Trenutno čitaš
Stručnjaci otkrivaju jesenje savjete za njegu kose

Stručnjaci otkrivaju jesenje savjete za njegu kose

Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

Iako smo tužni jer je kraj ljeta, ugodna sezona napokon je stigla, što znači da su novi uzbudljivi trendovi kose postavljeni. Ali, kako dani postaju sve hladniji i vlažniji, kosa svih tekstura i tipova može patiti. Stoga je važno preduzeti korake, kako bismo zaštitili kosu od loših vremenskih uslova.

njega kose u jesen
Foto: freepik.com

Evo šta nam stručnjaci savjetuju:

Promijeni boju kose

Sad kad je ljeto prošlo, vrijeme je za osvježenje kose, prije nego što nastupi surovo vrijeme. Pokušaj zamijeniti svijetloplave pramenove za tamne nijanse koje se mogu održavati, poput bogate čokolade, ili čak duboki espresso za najtoplije nijanse brinete ove sezone, ili pokušaj postići klasične jesenske nijanse. Trend balayage ne ide nikuda, pa kombinuj tamniji korijen s crvenim ili bakarnim krajevima za višedimenzionalni jesenski izgled.

Promijeni svoju ishranu

Kako se približavaju hladnije vrijeme i praznici, tako manje pazimo na ishranu. Ali, da li znaš da nedostatak uravnotežene ishrane, može značajno uticati na kvalitet tvoje kose, pa čak i spriječiti rast? Da bi se najbolje zadržao sjaj tvojih pramenova, dodaj hranu bogatu hranjivim tvarima, poput masne ribe, mahunarki poput leće, graška i slanutka, nemasnih proteina, orašastih plodova i lisnatog zelja. Jesenji favoriti, poput bundeve, gljiva i tikvica, puni su hranjivih tvari, uključujući željezo, vitamin E i vitamin C, koji pomažu u podsticanju zdrave i jake kose. Kloni se slatkiša. Visoki nivo šećera u krvi može upaliti tvoje tjeme što može dovesti do gubitka kose.

njega kose u jesen
Foto: freepik.com
Šamponiraj manje

Suhi šampon je najbolji prijatelj žena tokom cijele godine, ali još više u sezoni klima – uređaja! Hladno vrijeme može lako isušiti kosu, pa ćeš htjeti izbjeći tako često pranje kose i skidanje njenih prirodnih ulja. Zamjena laka za kosu suhim šamponom jednostavno je rješenje za smanjenje pranja kose, dodavanje volumena i držanje kose pod kontrolom kada imaš gust raspored. Za najbolje rezultate, pokušaj nanijeti suhi šampon prije odlaska u krevet. Tvoja kosa proizvodi najviše ulja preko noći, pa će ti to pomoći da se probudiš sa osvježenom, nemasnom kosom.

Promijeni gumice i trake za kosu

Tradicionalne trake za kosu, posebno one s metalnim zatvaračima, mogu nanijeti štetu kosi, posebno kada je osjetljivija na lomljenje u hladnijim mjesecima. Razmisli o promjeni traka za kosu, kako bi izbjegla neželjene slojeve. Osim toga, trake i gumice dolaze u svim različitim bojama, uzorcima i tkaninama, što ih čini savršenim dodatkom za kosu, koji pristaje tvojoj jesenjoj garderobi.

Pročitaj

Foto: Pexels
Uhvati se u koštac sa statičnom kosom

Tvoja kosa postaje sve statičnija s promjenom vremena? To je zato što tokom hladnije sezone ima manje vlage u zraku, što izaziva isušivanje kose i njeno letenje. Najbolji način za sprečavanje statičkog elektriciteta je održavanje vlažnosti kose, pa je nahrani hidratantnom maskom za kosu jednom ili dva puta sedmično. Takođe bi trebalo potražiti proizvode za kosu, koji sadrže sastojke poput meda, manga ili karite maslaca i kokosovog, bademovog ili arganovog ulja – za koje je poznato da hidriraju, vlaže i omekšavaju lomljivu i suhu kosu.

Izvor: luxurylifestylemag.co.uk

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum