Trenutno čitaš
Strah od petardi kod životinja – Kako ih zaštititi?

Strah od petardi kod životinja – Kako ih zaštititi?

Kampanja “Opasne, štetne i nimalo kul” ima za cilj da ostvari svoju misiju, a to je slavlje bez petardi i da se tokom narednih dana ponašamo odgovorno i mislimo na druge.

Foto: Mladen Miljuš/ Facebook
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Kada govorimo o štetnom uticaju – konkretno zvuku eksplozije koju uzrokuju pirotehnička sredstva i kako to utiče na kućne ljubimce, pse ili mačke, brojni vlasnici se iz godine u godinu susreću sa nemilim situacijama u kojima se nađu sa svojim ljubimcima. Razgovarali smo sa Mladenom Miljuš – Socijalizacija pasa Banjaluka, kako zaštititi naše četvoronožne prijatelje tokom praznika.

“Kada su u pitanju kućni ljubimci: psi, mačke i ostale životinje, posljedice trauma koje izazivaju petarde i druga pirotehnička sredstva su trajne”,  poručuje Mladen.

Foto: Mladen Miljuš/ Facebook

Možemo sa sigurnošću tvrditi, da će kvalitet života jednom istraumirane životinje biti na najnižem mogućem nivou, što će uticati i na kvalitet života vlasnika, koji će biti osuđeni da posmatraju voljeno biće kako iz dana u dan proživljava jednu te istu traumu. Mladen Miljuš, koji je na svom životnom putu uspio da spoji ljubav prema životinjama, upornost, trud, rad i želju da pomogne novopečenim vlasnicima pasa otkrio nam je načine kako zaštititi svog četvoronožnog ljubimca od straha prouzrokovanog upotrebom petardi:

  • Našim ponašanjem treba da budemo primjer životinji i ponašamo se da čak nismo ni primjetili sva ta dešavanja (eksploziju, buku);
  • Važno je da u tim trenucima ne gledamo u životinju, ne pričamo sa životinjom, ne mazimo je, ne tješimo je, ne nudimo joj hranu i igračke i ako hoćemo da joj stvarno na kraju pomognemo, onda je važno da joj ne dozvolimo da izbjegava suočavanje sa strahom;
  • Ni slučajno ne treba pse stavljati na povodac, izvoditi ih van i bacati petarde kako bi se navikli na taj zvuk i kako bi se navodno uradila desenzibilizacija tog uticaja;
  • Fizička aktivnost, je zaista jedan od važnijih faktora inače za mentalno zdravlje i stabilnost psa, a posebno kada govorimo o psima koji su osjetljiviji i koji su već razvili neka od negativnih iskustava, to je lijek broj jedan kada govorimo o nakupljanju frustracije i anksioznosti na bilo kojem nivou kod životinje;
  • Hranjenje obavezno u periodu kada nema pucnjave petardi jer će uplašeni psi odbijati hranu i vodu;
  • Druženje sa drugim psima, njihovim drugarima i uopšteno pojačane fizičke aktivnosti.
Foto: Mladen Miljuš/Socijalizacija pasa BL

Ono za čim vlasnici pasa u zadnje vrijeme posežu je upotreba medikamenata za smirenje, što bez obavezne konsultacije veterinara ne bi trebalo da daju ljubimcima. Mladen preporučuje izbjegavanje upotrebe sredstava za umirenje, osim ako slučajevi straha nisu ekstremni i ne ugrožavaju život ljubimca.

Pročitaj

“Pas neće shvatiti šta tableta znači i kao ljudsko biće racionalno razumjeti kako tableta utiče na njega. Ako strah nije ekstreman i ne ugrožava život ljubimca, prporučujem izbjegavanje ove metode. Životinja će nakon konzumacije osjećati vrtoglavicu, imati sporije reakcije, neće joj biti jasno zašto joj se to dešava”. 

I za kraj… tim Socijalizacije pasa BL svima je poželio najljepšu Novu godinu, uživanje sa ljubimcima i čarobne buduće praznike bez upotrebe pirotehničkih sredstava.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum