Trenutno čitaš
Stalno misliš da nemaš šta obući? Vjerovatno praviš ovih 5 grešaka.

Stalno misliš da nemaš šta obući? Vjerovatno praviš ovih 5 grešaka.

Gloria prirodna kozmetika - Baby linija
Gloria prirodna kozmetika - Baby linija

Zamisli ovo: Spremaš se za izlazak sa svojim najboljim prijateljima. Stvari idu tako dobro… dok ne dođe vrijeme za oblačenje. Stojiš i buljiš u ponor svog ormara, samo da uzdahneš od poraza. Iz tvojih usta izlazi strašna fraza: “Nemam šta da obučem.”

Iako je ova fraza rijetko istinita, to ne znači da ponekad može djelovati kao stvarnost. Ako u panici bacaš odjeću po sobi, isprobavaš kombinaciju za kombinacijom, i na kraju želiš da odustaneš i umjesto toga ostaneš u krevetu u pidžami, slobodno možeš reći da praviš neke greške u garderobi. Dobre vijesti? Lako su popravljive.

Ako iz dana u dan doživljavaš modni fijasko, ovo su stvari koje možeš učiniti kako se više nikada ne bi osjećala kao da nemaš šta obući.

1. Kupuješ trendi, a ne bezvremenske komade

Kako je lako (i tako zabavno) uskočiti u trend. Tie-dye trenerke, grafičke majice sa nasumičnim riječima, nevjerovatno prevelike jakne—nažalost, trendi komadi kojih smo postali žrtve posljednjih nekoliko godina traju i traju. I dok su ovi predmeti u početku bili odlični, nakon mjesec ili dva, lako je osjetiti da više nisu “u stilu”. I šta nam preostaje? Odjevni predmeti koje ne volimo, a kamoli zaista volimo.

Kako izbjeći da ti ormar bude pun komada koje nećeš mnogo nositi? Slijedi ovo zlatno pravilo: ako ne vidiš da ga nosiš za šest mjeseci, preskoči ga. Razmišljajući unaprijed i pauzirajući prije impulsivnih trendova kupovine, imaćeš ormar pun stvari koje želiš da nosiš puno više.

2. Kupuješ nekvalitetne artikle

Svi smo to iskusili iznova i iznova: kupiš jeftiniji predmet, a onda kada ga nosiš, ne stoji kako treba, neudoban je i samo izgleda bezveze. Iako ne moraš ulagati u svaki pojedinačni predmet koji dodaš u svoj ormar, za stvari koje imaš priliku nositi godinama (poput kožne jakne ili dobrih farmerki), vrijedi potrošiti malo više vremena i razmisliti o odabiru.

Pokušaj investirati u kvalitetnije komade, čak i ako to znači da ti je potrebno dvostruko više vremena da izgradiš svoju garderobu iz snova. Ne samo da će izgledati ljepše i bolje pristajati, već će i duže imati prostora u tvom ormaru. Uloži svjesniji napor da procijeniš kvalitetu materijala odjeće koju kupuješ prije nego što je zaista kupiš.

3. Nemaš dovoljno osnova

Zaista vrijedi uložiti u kupovinu osnovnih komada kojima se možeš vraćati uvijek iznova. Istini za volju, možeš kupiti koliko god želiš trendi artikala, ali ako nemaš farmerke koje ti stoje kao salivene ili ako nemaš klasičnu jaknu, ponestaje opcija… i to brzo.

Lako rešenje? Pokušaj investirati u više osnovnih odjevnih predmeta. Zamisli stvari koje možeš nositi više dana zaredom, ali na ne tako očigledan način. Dobru bijelu majicu možeš nositi uz kožnu jaknu jedan dan, a drugi dan uz blejzer.

4. Čuvaš odjeću koju više ne nosiš

Lako je poželjeti zadržati stvari iz sentimentalnih razloga. („Ali ovu košulju sam nosila prvog dana mog prvog posla!“). Ali kada nešto jednostavno ne nosiš, to zauzima prostor i otežava uvid u stvari koje nosiš.

Pokušaj se zapitati: “Jesam li ovo nosila u protekloj godini?” a ako je odgovor ne, zapitaj se zašto ne. Iz iskustva, broj dva je ključan. Ako imaš nešto poput one zelene šljokičaste haljine od glave do pete kojom si apsolutno opsjednuta, ali jednostavno nisi imala pravu priliku da je obučeš, to je sasvim u redu! Međutim, ako se držiš toga samo iz sentimjentalnih razloga, možda je vrijeme da ponovo procijeniš ili zatražiš pomoć prijatelja za čistku.

5. Kupuješ stvari za budućnost

Apsolutno najveća greška u kupovini koju možeš napraviti? Kupuješ nešto što ti ne odgovara, ali za šta se nadaš da hoće u budućnosti. Kupovanje nečega što je preveliko ili pretijesno sa planovima da se u to uklopiš u budućnosti je put kojim nikada ne trebaš ići.

Kako ovo možeš izbjeći? Kada kupuješ, nježno se podsjeti: Odjeća treba da se nosi. Ako ne možeš da je nosiš i da se osećaš samopouzdano u tome sutra, ne vrijedi kupovine. Tvoja odjeća bi trebalo da te čini samopouzdanom i trebaš se radovati što ćeš je obući, a to znači da mora biti u pravoj veličini.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum