Trenutno čitaš
Stiže Bridge konferencija: Važni akteri svjetske muzičke scene na velikom uvodnom panelu Sea Star festivala

Stiže Bridge konferencija: Važni akteri svjetske muzičke scene na velikom uvodnom panelu Sea Star festivala

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Šesto izdanje Sea Star festivala u petak, 24. maja s početkom u 18 sati na Electric Waves stageu donosi specijalan panel pod naslovom „Music conferences in the Q2 of the 21st century: Umag, as a host of a new global music conference“. Biće to uvod u Bridge konferenciju čiji je cilj uz pomoć glavnih figura muzičke industrije rušiti granice i graditi mostove između Sjevera, Istoka, Zapada i Juga, a koja će se po prvi put održati 2025. godine u sklopu festivala.

Na panelu će u petak sudjelovati ključni akteri svjetske muzičke industrije: Maria May, muzička agentica iz vodeće muzičke i sportske agencije Creative Artists Agency koja reprezentuje svjetske muzičke zvijezde kao što su David Guetta, Black Eyed Peas, Róisín Murphy, The Chainsmokers, Robin Schulz i brojni drugi, Greg Parmley, voditelj International Live Music Conferencea (ILMC), Ruud Berends, suosnivač i voditelj planiranja International Festival Foruma (IFF) u Londonu, Dušan Kovačević, osnivač EXIT i Sea Star Festivala, Ivan Milivojev, doživotni počasni član YOUROPEA i Dražen Baljak, predsjednik Ureda za izviz muzike We Move Music Croatia, dok će panel moderirati Jennifer Cohrane, CEO i osnivačica konzultantske tvrtke Work Inspired te bookerica EXIT festivala.

sea star
Foto: Exit Promo (Maria May)

Dan prije panela, u četvrtak, u saradnji s Ada Divine Awakening i EXIT festivalima, u idiličnoj laguni Stella Maris, kao dio programa CACAO Я:EVOLUTION prvi će put biti predstavljena natural high zona obilježena svjesnom muzikom i snažnim svojstvima sirovog kakaa koji pospješuje lučenje hormona sreće i nevjerojatne energije. Takođe, ove sezone Sea Star donosi niz društveno odgovornih akcija, a posebno se ističe projekt REMEDIES u sklopu kojeg će se čistiti umaško podmorje i priobalje.

Aktivizam je od samih početaka bio izuzetno važnim dijelom EXIT-a te svih njegovih festivala, pa tako i Sea Stara koji će se i ove godine održati u ljetnoj predsezoni. I ove je godine organizovan cijeli niz društveno odgovornih aktivnosti, pa će se posjetitelji moći informirati o važnim temama te uključiti u različite aktivističke kampanje i radionice usredotočene na očuvanje okoline, psihičkog zdravlja, uticaj festivala na razvoj turizma te veliku humanitarnu akciju Stars4Kids.

U sklopu REMEDIES projekta na Sea Star Festivalu biće organizirano nekoliko aktivnosti:

Akcija čišćenja „Sjajni Umag“

U subotu, 25. maja, od 10 sati biće održana akcija čišćenja umaškog podmorja i priobalja „Sjajni Umag“. Organizatori pozivaju stanovnike Umaga i posjetioce Sea Star festivala da se pridruže akciji od 10 sati, uz 10 ronilaca Sportskog podvodnog ribolovnog kluba Sveti Pelegrin Umag koji će čistiti dio mora.

Prijave za učestvovanje bit će moguće na Trgu slobode u Umagu, na štandu Turističke zajednice Grada Umaga, gdje će svi zainteresovani uz registraciju i kratku edukaciju o akciji dobiti majice, rukavice, vreće za otpad, vodu i vaučer za obrok.

sea star
Foto: Exit Promo

Dvosatne radionice posvećene zero waste kozmetici

Takođe, u okviru REMEDIES projekta, Sea Star i EXIT fondacija donose priliku da se zainteresovani bolje upoznaju sa zero waste kozmetikom. Radionica će biti organizovana u petak i subotu, 24. i 25. maja, od 16:00 do 18:00 sati, u festivalskoj atmosferi, na plaži kod Hotela Umag.

Učesnici će moći isprobati zero waste kozmetiku na licu mjesta te saznati više o njenim prednostima. Ova aktivnost realizira se uz pomoć Nacionalnog hemijskog instituta u Sloveniji, glavnog partnera REMEDIES projekta. Učestvovanje na radionicama otvoreno je za javnost, svi su dobrodošli!

Podsjećamo, EXIT fondacija je dio velikog ekološkog projekta REMEDIES, u okviru Horizon programa Europske Unije i “EU Mission: Ocean”, posvećenom pojedincima, organizacijama, kolektivima i svima koji žele doprinijeti ekosistemu bez plastičnog otpada. Više informacija dostupno je na stranici projekta.

LIFE IS LIVE

EXIT i UNICEF u sklopu dugoročne saradnje nastavljaju kampanju posvećenu mentalnom zdravlju. Kampanja je lansirana 2023. godine s fokusom na digitalnu ovisnost, a tema se produbljuje paradoksalnim pitanjem jesmo li povezaniji, a usamljeniji no ikad, odnosno koliko smo zapravo povezani, iako svakodnevno komuniciramo putem digitalnih platformi. EXIT i UNICEF ovom kampanjom podsjećaju na važnost proživljavanja autentičnih životnih iskustava kakve nude muzički festivali: njihova je suština proživljavanje pravih, moćnih iskustava i  interakcija s ljudima.

Važnost ove kampanje prepoznala je i asocijacija evropskih festivala YOUROPE, čiji su dio globalno poznati festivali kao što su Roskilde, Primavera Sound, Boom, Mad Cool, Pukkelpop, Sziget i mnogi drugi iz 29 zemalja članica. EXIT i UNICEF nastoje ukazati na ogroman značaj kontakta uživo za mentalno zdravlje, pogotovo u digitalnom dobu kod mladih ljudi. U sklopu kampanje postojaće niz aktivacija i zona na događajima koje organizira EXIT, počevši već od Sea Star festivala sljedećeg vikenda. Dostupna je i stranica lifeislive.org, koja će tokom ove dugogodišnje akcije biti ispunjena edukativnim sadržajima.

Sea Star Festival i ove godine kroz nekoliko aktivacija nastavlja saradnju s programom Svaka limenka se računa.

sea star
Foto: Exit Promo

PIXELATA

Svaka limenka se računa! Pixelata je zid od 12 kvadrata s više od 2000 iskorištenih limenki s kojima se stvara veliki mural, pravo umjetničko djelo. Pixelata je jedinstveni spoj umjetnosti i reciklaže, i predstavlja impozantno djelo u čijem stvaranju mogu učestvovati svi posjetitelji. Fanovi Sea Stara prethodnih su godina sjajno reagovali i kreirali nekoliko murala koji istovremeno oduševljavaju publiku, ali i šire svijest o značaju reciklaže.

RUKSACI

Pročitaj
vrtlarstvo

Ruksaci su posebna atrakcija na festivalu. Volonteri RECAN fondacije patroliraju s reciklažnim ruksacima na leđima skupljajući limenke. Ruksaci su lako uočljivi, upadljivi i brendirani, tako da svi gosti festivala mogu ubaciti prazne limenke u njih. Limenke će biti reciklirane i za nešto više od mjesec dana će se ponovo naći na policama u dućanima!

STARS4KIDS

STARS4KIDS višegodišnji je projekt koji se provodi na svim događajima iz Exitove festivalske porodice. U akciji STARS4KIDS zvijezde koje nastupaju na festivalima doniraju svoju ličnu stvar ili predmet (instrument, odjeća…) i potpišu ga kako bi se prikupljene stvari mogle naći na internet aukciji. Aukcija će se provesti u bližoj budućnosti i to na globalnom nivou, a sav prikupljeni novac biće namijenjen za liječenje bolesne djece.

Šesto izdanje Exitovog Sea Star Festivala održaće se od 23. do 26. maja u magičnoj umaškoj laguni Stella Maris. Četvrtak je, kao i dosad, rezervisan za Welcome Day koji će predvoditi maestro svjesne muzike Mose, dok je nedjelja rezervisana za After Party.

Headlineri festivala i ove su godine najveće svjetske i regionalne zvijezde. Moćan popis na kojemu se ove godine našlo više od 80 sjajnih imena predvode Baby Lasagna, Angelina Mango, Ofenbach, John Newman (Hybrid DJ set), Victoria iz Måneskina, Hot Since 82, INIKO, Joker Out, Buč Kesidi te trap superheroji Senidah, Devito, Grše, Kuku$ i z++.

Festivalske ulaznice dostupne su po predfinalnoj cijeni od 118 KM, dok je jednodnevne ulaznice moguće kupiti po cijeni od 68 KM. Ulaznice su dostupne ovdje, na svim prodajnim mjestima ili online u sistemu Gigstix.ba.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum