Trenutno čitaš
Sushi u novom ruhu: Isprobaj zapečeni složenac koji je osvojio TikTok!

Sushi u novom ruhu: Isprobaj zapečeni složenac koji je osvojio TikTok!

sushi

Ako voliš sushi, imamo savršeno rješenje za tebe! Sushi Bake, topli složenac koji spaja sve ono što volimo kod klasičnog japanskog sushija, ali u jednostavnijem, kućnom izdanju.

Ovaj popularni recept dolazi pravo s TikToka i već je postao hit među gurmanima širom svijeta. I ne čudi – kremasta tekstura, bogat ukus i činjenica da ga lako možeš podijeliti s ekipom čine ga idealnim za svaku priliku, od vikend druženja do Netflix večeri.

Sastojci koji garantuju uživanje:

  • 300 g riže za sushi
  • 1 i ½ kašika rižinog sirćeta
  • 1 kašičica šećera
  • ½ kašičice soli
  • 200 g krem sira
  • 200 g dimljenog ili sirovog lososa (po izboru)
  • 1 list nori alge, usitnjen
  • 2 kašike majoneze
  • 2 kašike sriracha sosa (ili manje, ako voliš blaže)
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Pola avokada, tanko narezanog
  • Susamove sjemenke za dekoraciju
  • Mladi luk za ukras

Kako se priprema ovaj viralni sushi složenac?

Riža kao osnova

Prvo dobro operi sushi rižu dok voda ne postane bistra, a zatim je skuvaj prema uputstvu s pakovanja. Kad je gotova, dodaj rižino sirće, šećer i so, pa sve pažljivo promiješaj. Ostavite rižu da se ohladi.

U posebnoj posudi sjedini krem sir, majonezu, srirachu i soja sos. Miješaj dok ne dobiješ glatku i ujednačenu smjesu, a zatim dodaj usitnjene nori alge i losos.

U posudu za pečenje (pravougaonu ili kvadratnu), rasporedi pripremljenu sushi rižu kao prvi sloj. Preko nje ravnomjerno nanesi kremasti sloj s lososom i algama.

Pročitaj
Bounty zobena kaša

Prelij složenac sa malo maslinovog ulja i stavi u prethodno zagrijanu rernu na 180 °C. Peci oko 10-15 minuta – dovoljno da se sve fino sjedini i površina dobije zlatnu boju.

Izvadi iz rerne i ukrasi avokadom, pospi susamovim sjemenkama i sjeckanim mladim lukom. Ako voliš pikantnije, slobodno dodaj još malo srirache.

Ovaj složenac je najukusniji dok je još topao, poslužen uz soja sos i par kapi limete koje će dodatno osvježiti svaki zalogaj. Najbolje od svega? Ne moraš biti sushi majstor da bi uživao u ovom specijalitetu – sve što ti treba su pravi sastojci i malo dobre volje.

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum