Trenutno čitaš
Šta se dešava sa tvojim tijelom kada svaki dan uzimaš suplemente kolagena?

Šta se dešava sa tvojim tijelom kada svaki dan uzimaš suplemente kolagena?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Kolagen je vruća tema u svijetu zdravlja, ali pravo pitanje je: da li djeluje i treba li ga uzimati svaki dan?

Kolagen je protein koji se prirodno pojavljuje u tijelu, pruža podršku koži, kostima i vezivnom tkivu. Suplementi kolagena, obično u obliku tableta ili praha, postaju sve popularniji, a mnogi ga dodaju kao dodatak kafi i receptima.

pexels

Od tableta do praha, pa čak i do nekih drugih proizvoda, kolagen se pojavljuje svuda. Kolagen je privukao pažnju mnogih, a influenceri ga dodaju u jutarnju kafu ili različite recepte dok ističu njegove zdravstvene prednosti. Iako je popularan na društvenim mrežama, čini se da je kolagen tražen i na policama apoteka i trgovina. Smatra se da kolagen pomaže u poboljšanju izgleda i kvalitete kose, kože i noktiju i podržava jake zglobove i kosti.

Šta su suplementi kolagena?

Kolagen je protein koji se prirodno pojavljuje u tijelu i igra ključnu ulogu u formiranju strukturnog okvira ćelija i tkiva. Pruža podršku, snagu i elastičnost koži, kostima i vezivnom tkivu. Kolagen takođe igra važnu ulogu u ćelijskim procesima uključujući imuni odgovor, ćelijsku komunikaciju i obnavljanje tkiva, te je uključen u procese neophodne za popravak i održavanje tkiva.

“Smatra se da suplementi kolagena djeluju tako što tijelu obezbjeđuju gradivne blokove, koji su mu potrebni za proizvodnju više kolagena, kao i stimulišući prirodnu proizvodnju kolagena u tijelu”, rekla je nutricionistkinja Pam Hartnett.

pexels

Suplementi kolagena prodaju se u obliku tableta, praha za smanjenje bora, bolova u zglobovima i dehidracije kože.

Vrste kolagena u suplementima

Postoji nekoliko različitih tipova kolagena koji se nalaze u tijelu s malo drugačijim strukturama i funkcijama. Najčešći tipovi kolagena su tipovi I, II i III, koji čine oko 80-90% kolagena u tijelu.

Suplementi kolagena mogu sadržavati različite vrste kolagena, ali najčešći tipovi koji se nalaze u suplementima su tipovi I i III.

Na policama apoteka i trgovina, pronaći ćeš tri različite vrste dodataka kolagenu, goveđi, morski i veganski i svaki od njih ima različitu svrhu u tijelu.

Goveđi kolagen

Ovaj kolagen prvenstveno dolazi iz kravljih kostiju i drugih nusproizvoda, koji se kuhaju. Kolagen se zatim suši i usitnjava u prah, kako bi se formirao kao suplement. Pokazalo se da je goveđi kolagen najkorisniji za zdravlje kože, uključujući podsticanje elastičnosti, smanjenje bora i povećanje vlažnosti kože.

pexels

Morski kolagen

On dolazi iz riblje kože. Istraživanja pokazuju da morski kolagen ima koristi za hrskavicu, zdravlje kože, regeneraciju kostiju, efekte protiv bora i zacjeljivanje rana. Dodatno, morski kolagen može imati veću stopu apsorpcije od goveđeg kolagena.

Biljni – veganski kolagen

Za one koji jedu biljnu vegan hranu, goveđi i morski kolagen životinjskog porijekla ne odgovaraju. Tu dolazi veganski kolagen. Ovi sastojci uključuju protein iz biljaka i aminokiseline, vitamine i minerale, kao što su vitamin C i bakar.

pexels

Koje su prednosti suplemenata kolagena i koliko često treba da uzimaš kolagen?

Kada počneš uzimati kolagen svaki dan, možeš primijetiti poboljšanje zdravlja i izgleda kože, jer je kolagen primarni gradivni blok vezivnog tkiva kože. Takođe, igra ulogu u elastičnosti, snazi ​​i hidrataciji kože.

Kolagen se smatra sigurnim dodatkom svakodnevnom životu. Zapravo, većina studija koje su otkrile korist od suplementacije kolagenom, gledale su na dosljedan dnevni unos i nijedna od ovih studija nije pronašla značajne nuspojave. Sve je više dokaza o ulozi kolagena u ublažavanju bolova i ukočenosti zglobova. Kolagen je bogat aminokiselinama, koje igraju važnu ulogu u izgradnji hrskavice. Postoje i neki dokazi da kolagen može smanjiti upalu u zglobovima.

pexels

Suplementi kolagena mogu usporiti gubitak koštane mase, uzrokovano starenjem i spriječiti osteoporozu. Nivo kolagena prirodno opada kako starimo. Studije pokazuju da dodavanje kolagena ishrani može značajno usporiti brzinu gubitka koštane mase kako starimo.

Pročitaj

Osim kostiju i zglobova, postoje dokazi koji sugerišu da suplementi kolagena, mogu poboljšati zdravlje srca. Kako starimo, kolagen u našim arterijama može se smanjiti, što dovodi do nefleksibilnosti arterija i povećanog rizika od srčanih bolesti. Kada su zidovi vaših arterija čvršći i manje elastični, količina krvi koja može da teče kroz njih je smanjena i to može povećati rizik od krvnog pritiska, moždanog udara i bolesti bubrega.

Postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu prije nego što suplemente kolagena, uključiš u svoju svakodnevnu rutinu jer postoje potencijalne negativne posljedice povezane s njihovim uzimanjem. „Dodaci kolagena mogu uzrokovati probavne tegobe, kao što su nadimanje, zatvor ili dijareja“, objašnjavaju stručnjaci.

pexels

Osim toga, neki suplementi kolagena mogu biti kontaminirani teškim metalima, kao što su olovo ili živa, posebno ako su dobiveni iz ribe ili drugih morskih izvora.

Šta treba uzeti u obzir prije uzimanja suplemenata kolagena?

Prije uzimanja suplemenata kolagena, uvijek se preporučuje da se konsultuješ sa zdravstvenim radnicima i razmotriš svoje zdravstveno stanje, alergije i lijekove. Takođe je važno ocijeniti kvalitetu suplementa.

Većina kolagena je fermentirana i proces fermentacije može povećati nivo histamina. Iako postoje dobri dokazi koji podržavaju uključivanje kolagena u dnevnu rutinu, važno je napomenuti da se efikasnost suplemenata kolagena još uvijek proučava. Kolagen možda neće učiniti da izgledaš 10 godina mlađe, ali možeš primijetiti poboljšanja u kvaliteti kože. Konačno, suplementi kolagena ne zamjenjuju zdrav način života. Balansirana ishrana, održavanje hidratacije, dovoljno sna i redovna fizička aktivnost su važni za održavanje opšteg zdravlja.

 

Izvor: health.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum