Trenutno čitaš
Šta je niacinamid i zašto treba da ga uključiš u svoju beauty rutinu?

Šta je niacinamid i zašto treba da ga uključiš u svoju beauty rutinu?

Gloria prirodna kozmetika - Baby linija
Gloria prirodna kozmetika - Baby linija

Posljednjih nekoliko godina, niacinamid je postao apsolutna zvijezda mnogih kozmetičkih brendova i jedan od najtraženijih sastojaka za njegu lica. Ovaj magični sastojak ima veoma veliki spektar benefita za kožu, kao što su ublažavanje sitnih bora i hiperpigmentacija, prevencija pojave akni i proširenih pora, hidracija i ujednačavanje tena. A ono što je najvažnije odgovara svim tipovima kože.

foto: freepik.com

Šta je i kako radi niacinamid?

Niacinamid, poznat i kao nikotinamid je aktivni oblik vitmina B3 i prirodno se nalazi u mesu, žitaricama, jajima i zelenom povrću. Koža ga lako apsorbuje, nije rastvorljiv u ulju, pa su zato preparati, koji ga sadrže vodenkaste strukture. Ako imaš masnu kožu ili voliš preparate lagane teksture – ovo je idealan sastojak za tebe.

Jedna od najvećih prednosti niacinamida je to, što ima širok spektar prednosti za kožu i to što se dobro kombinuje sa ostalim sastojcima. Jako je stabilan, nema kiselu bazu poput retinola i vitamina C, pa zato ne izaziva crvenilo niti iritacije i odgovara skoro svim tipovima i stanjima kože.

Prva i osnovna uloga niacinamida je da podržava kožnu barijeru (spoljašnju površinu kože), što znači da pomaže da se zadrži vlaga u koži, što je naročito dobro za suvu i zrelu kožu. Koža ostaje hidrirana i bore su manje vidljive. Pokazalo se, da lokalna primjena niacinamida, povećava hidrantnu sposobnost krema, tako da se koža bolje odupire gubitku vlage, koji dovodi do zategnutosti i ljuštenja kože.

Foto: pexels

Niacinamid je možda i najpoznatiji po tome, što ima sposobnost da smanji pojavu proširenih pora. Svakodnevna upotreba niacinamida pomaže da se pore vrate u svoju prirodnu veličinu. Ovo se dešava zbog sposobnosti niacinamida da smanji proizvodnju i lučenje sebuma. Pore izgledaju veće, kada su ispunjene uljem i mrtvom kožom. Ako je manje sebuma u porama, one neće biti proširene. A sa manjim porama, tekstura kože je meka i glatka. Niacinamid takođe smanjuje upalu, te tako može pomoći u ublažavanju crvenila od akni i drugih inflamatornih stanja kože.

Ovaj sastojak takođe štiti ćelije kože od oskidatinog stresa, kao što su oštećenja od sunca, tako što obnavlja zdrave ćelije kože, a istovremeno ih štiti od oštećenja uzrokovanih ultraljubičastim zracima. U ova oštećenja spadaju fine linije i bore ali i hiperpigmentacije, koje ovaj sastojak u koncentraciji od 5% može posvijetliti.

foto: freepik.com

Kako i koliko često možeš da ga koristiš?

Postoje razni preparati koji sadrže niacinamid: serumi, kreme, tonici i gelovi za čišćenje, tako da ćeš ga lako uklopiti u svoju beauty rutinu.

Za vidljivije rezultate, idealno je da koristiš serum sa niacinamidom ujutru i uveče, zato što su serumi najefikasniji preparati, koji mogu visoku koncentraciju ovog sastojka dostaviti direktno u kožu. Još jedna njegova prednost je što možeš da ga koristiš na cijelom licu, pa čak i na području oko očiju. Obično je njegova koncentracija u preparatima između 2 i 10%.

Pročitaj

Možeš da ga koristiš svaki dan, tokom cijele godine. Lijepo se kombinuje sa većinom aktivnih komponenti, kao što su hijaluronska kiselina, AHA i BHA kiseline. Ono na šta treba da obratiš pažnju, ako želiš da ga uvrstiš u svoju njegu lica je njegovo kombinovanje sa retinolom, ukoliko i njega koristiš. Najbolje je koristiti niacinamid ujutru, a retinol uveče.

Foto: pexels

Kada možeš da očekuješ rezultate?

Trebalo bi da vidiš njegove efekte nakon 8-10 sedmica upotrebe, dva puta dnevno. To će naravno zavisiti od ozbiljnosti problema i stanja kože, ali i od koncentracije ovog sastojka u kozmetičkom preparatu koji koristiš.

Rezultati će, naravno, nastaviti da se poboljšavaju i budu vidljiviji tokom kontinuirane upotrebe u dužem vremenskom periodu, ali ne očekuj da tvoja koža bude u potpunosti bez pora. Ono što možeš da očekuješ jesu pore koje izgledaju manje, ten koji je ujednačeniji, vidljivo smanjene bore i najvažnije, zdraviji i svježiji izgled kože.

Kristina Blagojević

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum