Trenutno čitaš
Šta partner nikada ne smije da ti kaže?

Šta partner nikada ne smije da ti kaže?

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Već ste shvatili stvari koje biste trebali reći jedno drugome svaki dan, plus čarobne riječi koje mogu raspršiti skoro svaku raspravu. Ali šta je sa stvarima, koje ti partner nikada ne bi trebao reći? Pročitaj listu pogrešnih izjava i agresije u nastavku i nikada više ne pristaj, da ti se neko obraća na taj način.

šta partner ne smije da ti kaže
Foto: unsplash.com
Ti si luda!

Ovo je primjer prezira, koji stručnjaci za odnose na Gottman institutu, nazivaju jednim od četiri konjanika apokalipse veze. Drugim riječima, to je garantovani razarač odnosa. Ovaj vid negativne komunikacije adresira karakter druge osobe, a ne trenutno ponašanje i koristi se kao sredstvo za preuzimanje “pozicije moralne superiornosti”. To je takođe primjer blokiranja ili preusmjeravanja, ključni znak gaslightinga u vezi. Ako misliš da ovo zvuči toksično, u pravu si.

Šta nije u redu s tobom?

Zabilježi ovo pod nepoštovanje i prezir.

Prestani da budeš tako zahtjevna.

Kritika često zvuči specifičnije za situaciju i suzdržanije od punog prezira, ali ipak ima za cilj tvoj karakter.

To je najgluplja stvar koju sam ikad čuo.

Izuzetno uvredljiva fraza poput ove, samo je još jedan primjer – pogađaš – prezira.

Odrasti!

Prethodno smo naveli šta je Gottman Institut, rekao o preziru kao napadu na karakter, koji se koristi za utvrđivanje moralne superiornosti. Ova izjava se takođe uklapa.

Bivši te vjerovatno zbog ovoga ostavio.

Još jedno glavno pravilo zdravog partnerstva (i uobičajene pristojnosti) je ne bacati so na nečiju ranu. Emocionalna intimnost je glavni dio veze, pa postoji velika vjerovatnoća da se učinimo ranjivima dijeleći nesigurnosti, brige ili možda čak i prošle traume sa svojim partnerom. Ako tvoj partner koristi bilo koju od ovih privilegovanih informacija, to je vrlo loš znak. Prema Dr. Cook-u: „Nikad, nikada, ni pod kojim okolnostima nemate pravo da solite ranu svog partnera, samo zato što ste povrijeđeni. Jednom kada vam osoba pokaže svoje borbene rane i vi je namjerno još više povrijedite, teško je ponovo steći taj nivo povjerenja.”

šta partner ne smije da ti kaže
Foto: pexels.com
Nemam ja vremena za ovo.

Ovo nas dovodi do Gottmanovog četvrtog konjanika: kamenovanje. Svaki put kada se „slušalac povuče iz interakcije, isključi i jednostavno prestane da odgovara svom partneru,“ to je kamenovanje – ali to ne znači da je strana koja je uvrijedila potpuno nijema. Kamenovanje se takođe može odnositi na fraze dizajnirane da odbace i prekinu razgovor. Uz to, stručnjaci sa Gottman instituta ističu, da je kamenovanje ponekad odbrambeni bihevioralni odgovor na uočeni prezir, pa ako naiđeš na ovo, možda bi bilo pametno razmisliti o tome kako se to dešava i dati sebi malo prostora prije nego što pokušate ponovo riješiti problem. Ako komunicirate s poštovanjem, a zastoji i dalje postoje, imate problem u vezi.

Ne podnosim te.

Još jedan primjer prezira, koji u slučaju da ti treba podsjetnik, je siguran način da se povrijedi partner i uništi veza. U stvari, to je jedan od najvećih prediktora razvoda, prema dr. Johnu Gottmanu. „Kada komuniciramo na ovom nivou, zaista smo zli“, kaže stručnjak za odnose.

Volio bih da si više kao…

Još mudrih riječi dr Cooka: Poređenja ubijaju. Prema ekspertu, nije važno s kim te partner upoređuje, jer problem leži u činjenici da “poređenja netačno mjere vrijednost i insinuiraju da je jedno bolje od drugog”.

Pročitaj
sidi bou said, tunis

Praviš frku ni od čega.

Ovo je znak da si upravo kamenovana.

šta partner ne smije da ti kaže
Foto: pexels.com
Ne budi tako osjetljiva.

Osjećajnost je pozitivna osobina, tako da je pravi problem ovdje što tvoj partner govori da briga o tvojim osjećajima njemu nije bitna.

Ja sam jednostavno takav.

Ova vrsta nefleksibilnosti u partnerstvu je vrlo hrabar način da drugome kažeš: ako želiš harmoniju, odgovornost je na tebi. To je ujedno i kreativan način kamenovanja, jer efektivno stavlja tačku na svaki razgovor koji se vrti oko zdravog davanja i uzimanja.

Ja radim cijeli dan, a šta ti radiš?

Ili neka druga ekvivalentna fraza, koja se odnosi na novac. Prema dr. Cooku, “količina novca koju donosite u vezu ne bi trebala uticati na ravnotežu moći i vrijednosti svakog člana para.” Niko ne bi trebalo da čuje nešto slično od partnera, jer takve izjave „same po sebi obezvređuju jednu osobu, dok pogrešno naduvavaju poziciju druge u paru”.

Izvor: purewow.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum