Trenutno čitaš
Stanje Brucea Willisa se pogoršava, a porodica potvrđuje”bolnu” dijagnozu demencije

Stanje Brucea Willisa se pogoršava, a porodica potvrđuje”bolnu” dijagnozu demencije

L'Occitane
L'Occitane

Nakon što je potvrđeno da je filmskoj zvijezdi Bruceu Willisu dijagnostifikovana afazija, njegova porodica sada kaže da je dobila “jasnu dijagnozu” frontotemporalne demencije, poznate kao FTD.

Porodica filmske zvijezde Brucea Willisa objavila je novo saopštenje o glumčevom zdravstvenom stanju, potvrđujući da se njegovo stanje pogoršalo i da se sada suočava s frontotemporalnom demencijom (FTD), koja ometa njegovu sposobnost komunikacije. Vijest dolazi skoro godinu dana nakon što je njegova porodica potvrdila da će Willis (67) odustati od glume zbog početne dijagnoze afazije.

“Iako je ovo bolno, olakšanje je konačno imati jasnu dijagnozu”, stoji u službenoj izjavi, koja se pripisuje supruzi Emmi Heming Willis, bivšoj supruzi Demi Moore i njegovoj djeci Rumer, Scout, Tallulah, Mabel i Evelyn. “FTD je okrutna bolest za koju mnogi od nas nikada nisu čuli i može pogoditi bilo koga.”

Prvobitna izjava, objavljena je na Instagram nalogu kćerke Rumer i odmah je privukla dobre želje od zvijezda kao što su Aaron Paul, Jonathan Tucker, Alyssa Milano, Wilmer Valderrama i drugi. “Šaljem zagrljaje tebi i toj tvojoj prekrasnoj porodici. Tvoj tata je tako prokleta legenda”, objavio je Paul. “Volim cijelu ovu porodicu”, odgovorio je Jonathan Tucker. Milano je napisala: “Šaljem ti ljubav”, kao i Valderrama.

Prema Alchajmerovom udruženju, FTD se odnosi na „grupu poremećaja uzrokovanih progresivnim gubitkom nervnih ćelija u prednjim režnjevima mozga (područja iza vašeg čela) ili njegovim temporalnim režnjevima (regije iza ušiju).“ Oštećenje nervnih ćelija dovodi do gubitka funkcije u regijama mozga i to može uzrokovati pogoršanje ponašanja, ličnosti i/ili poteškoće u govoru i komunikaciji. Lijekovi mogu pomoći u smanjenju razdražljivosti i depresije, ali ne postoje specifični tretmani za FTD, koji se s vremenom stalno pogoršava. Brzina opadanja varira od slučaja do slučaja, prema udruženju.

U nastavku pročitaj kompletnu izjavu porodice.

Kao porodica, željeli smo iskoristiti ovu priliku da vam svima zahvalimo na izlivu ljubavi i saosjećanja prema Bruceu u proteklih deset mjeseci. Vaša velikodušnost je bila neodoljiva i mi smo vam neizmjerno zahvalni na tome. Zbog vaše ljubaznosti i zato što znamo da volite Brucea koliko i mi, htjeli smo da vas obavijestimo.

Pročitaj

Otkako smo objavili Bruceovu dijagnozu afazije u proljeće 2022., Bruceovo stanje je napredovalo i sada imamo konkretniju dijagnozu: frontotemporalna demencija (poznata kao FTD). Nažalost, problemi u komunikaciji samo su jedan od simptoma bolesti s kojom se Bruce suočava. Iako je ovo bolno, olakšanje je konačno imati jasnu dijagnozu.

FTD je okrutna bolest za koju mnogi od nas nikada nisu čuli i može pogoditi bilo koga. Za osobe mlađe od 60 godina, FTD je najčešći oblik demencije, a budući da postavljanje dijagnoze može potrajati godinama, FTD je vjerovatno mnogo češći nego što znamo. Danas ne postoje tretmani za ovu bolest, što je realnost za koju se nadamo da će se promijeniti u godinama koje su pred nama. Kako Bruceovo stanje napreduje, nadamo se da se svaka medijska pažnja može usmjeriti na rasvjetljavanje ove bolesti o kojoj je potrebno mnogo više svijesti i istraživanja.

Bruce je oduvijek vjerovao u korištenje svog glasa u svijetu za pomoć drugima i podizanje svijesti o važnim pitanjima i javno i privatno. Znamo u našim srcima da bi – kada bi mogao danas – želio odgovoriti tako što će skrenuti globalnu pažnju i povezati se s onima koji se takođe suočavaju s ovom iscrpljujućom bolešću i kako ona utiče na tolike pojedince i njihove porodice.

Naša je samo jedna porodica sa voljenom osobom koja pati od FTD-a, i ohrabrujemo druge koji se suočavaju s tim da potraže mnoštvo informacija i podrške dostupnih preko AFTD-a (@theaftd, theaftd.org). A za one od vas koji su imali dovoljno sreće da nemaju nikakvog ličnog iskustva sa FTD-om, nadamo se da ćete odvojiti vrijeme da saznate više o tome i podržati misiju AFTD-a na bilo koji način.

Bruce je oduvijek pronalazio radost u životu – i pomagao je svima koje poznaje da učine isto. Svijetu je značilo da vidi kako taj osjećaj brige odjekuje njemu i svima nama. Tako smo dirnuti ljubavlju koju ste svi dijelili prema našem dragom mužu, ocu i prijatelju tokom ovog teškog vremena. Vaše kontinuirano saosjećanje, razumijevanje i poštovanje omogućit će nam da pomognemo Bruceu da živi što je moguće punije.

— Emma, Demi, Rumer, Scout, Tallulah, Mabel i Evelyn

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum