Trenutno čitaš
Šta se dešava tvojoj koži ako svaki dan jedeš kikiriki puter?

Šta se dešava tvojoj koži ako svaki dan jedeš kikiriki puter?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

U poslednje vrijeme, kikiriki puter je postao neizostavan dio ishrane, bilo da ga koristimo kao namaz, dodatak smutijima ili sastojak različitih jela. Međutim, dok uživamo u bogatom ukusu i kremastoj teksturi kikiriki putera, rijetko razmišljamo o tome kako ova navika utiče na naše zdravlje, posebno na zdravlje naše kože.

Da li svakodnevna konzumacija kikiriki putera može donijeti blagodeti ili izazvati neželjene promjene na koži? U nastavku istražujemo uticaj ove ukusne poslastice na zdravlje kože i pružamo uvid u potencijalne pozitivne i negativne efekte koji mogu proisteći iz svakodnevne konzumacije kikiriki putera.

Freepik

Zdrave masti u puteru od kikirikija su dobre za zdravlje srca i smanjuju rizik od dijabetesa. Antioksidansi (mangan, vitamin E i vitamini B) smanjuju upalu i sprečavaju hronične bolesti. A sadržaj proteina i vlakana u ovoj popularnoj namirnici može duže da održava sitost, što znači da je odličan dodatak ishrani ako paziš na svoju težinu.

Zapitali smo se i šta ovaj puter od orašastih plodova može učiniti za našu kožu… Kako se ispostavilo, dosta. Vitamin E koji se nalazi u puteru od kikirikija povezan je sa zaštitom kože od sunca. Osim što preveliko izlaganje suncu može uzrokovati rak kože, izlaganje štetnim efektima ultraljubičastog (UV) svjetla može dovesti do fotostarenja ili preranog starenja kože. Redovno jedenje putera od kikirikija moglo bi spriječiti fine linije i bore.

Freepik

Hidrirana koža je takođe jedan od načina da spriječimo znakove preranog starenja, poput bora, a omega-3 i omega-6 masne kiseline koje se nalaze u ovom maslacu takođe pomažu zdravlju ćelijskih membrana.

Puter od kikirikija sadrži dosta proteina, koji su neophodni za proizvodnju kolagena i keratina i zaštitu od slobodnih radikala, a oboje su korisni za kožu. Nadalje, maslac od kikirikija sadrži lutein, karotenoid s protivupalnim svojstvima koji se često povezuje sa prevencijom starenja. Lutein je takođe povezan sa povećanjem elastičnosti kože.

Pročitaj
alma ras

Ali čak i uz brojne prednosti, postoje neke stvari koje treba uzeti u obzir ako svaki dan konzumiramo kikiriki puter.

Freepik

Stručnjaci se slažu da je konzumiranje preporučene količine putera od kikirikija svaki dan (2 supene kašike ili 32 grama dnevno) dobro za zdravlje, ali maslac od kikirikija je kalorična hrana, tako da lako možemo unijeti previše kalorija ako pretjeramo.

Maslac od kikirikija sadrži više omega-6 masnih kiselina nego omega-3, a omega-6 masti su povezane sa povećanjem upale u tijelu. Za neke ljude, to bi se moglo manifestovati u izbijanju upale po koži. Postoji i određena zabrinutost zbog sadržaja zasićenih masti u maslacu od kikirikija i prisutnosti lektina, koji bi mogao iritirati tanko crijevo i uzrokovati upalu; međutim, potrebno je sprovesti još mnogo istraživanja kako bi se uspostavila definitivna veza između kikiriki putera i akni na koži.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum