Ali, to nije sve! Turska rivijera i regije Egejskog mora tražena su destinacija za smjele aktivnosti na otvorenom. Uz široku paletu sportova, od uzbudljivih adrenalinskih aktivnosti u zraku do opuštajućih morskih izleta, ove destinacije na svakom koraku omogućavaju gostima da se upuste u uzbudljive avanture.

İzmir Alacati Surf

Adrenalinski sportovi na vodi

S besprijekornim plažama i plavim morem, ovo područje je pravi raj za ljubitelje vodenih sportova i morskih aktivnosti. Ronjenje, jedna od najpopularnijih aktivnosti, svake godine privlači hiljade profesionalnih i amaterskih ronilaca. Lokacije, koje se protežu od Çanakkala do Ayvalıka i od Bodruma do Kaşa, nude fascinantne podvodne ruševine, olupine brodova i živopisnu morsku faunu.

Kaş Diving

Kaş, među najistaknutijim svjetskim ronilačkim centrima, oduševljava brojnim mjestima za ronjenje s kristalno čistom vodom i izvanrednom vidljivošću. Ali, osim po ronjenju i snorkelingu, Kaş je poznat i po svojim slikovitim uvalama, drevnim gradovima, te bogatoj mediteranskoj kuhinji i vrhunskim vinima.

Bodrum Diving
Bodrum Diving

Poluostrvo Datça, u pokrajini Muğla, ima neke od najvjetrovitijih zaliva na Egejskom moru, što ga čini poželjnom destinacijom za iskusne i profesionalne ljubitelje jedrenja na dasci. Smještena sjeverno od Marmarisa između Alaçatıja i Datçe, Akyaka je jedna od najboljih lokacija za kajtanje na planeti. Sa stazom za surfanje dugom tri kilometra, pješčanim plitkim vodama i stalnim termalnim vjetrovima, ovaj slikoviti gradić, član „CittaSlow“ mreže, smatra se savršenim mjestom za uživanje u surfanju.

Datca KiteSurf

Vožnja kanuom i rafting u srcu Mediterana

Na turskoj rivijeri, u omiljenim mjestima za odmor poput Kaşa, Kemera i Kalkana, možeš uživati u raznovrsnim vodenim sportovima, uključujući rafting i vožnju kanuom. Zaštićen kao Nacionalni park od 1973. godine, kanjon Köprülü u provinciji Antalya, koja je srce regije, je čudo prirode s bogatom florom i faunom, fascinantnim formacijama stijena i rijekom Köprüçay koja teče kroz središte kanjona. Köprüçay se smatra jednom od najsigurnijih staza za rafting na svijetu.

Antalya Köprülü Canyon

Vođene rafting ture ovom rijekom su najbolje ocijenjene, a 14 kilometara duga ruta prelazi se u roku od tri do četiri sata. Kekova, do koje se može doći svakodnevnim izletima brodom iz Kaşa, poznata je po olupinama drevnih brodova.

Vožnje kanuom obično počinju od zaljeva Üçağız ili Kaleköy i nastavljaju se jugozapadno duž obale ka ostrvu Kekova i sve do zaliva Tersane. Kada stigneš do potonulog grada drevne Likije, uspori da pogledaš ruševine grada koji je bio jedan od najistaknutijih trgovačkih centara Likije u drugom vijeku.

Antalya Köprülü Canyon

Najbolje trekking rute u Turskoj

Egejska i mediteranska regija poznate su po rutama za trekking (kombinacija pješačenja i planinarenja), posebno privlačnim ljubiteljima prirode i istorije. Ove rute uključuju planine Ida (Kaz Dağları) u sjevernom Egeju, od kojih gotovo svaka tačka nudi zasebnu pješačku stazu; Frigijski put koji počinje od Afyonkarahisara, drevnog grada središnjeg Egeja, i prati tragove legendarnih Frigijaca; Karijska staza, nazvana po Kariji i stazi kulturne baštine Pisidia, gdje možeš istražiti drevnu regiju Pisidia sjeverno od Antalije. Osim toga, Staza Svetog Pavla prati rute kojima je hodio sveti Pavle, ključna figura u širenju hrišćanstava.

Frig Way

Likijski put je, međutim, vjerovatno najpoznatija ruta u Turskoj. „Prva dugopružna pješačka ruta“, Likijski put, dug je 540 kilometara i proteže se između Fethiyea i Antalije. Okružena šumama, ova regija takođe je vrijedna pažnje zbog drevnih gradova kao što je Xanthos-Letoon, lokalitet UNESCO-ve baštine i drevno likijsko naselje. Posljednja stanica Likijskog puta koja počinje od Fethiye Ölüdeniza je Geyikbayırı, najveći penjački vrt u Turskoj. Nakon šetnje, možeš uživati u uzbudljivoj avanturi penjanja na Geyikbayırı.

Frig Valley

Pročitaj

Biciklistička putovanja puna uzbuđenja, istorije i prirode

Još jedan način da otkriješ ljepote egejske regije i turske rivijere je bicikl. Izmir, poznat po svojim istorijskim centrima i biciklističkim rutama duž obale, takođe je dio Mediteranske cikloturističke rute EuroVelo 8.

Ulaskom u Tursku iz luke Dikili u Izmiru, možeš biciklom do mnogih sela i ljetovališta, uključujući Seferihisar, Sığacık, Urlu i Alaçatı: Vidjećeš flamingose dok voziš bicikl kroz izmirsko utočište ptica u delti Gediz i uživaćeš u pogledu na Egejsko more na biciklističkoj ruti kroz centar grada. Takođe možeš krenuti na jedinstveno putovanje u drevne gradove Pergam i Efes, mjesta svjetske baštine UNESCO-a.

İzmir EuroVelo 8 Route Cycling

Okrug Kemer u Antaliji odlikuju rute posebno osmišljene za brdski i šljunčani biciklizam. Sa planinama Taurus koji se prostiru paralelno sa obalom Mediterana i njegovim prekrasnim pejzažima, Kemer je užitak za bicikliste. Rute za brdski biciklizam između Kemera i mjesta kao što su Gedelme, Çalıştepe, Çukuryayla i Beycik obećavaju visok nivo adrenalina i nezaboravne vidike.

Antalya Kemer Cycling

Šljunčana biciklistička ruta između Kemera i vrha planine Tahtalı je kratka, ali izazovna, završava se na stanici žičare; tamo te obilazak žičarom dovodi do vrha planine Tahtalı za 10 minuta, praćen pogledom koji oduzima dah.

Antalya Perge Ancient City Cycling

Kemerska ruta poziva bicikliste da otkriju drevne gradove koje čuvaju guste kedrove i borove šume. Za vrijeme odmora, takođe možeš boraviti u hotelima prilagođenim biciklistima koji nude širok spektar sadržaja, od posebnih menija i informacija o rutama do sigurnog parkinga i alata za popravku/održavanje.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum