Trenutno čitaš
Stiže jesenja ravnodnevnica: Prepusti se i počni ispočetka

Stiže jesenja ravnodnevnica: Prepusti se i počni ispočetka

Jesenska ravnodnevnica na sjevernoj hemisferi nastupa 23. septembra, što označava kraj jedne sezone i početak druge u cijelom svijetu. Ekvinocij se dešava dva puta godišnje, tokom početka jeseni i proljeća.

Jednostavno rečeno, ovaj pomak počinje kada Sunce pređe Zemljin ekvator. To je vrijeme u kojem sjeverna i južna regija Zemlje doživljavaju jednake dnevne i noćne sate u istom trenutku. Kada jesenji ekvinocij počinje na sjevernoj hemisferi, proljetni ekvinocij se odvija na južnoj hemisferi (i obrnuto). Ljetni mjeseci su posvećeni rastu i dovođenju naših nastojanja do njihovog maksimalnog potencijala, a jesenji ekvinocij je u sagledavanju onoga što ste uzgojili, ubiranja plodova i načina kako da ih najbolje iskoristimo.

Instagram/morysetta

S dolaskom jeseni, uživaćemo u jelima od bundeve, paljenju svijeća s mirisom kardamoma koje imaju slatke esencije vanilije, u udobnim džemperima, čitanju intrigantnih novih knjiga pored kamina, zureći u šareno lišće u nijansama od patlidžana do narandže i svemu što nam ova sezona može ponuditi. Poput prirode, mi u ovom trenutku prolazimo kroz svoje lične promjene. Počinjemo da provodimo više vremena u zatvorenom prostoru, dok ublažavamo vremenske prilike koje se stalno mijenjaju. Prijateljstva, komunikacija i druženja su izuzetno važni za sve narednih nekoliko mjeseci (od 23. septembra do 21. decembra).

23. septembar ne samo da nas uvodi u novu sezonu – već i označava kretanje Sunca u Vagu. Ova tranzicija nam pomaže da pronađemo ravnotežu i mir u našim svakodnevnim životima, kao i da razumno sagledamo  svoja osjećanja. Želimo veze koje su smislene i ravnopravna partnerstva. Vaga ima posebnu vezu sa pravdom i harmonijom, tako da smo u vrijeme jesenje ravnodnevice zaista ohrabreni da razmišljamo o tome kako da živimo u skladnoj vezi sa drugima.

Ovogodišnji jesenji ekvinocij dolazi usred planetarnog retrogradnog talasa. U tom trenutku pet planeta će biti stacionirano retrogradno: Pluton, Neptun, Saturn, Uran i Jupiter. Budući da su sve ovo vanjske planete (poznate kao generacijske planete), efekat će biti kolektivan umjesto ličnog, jer nas kosmos podstiče da preispitamo šire sisteme koji upravljaju našim društvom i međusobnim odnosima. Vrijeme je za veliku introspekciju. To znači balansiranje kalendara punog obaveza i pronalaženje ravnoteže između posla i privatnog života, istovremeno ostavljajući vremena za samorefleksiju. Sada je vrijeme da razmislimo o ravnoteži, šta je važno, a šta nije i gdje želimo uložiti svoju energiju dok završavamo ostatak godine i dugu zimu koja slijedi.

Instagram/graphicdesigncentral

Iako će Vage zaista osjetiti ovaj pomak ka ponovnom balansiranju, postoje i tri druga horoskopska znaka koji mogu očekivati da će prilično intenzivno osjetiti promjenu jesenje ravnodnevice: Ovan, Jarac i Rak. Osim Vage, ovo su tri znaka koji imaju kardinalni modalitet, što znači da svaki započinje novu sezonu, pri čemu Ovan počinje proljeće, Jarac počinje zimu, a Rak započinje ljeto. Osim ovih znakova, međutim, svaki od horoskopskih znakova može očekivati da će osjetiti dolazak jesenje ravnodnevice na jedinstven način, na osnovu toga koju astrološku kuću sunce u Vagi zauzima u njihovoj karti.

Ovan

Jesenji ekvinocij vam daje priliku da ispitate da li je sve u redu u vašim odnosima, jer sunce u Vagi zauzima vašu sedmu kuću partnerstva. S obzirom da je vaša vladajuća planeta Mars, planeta sukoba, takođe u Vagi u narednih nekoliko sedmica, možda ćete osjećati napetost ili neusklađenost u vašim partnerstvima. Ali ako se zaista oslanjate na diplomatsku energiju Vage, imaćete priliku da uspostavite red. Postoji podsticaj za kompromis i pronalaženje kompromisa sa partnerima.

Bik

Jesenji ekvinocij slijeće u vašu šestu kuću svakodnevnih rituala, što vam daje priliku da shvatite kako najbolje organizovati svoj život dok ulazite u ovo mirnije godišnje doba. Prekrasan je trenutak da zaista sagledate svoj zdravstveni režim i se zapitate da li trebate napraviti neke promjene.

Možda trebate prilagoditi svoj raspored spavanja kako biste se prilagodili užurbanijem društvenom kalendaru, ili možda primijetite da ste zanemarili svoju ishranu. Ovaj period prebacivanja u manju brzinu je vaše vrijeme da kritički sagledate svoj dnevni raspored i uspostavite neke rutine koje bolje podržavaju vaše zdravlje.

Blizanci

Ove jeseni treba da budete radosni, jer je naglašena vaša peta kuća kreativnosti i zadovoljstva. Ravnodnevica je najbolji dan za zapaliti svijeću i smjestiti se udobno za vođenje dnevnika ili gledanje filmova.

Međutim, postoji i ozbiljan dio koji treba da razmotrite ove jeseni, jer Saturn u Ribama nastavlja da se kreće kroz vašu 10. kuću posla i karijere. Zaista ste ohrabreni da zakoračite u veće liderske uloge na profesionalnom planu. Kako biste uravnotežili posao i zabavu, možda ćete morati malo preurediti svoj raspored ili promijeniti svoje kućne obaveze ove sezone.

Instagram/morysetta

Rak

Riječ koja vam pada na pamet ove jesenje ravnodnevice je „povlačenje“. Ovdje je naglašena vaša četvrta kuća porodice, a vi ste pozvani da se ugnjezdite i opustite – što je ionako upravo ono kako biste najradije dočekali ovu sezonu. Vrijeme je da se zaista ušuškate, njegujete i date sebi dozvolu da uključite način rada ‘ne ometaj’.

Lav

Retrogradna Venera ovog ljeta je zaista dovela u pitanje neke stvari, srećom olakšanje je tu. Osjećate se slobodnije da volite i budete voljeni, a kako sunce u Vagi ističe vašu treću kuću komunikacije, imate novu priliku da razmislite o tome kako vas drugi doživljavaju. Zaista je dobar trenutak da pogledate da li želite da promijenite svoj stil komunikacije i kako se izražavate.

Djevica

Vaša druga kuća novca i sigurnosti je u centru pažnje. Sada kada je sezona vaših rođendana gotova, vrijeme je da provjerite svoje finansije. Razmislite o tome jeste li išli u ekstreme na bilo kojem kraju finansijskog spektra, bez obzira da li ste se rasipali gotovinom ili uskraćivali sebi bilo kakve troškove u ime štedljivosti. U oba slučaja, razmislite šta možete učiniti da unesete ravnotežu u svoju finansijsku situaciju.

Pročitaj

Instagram/morysetta

Vaga

Jesenji ekvinocij započinje vaše godišnje doba, što znači da je vaše vrijeme da zablistate. Sunce zauzima vašu prvu kuću sebe, ohrabrujući vas da se oslonite na svoju najveću energiju i tražite ravnotežu u svim stvarima. Ove jeseni možda posebno razmišljate o odnosima, s planovima koji popunjavaju vaš društveni kalendar – što znači da je takođe ključno da ponekad odvojite vrijeme za sebe, kako ne biste iscrpili svoju energiju.

U ime težnje za ravnotežom, jesenji ekvinocij je takođe odlično vrijeme da se oslobodite onoga što vam više ne služi. Vage često moraju da se zalažu za sebe i da sebe stave na prvo mesto. Razmislite o tome kako je vaša pomirljiva priroda možda dopustila drugima da narušavaju vaše granice i pa pokušajte ove jeseni da ih jasno definišete.

Škorpija

Sunce ove jeseni obasjava vašu 12. kuću podsvjesti. Ovo je vaše vrijeme da pogledate unutra, kao što ste prirodno navikli da radite. Osobito jesenji ekvinocij je idealan trenutak za prihvaćanje duhovnosti i rituala kao sredstva za usklađivanje sa svojim unutrašnjim svijetom.

Strijelac

Nema sumnje da ste društveni leptir tokom cijele godine, ali ova jesenja ravnodnevnica traži od vas da se fokusirate posebno na svoja prijateljstva. Vaša 11. kuća prijatelja i zajednice je u fokusu, čineći trenutak zrelim za društvene aktivnosti. Imate reputaciju da radite ono što želite, ali zaista ste ohrabreni da obratite pažnju na odnose na poslu, kod kuće i sa prijateljima. Organizujte filmsko veče, ugostite taj virtuelni radni happy hour ili zakažite taj vikend izlet sa prijateljima koji su vam nedostajali.

Foto: instagram/cult.class

Jarac

Jesenji ekvinocij donosi vašoj karijeri potpuno olakšanje, dok sunce obasjava vašu 10. kuću posla i ugleda. Ovo je kuća u kojoj se osjećate vrlo ugodno, kao klasični radoholičar zodijaka, ali još uvijek biste mogli doživjeti neka velika otkrića. Ekvinocij ima energiju koja zaista stimuliše promjenu, pa razmislite o svemu što želite promijeniti u vezi sa svojim identitetom i poslom. Možda koliko svog identiteta povezujete s poslom?

Vodolija

Kako možete proširiti svoj um? Sunce u Vagi aktivira vašu devetu kuću visokog obrazovanja, putovanja i avanture. Mogućnost sporijeg, opuštenijeg vremena idealno je za vas da se ušuškate uz knjigu na svoju omiljenu temu. Ako se osjećate društvenije, razmislite o odlasku na neku radionicu koja će vas izvući iz kuće, ili čak planirajte jesensko putovanje.

Ribe

Jesenski ekvinocij je za vas vrijeme transformacije. Sunce koje sija u vašoj osmoj kući strasti, zajedničkih finansija i dugova podstiče vas da sagledate obrasce ponašanja koji bi vas mogli sputavati u ovim područjima. Ovaj proces bi mogao biti duboko emotivan i možda ćete se osjećati dodatno osjetljivi. Pronalaženje načina da se brinete o svom mentalnom zdravlju i unesete više lakoće i mira u svoj život posebno će vam dobro poslužiti ove sezone.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum