Trenutno čitaš
Šta je “sporo jutro” i kako ga postići?

Šta je “sporo jutro” i kako ga postići?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Da li kultura „ustani i radi“ čini da dan započnemo sa stresom? Evo zašto stručnjaci kažu da bismo trebali prihvatiti sporo jutro – i kako to učiniti u tri jednostavna koraka.

Studija iz 2018. objavljena u The Journals of Gerontology pokazala je da kada jutro počnemo vjerujući da će dan biti stresan, to postaje samoispunjavajuće proročanstvo – često se osjećamo loše cijeli dan, čak i ako se ništa uznemirujuće zapravo ne dogodi. Osim toga, istraživači su otkrili da naš jutarnji način razmišljanja uveliko utiče na stvari kao što su fokus, pamćenje i kreativnost tokom dana.

Pinterest

Jutarnja rutina je moćan način da započneš dan na pravom putu. I ne mora biti komplikovano. Naravno, direktori, uticajni ljudi i poznate ličnosti mogu insistirati da se probudimo u 5 ujutro, da trčimo pet kilometara, pročitamo poglavlje knjige i skuhamo savršeno nutritivno izbalansiran doručak – i to sve prije nego što odemo na posao – kao ključ uspjeha.

Ali Pinterest-ovi podaci iz 2023. nedavno su otkrili da ne želimo svi da započnemo dan tako agresivno – u stvari, Pinterest pretraživanja oko pojma „sporo jutro“ porasla su za 60%.

Šta je sporo jutro?

Sporo jutro je element usporenog životnog stila— rastućeg trenda koji ima za cilj da se suprotstavi današnjem brzom tempu i društvu velike potrošnje. „Spori život izgleda drugačije za svakoga, ali u suštini radi se o stvaranju prostora u vašem životu za stvari koje su vam važne,“ kaže Brooke McAlary, autorka knjige Slow: Simple Living for a Frantic World. Može se odnositi na tempo kojim živimo – ali se zapravo svodi na dubinu i kvalitet stvari koje radimo. „Učenje kako obratiti pažnju, pronaći zadovoljstvo u svakodnevnim trenucima i preispitivati ​​zašto stalno jurimo s jedne stvari na drugu. To je ono što za mene znači spor život.”

Pinterest

Kako ti sporo jutro može poboljšati dan?

Započinjanje dana sa ovim sporim načinom razmišljanja pomaže nam da ne budemo uhvaćeni u šta ako i tjeskobe dana koji je pred nama, kaže Daniel Wysocki, psiholog. „Sporost se odnosi na promjenu u našoj percepciji vremena umjesto da zapravo očekujemo da će sporije proći“, objašnjava on. A postavljanje ovog tempa ujutru pomaže nam da lakše uskladimo svoje odluke sa svojim vrijednostima i potrebama tokom cijelog dana.

McAlary predlaže da o tome razmišljamo ovako: Svijet je toliko zauzet i bombardovani smo s toliko informacija da je lako shvatiti zašto mnogi od nas prolaze kroz naše dane klackajući se na ivici preopterećenosti. Kao rezultat toga, kada se dogodi nešto nezgodno ili stresno, to nas može prebaciti preko ivice. “Stvarajući male džepove usporenosti ujutro, dajemo sebi tampon za zaštitu od stresa i preopterećenosti. Ako se dogodi nešto frustrirajuće ili neočekivano, imamo prostora da se pozabavimo time”, kaže ona. “I iako zvuči kao mala promjena, čini veliku razliku u načinu na koji se krećemo kroz ostatak dana.”

Kako imati sporo jutro?

“Nekada sam mislila da mi je potrebna velika, impresivna rutina da bih dobro započela dan”, kaže McAlary. “Ali sada umjesto toga ciljam na male brige.” Wysocki se slaže da je jednostavnost ključ za sporo jutro. „Jedna od velikih prednosti sporog života je to što ljudima nisu potrebne drastične lične promjene da bi uživali u njegovim prednostima“, kaže on.

Pinterest

Da to još više pojednostavi, McAlary preporučuje tri temeljna principa za sporija jutra i da ih učinimo svakodnevnom navikom:

Dobro jutro počinje prethodne noći

Bilo da to znači da pripremiš odjeću i radnu torbu prije spavanja ili da isključiš TV ranije i dobro se naspavaš, samo pokušaj dodati nekoliko zadataka svojoj večeri koja će ti jutra učiniti malo lakšim, kaže ona.

Nemoj prvo posegnuti za ekranom

Pročitaj

“To je zaista jedan od najboljih načina da promijenite svoje jutro”, kaže ona. “Ako prvo zaronimo u e-poštu, društvene mreže, vijesti i obavještenja, ne damo si priliku da dan dočekamo s namjerom. Samo počinjemo da reagujemo.” Umjesto toga, provedi minut ležeći u krevetu i nekoliko puta duboko udahni. “Obratite pažnju na to kako se osjećate, na misli koje dolaze i odlaze, a zatim uđite u svoje jutro – vjerovatno ćete otkriti da i vi imate više vremena!”

Dodaj mali trenutak brige o sebi svom jutru

Odvoji trenutak da ujutro učiniš nešto lijepo, mali trenutak brige o sebi koji je samo za tebe. „Može biti veoma mali, kao na primjer da se istegnete dok pripremate doručak ili pustite da vam sunčeva svjetlost pada na lice dok čekate autobus,” kaže ona. „Ili možete sebi dati pet minuta i svoju prvu šoljicu kafe tretirati kao dnevni ritual. Odaberite šolju koja vam se sviđa, duboko udahnite i pomirišite kafu dok se kuha, osjetite toplinu šoljice u svojim rukama i iskoristite tih nekoliko tihih trenutaka kao odskočnu dasku za početak dana.” Njen savjet: drži listu sitnih postupaka brige o sebi koju možeš birati na osnovu toga kako se osjećaš tog dana.

 

Izvor: thehealthy.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum