Trenutno čitaš
5 najznačajnijih naučnica kojih se moramo sjetiti svake godine

5 najznačajnijih naučnica kojih se moramo sjetiti svake godine

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Ženska borba za ravnopravnost još treba mnogo napora, truda i zalaganja, kako bi se žene izjednačile u društvu i u mnogim oblastima sa muškarcima. Ovaj proces počeo je prije mnogo godina u manjim dimenzijama, ali žene koje su se u takvim teškim uslovima borile za ravnopravnost, a kroz nju i borbu za pristup obrazovanju, nauci i učenju, ostaće zauvijek zapamćene u istoriji. Prisjetimo se 5 značajnih žena naučnica, koje su zaslužne za velika svjetska otkrića. 

Foto: voxfeminae

Maria Curie

Kao prva žena u istoriji, koja je osvojila Nobelovu nagradu i jedina osoba, koja je osvojila dvije Nobelove nagrade u dvije različite discipline (hemija i fizika), poljsko-francuska fizičarka i hemičarka Maria Skłodowska Curie, jedno je od prvih imena koja nam padne na pamet kad se pomisli na žene u nauci. Kada su ona i njen suprug Pierre Curie otkrili radioaktivnost, to je zauvijek promijenilo način na koji su ljudi vidjeli svijet: odjednom se pokazalo da se energija može pojaviti kao čarolijom. Otkrila je i dva elementa – polonij i radijum, a element curium nazvan je u njenu čast. Prve svjetske studije liječenja tumora, odvijale su se pod njenom upravom i osnovala je Curie institute u Parizu i Varšavi, koji su do danas postali vodeći medicinski istraživački centri. Osim svojih nevjerovatnih pojedinačnih doprinosa, Marie Curie ostavila je i još jedno trajno naslijeđe – inspirisala je generacije žena da nastave sa svojim snovima o naučnom istraživanju i otkrivanju.

Foto: the srpska times

Mileva Einstein

Talentovana fizičarka, danas je najpoznatija kao prva žena čuvenog Alberta Einsteina, iako mnogi vjeruju da su njene zasluge mnogo veće u njegovim otkrićima, koja su promijenila svijet. Živjela je i ostala u sjeni slavnog naučnika, iako je njena uloga u razvoju Einstainove Teorije relativiteta ogromna. Život joj je donio mnoge izazove, a u njihovom braku nažalost nije bilo mjesta za dva genija. Do kraja života je gajila pokroviteljski odnos prema bivšem suprugu sa kojim je imala sina, a ostala je čist primjer na koliko frontova se žena mora boriti i dokazivati tokom svog života. Čovječanstvo možda nikada neće otkriti, kolike su tačno njene zasluge u naučnim otkrićima Alberta Einsteina, ali činjenica da su iza sebe ostavili jednu od najvećih naučnih teorija, dovoljna je da se Mileva nađe na ovoj listi.

Foto: sparta global

Ada Lovelace

Ada Lovelace bila je engleska matematičarka, koja je živjela u 19. vijeku, a dobila je titulu prve programerke. Ona je prva prepoznala da “računarska mašina” ima potencijala pored čistog računanja. Njen doprinos počašćen je imenovanjem ranog programskog jezika, nazvanog “Ada”. U njenu čast slavi se datum – Dan Ade Lovelace, drugog utorka u oktobru. Zanimljivo je da je bila ćerka poznatog pjesnika lorda Byrona, a majka Anne Milbanke je iz straha da će Ada naslijediti lordov pjesnički temperament, odgajala ćerku po strogim pravilima i u režimu okrenutom nauci i matematici.

Foto: new scientist

Rosalind Franklin

Pročitaj

Kad je Rosalind Franklin 1952. snimila svoju Foto 51 – prvu fotografiju DNK – nije ni slutila da će postati središte naučne polemike. Fotografiju britanske hemičarke, podijelili su bez njenog odobrenja James Watson i Francis Crick, koji su radili na identifikaciji strukture DNK. Njena fotografija im je omogućila da zaključe da je DNK imala oblik dvostruke spirale; međutim, u svom radu o otkriću spomenuli su Franklin samo u fusnoti. Dok su Watson, Crick i Maurice Wilkins dobili Nobelovu nagradu 1962. godine za doprinos nauci, Franklin je preminula od raka četiri godine prije u 37. godini i nije imala pravo na nagradu. S obzirom na to koliko se često previđa njen doprinos otkrivanju tajni DNK, posebno u školama, njena priča ostaje jedan od najpoznatijih i najgrubljih primjera, kako ženskoj naučnici uskraćuju zasluge za njeno otkriće zbog seksizma i neravnopravnosti.

Foto: e&t magazine

Chien-Shiun Wu

Kinesko-američka fizičarka, zaslužna je za opovrgavanje jednog od osnovnih zakona fizike, nazvanog očuvanje pariteta. Prije njenog rada, zakoni fizike glasili su da su se svi predmeti i njihove slike u ogledalu ponašali na isti način, simetrično, što znači da priroda nije mogla razlikovati desno i lijevo. Njena progresivna istraživanja, otkrila su da se tokom procesa radioaktivnog raspada identične nuklearne čestice, nisu uvijek ponašale simetrično. Takođe je radila na projektu Manhattan, pomažući u razvoju procesa odvajanja metala uranijuma i razvijajući bolje instrumente za mjerenje nuklearnog zračenja. Ona je 1973.  postala prva žena koja je vodila Američko-fizičko društvo, a 1975. dobila je Nacionalnu medalju za nauku. Njena knjiga “Beta Decay” ostaje standardni udžbenik za studente nuklearne fizike.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum