Trenutno čitaš
Svakodnevni napici koje možeš koristiti i u bašti

Svakodnevni napici koje možeš koristiti i u bašti

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Korov može niknuti u tvojoj bašti niotkuda. On može biti problem kog se treba riješiti i čini se da se uvijek vrati u tren oka. Srećom, profesionalci u Gardening Express-u otkrili su neka od pića koja strastveni vrtlari mogu koristiti kao gnojivo i sredstvo za ubijanje korova.

napici u bašti
Foto: unsplash.com

Uobičajena pića treba koristiti samo umjereno, jer bi pretjerivanje moglo trajno oštetiti tvoje biljke.

Chris Bonnett, osnivač Gardening Expressa, kaže: „Ljudi bi mogli biti iznenađeni kada čuju da se puno pića za domaćinstvo može koristiti u njihovim baštama i na njihovim biljkama. Ako imate koka-kolu, ona je odlična alternativa sredstvima za ubijanje korova, a neka pića poput mlijeka i čaja zapravo djeluju kao gnojivo.”

Ukusna pića nisu tako jaka kao profesionalna sredstva za ubijanje korova, ali su odlična opcija ako želiš biti obzirniji/a prema okolini.

“Mnoge od ovih tehnika najbolje je koristiti umjereno”, objasnio je vrtlar. “Na primjer, dodavanje previše soka od narandže i mlijeka potencijalno bi moglo učiniti više štete vašim biljkama nego koristi i moglo bi rezultirati njihovim ubijanjem.”

napici u bašti
Foto: unsplash.com

Pića koja se mogu koristiti uključuju:

Vodka

Vjerovatno niko od nas nije razmišljao o prskanju vrta ovim napitkom, ali on se zapravo može koristiti kao pesticid. Može dobro djelovati i na sobnim biljkama, sljedeći put kada poželiš da popiješ vodku, daj i svom cvijeću malo. Tečnost može ubiti bakterije i osigurati da cvjetanje ostane zdravo.

Koka kola

Kola je još jedna odlična alternativa za oštre hemijske lijekove za ubijanje korova. Ali profesionalci kažu da se može koristiti i u našoj kompostnoj hrpi, budući da šećeri pružaju prirodni podsticaj.

Zeleni čaj

Ovaj napitak nije dobar samo za naše tijelo, već ima čitav niz prednosti i za biljke. Budući da su listovi zelenog čaja bogati azotom, mogu obogatiti vrtne biljke, a istovremeno protjerati dosadne štetočine.

Pročitaj

Foto: pexels.com
Sok od narandže

Ovaj voćni napitak se može koristiti kao gnojivo, ali samo u umjerenim količinama. Visoka kiselost znači da bi previše dodavanja moglo ubiti naše biljke, pa svakako dodaj samo nekoliko kašika odjednom.

Mlijeko

Mlijeko je bogato vitaminom B i kalcijumom koji su odlični za rast biljaka. Na isti način na koji piće može pomoći ljudima da rastu, i biljke će imati slične prednosti. Za najbolje rezultate poprskaj ga po biljkama, ali samo umjereno.

Limunada

Slično koli, kiselina i šećer u ovoj gaziranoj poslastici mogu pomoći u sprječavanju bakterija. To znači da dodavanjem malo limunade tvojim biljkama može produžiti životni vijek i zadržati ih duže svježima.

Izvor: nypost.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum