Trenutno čitaš
Sve što trebaš znati o ulju jojobe i njegovim benefitima

Sve što trebaš znati o ulju jojobe i njegovim benefitima

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Prirodna ulja se vijekovima koriste u svim kulturama za održavanje meke i mladalačke kože koja prkosi starenju. Ulja mogu imati mnoge prednosti za kožu, ali je takođe važno razumjeti odakle potiču i kako ih tačno koristiti.

Ključno je znati da je koža svake osobe drugačija i nije nužno da svako prirodno ulje odgovara svim vrstama kože. Ako želiš saznati sve o najomiljenijem ulju za njegu kože i načinu na koji se koristi na pravom si mjestu.

Foto: Pexels

Odakle potiče ulje jojobe?

Ulje jojobe nastaje iz biljke jojobe – grubog, neuglednog grma koji obično raste u vrućim i sušnim klimatskim uslovima. Tehnički to je vosak, ali izgleda kao ulje i dobija se iz sjemena biljke Simmondsia chinensis, koja uspijeva u pustinjskim klimama poput Arizone, južne Kalifornije i dijelova Meksika. Biljke poput jojobe koje mogu preživjeti u teškim okruženjima, bilo da to znači sa minimalnom količinom vode ili slično, često su herojski sastojci u kozmetičkim proizvodima.

Izuzetno hidrira kožu

Ulje jojobe daje i zadržava vlagu kože, čineći je svježom i sjajnom. Dakle, kako koristiti ulje jojobe kao hidratantnu kremu? Prva metoda je da koristiš čisto ulje jojobe direktno na kožu ili umiješaš nekoliko kapi čistog ulja jojobe u svoju omiljenu kremu ili losion. Tokom procesa starenja ili pretjeranog izlaganja štetnim uticajima okoline, koža proizvodi manje sebuma i samim tim gubi vlagu. Tu funkciju preuzima ulje jojobe, jer su njegovi estri svojim sastavom (odnosom kiselina, alkohola i ugljenika) jako slični ljudskom sebumu.

Pročitaj
hormoni sreće

Pexels

Ulje jojobe je nekomedogeno i antimikrobno

Možda si nesiguran/nesigurna kada je u pitanju stavljenje ulja na lice, pogotovo ako je koža masna ili sklona aknama. Međutim, ulje jojobe nije komedogeno, što znači da neće začepiti pore. Lako će se upijati i neće uticati na nastanak komedona, niti ostaviti masne tragove. Istraživanja su pokazala da ulje jojobe može pomoći u održavanju određenih bakterija na koži – što znači da može biti koristan lijek za one s kožom sklonom aknama. Njegovo antimikrobno dejstvo spriječava razvoj bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Odličan je tretman za kosu

Ako je tvojoj kosi potrebna hidratacija i ekskluzivna njega, ulje jojobe je idealno rješenje. Odlično utiče na rast zdrave i blistave kose, jer ovo magično ulje sadrži prirodni cink, bakar, vitamine B i E, a svi oni su važni za rast kose. Budući da je ovo ulje antibakterijsko, pomaže u razbijanju prljavštine i nakupina na vlasištu, održavajući folikule slobodnima i spremnima za primanje hranjivih materija iz ulja.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum