Trenutno čitaš
Sve što trebaš znati o spirulini i njenim benefitima

Sve što trebaš znati o spirulini i njenim benefitima

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Spirulina je vrsta modrozelene alge koja se smatra jednom od najstarijih živih organizama na Zemlji. Već hiljadama godina se koristi kao hrana i prehrambeni dodatak zbog brojnih benefita koji doprinose našem organizmu. 

Čudo prirode, jedna od najstarijih i najzdravijih algi na svijetu otkrivena je prije 4000 godina u azijskim zemljama i zbog svojih pozitivnih nutritivnih dobrobiti trebala bi postati dio svakodnevne rutine i redovan dodatak svakoj prehrani.

Foto: Pinterest

Ova modrozelena alga izuzetno je bogata hranljivim vitaminima čiji spektar je itekako širok. Sadrži visok udio proteina što je čini idealnim izvorom biljnih proteina i naročito je pogodno za vegane i vegetarijance. Spirulina je dobar izvor vitamina B kompleksa, posebno B12 što pomaže kod razvoja i poboljšanja zdravog nervnog sistema, ali sadrži i vitamine A, C, D i E. Bogata je mineralima poput željeza, kalcijuma, magnezijuma i selena.

Ova čarobna drevna alga bogata je antioksidansima, uključujući beta-karoten, zeaksantin i hlorofil, koji pomažu neutralizovati slobodne radikale u tijelu, te mogu imati pozitivan efekat na smanjenje upala i oksidativnog stresa.

Takođe su istraživanja pokazala da spirulina utiče pozitivno na imunološki sistem, te pomaže njegovom jačanju i povećanju otpornosti na različite bolesti, jer neki sastojci poput fikocijanina, mogu imati imunostimulirajuće efekte i dejstva.

Foto: Pinterest

Spirulina je poznata po svojoj sposobnosti vezivanja i uklanjanja teških metala iz torganizma poput arsena, olova i kadmija, a neki istraživači vjeruju da to može biti zbog visokog sadržaja hlorofila i drugih čarobnih spojeva prisutnih u spirulini.

Pročitaj

Takođe, smanjuje i nivo holesterola u krvi, jer neki sastojci poput gama-linolenske kiseline imaju pozitivan efekat na smanjenje lošeg holesterola.

Spirulina može imati pozitivan uticaj na raspoloženje. Naime, spirulina je dobar izvor triptofona, aminokiseline koja pomaže u proizvodnji serotina, a poznato je da serotin igra ključnu ulogu u regulaciji mentalnog zdravlja. Takođe je izvor energije i mnogi korisnici ove nevjerovatne i zdrave alge primjećuju da konzumacija spiruline daje dodatnu vitalnost i smanjuje iscrpljenost i umor organizma.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum