Trenutno čitaš
Stručnjaci otkrivaju kako će ti svakodnevno vježbanje pomoći da živiš duže

Stručnjaci otkrivaju kako će ti svakodnevno vježbanje pomoći da živiš duže

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Postoji mnogo različitih razloga zašto se ljudi nadaju da će živjeti što je duže moguće. Neki pojedinci se mogu bojati same smrti, dok drugi jednostavno imaju želju za životom i žele maksimalno uživati ​​u svojim hobijima i porodičnom vremenu.

Ako je dugovječnost tvoj cilj, onda je bolje da imaš solidan dnevni fitnes plan da bi to ostvario/ostvarila. Evo kako će ti svakodnevno vježbanje pomoći da živiš duže.

Naravno, pomisao na svakodnevno vježbanje može zvučati malo previše. Ali postoje načini na koje možeš učiniti fitnes zabavnim i efikasnim. Uhvati prijatelja i prošetajte zajedno ili skoči na traku za trčanje dok slušaš audio knjigu. Idi na vožnju biciklom sa svojom drugom osobom ili uzmi bučice za podizanje dok gledaš svoju omiljenu Netflix seriju. Uključi kreativnost i osmisli svoju vrstu vježbanja.

svakodnevno vježbanje
Foto: Shutterstock

Dr. Mike Bohl, direktor medicinskog sadržaja i obrazovanja u Ro i certificirani lični trener kaže “Redovna vježba je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti da živite duži i zdraviji život. Kako starite, vježbanje vam može pomoći da održite (ili čak steknete!) funkcionalnost, može održati vaše raspoloženje na povišenom, a redovno kretanje i aktivnost može pomoći u smanjenju rizika od određenih bolesti.” On dodaje: “Imanje dnevnog režima (ili sedmičnog rasporeda) kojeg se pridržavate – umjesto da vježbate samo tu i tamo – takođe je dobar način da vam pomogne da ga zadržite i ostanete motivisani svaki dan.”

Odrasli bi trebali obavljati zdravu aerobnu kondiciju svake sedmice, zajedno sa dva dana vježbanja za jačanje mišića i treninga ravnoteže, prema Smjernicama za fizičku aktivnost za Amerikance. Ova tri treninga su toliko važna – posebno kako starimo. Posebno se preporučuje 2 ½ sata umjereno intenzivne aerobne aktivnosti ili 1 ¼ sata snažno intenzivne aerobne vježbe svake sedmice, što se može rasporediti kako bi odgovaralo našem rasporedu. Dr. Bohl predlaže otprilike 20 do 60 minuta na svaki od dva dana treninga snage.

svakodnevno vježbanje
Foto: Shutterstock

Postoje mnoge izvanredne prednosti svakodnevnog vježbanja. Dr. Bohl objašnjava: “Aerobna aktivnost je odlična za kardiovaskularno zdravlje. Može održati srce da radi efikasno i može poboljšati protok krvi i isporuku kiseonika u cijelom tijelu. Trening snage može pomoći u održavanju mišićne mase i takođe pomaže u održavanju mineralne gustine kostiju, smanjujući rizik od preloma. Trening snage takođe može pomoći u stabilizaciji zglobova, smanjujući simptome bolesti povezanih sa starenjem kao što je artritis.”

I to nije sve! Dr. Bohl takođe ističe da vježbanjem možeš sagorjeti dodatne kalorije, smanjiti rizik od gojaznosti i poboljšati osjetljivost na inzulin, što smanjuje šanse za razvoj dijabetesa. Takođe ćeš smanjiti šanse za moždani udar, srčane bolesti, visoki krvni tlak, razne vrste raka i depresiju.

Pročitaj

svakodnevno vježbanje
Foto: Shutterstock

Kada je u pitanju šta raditi za aerobne vježbe, razmisli o trčanju, hodanju, tenisu, plivanju ili vožnji bicikla. Što se tiče treninga snage, slobodni utezi rade savršeno u zavisnosti od tvog nivoa vještine. Ako ne, razmisli o mašinskom treningu u teretani. Otporne trake su takođe odlična opcija, ali sva tri izbora pomoći će da tvoje kosti i mišići budu jači. Obavezno rotiraj svaku od svojih primarnih mišićnih grupa tokom svake sedmice za dobro zaokružen trening snage.

 

Izvor: eatthis.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum