Ultra Moderno

Savjeti za savršeno nanonešenje pudera

Odgovarajući tečni puder je osnova svakog dobrog make-up izgleda. Tečni puder je proizvod na koji moraš najviše obratiti pažnju pri kupovini, jer želiš da prekriješ nedostatke ali opet da izgledaš svježe i blistavo. Debeli slojevi pudera zvani „fasada“ i podloga koja se vidi „iz aviona“ je znak lošeg izbora pudera i neodgovarajućeg nanošenja. Evo trikova koji će ti pomoći da tvoje lice savršeno izgleda.

Foto: Blissful.com
Priprema lica je obavezna

Besprijekorna šminka počinje sa dobrom njegom kože. Prvo, dobro očisti kožu mlijekom ili tonikom za lice. Zatim, nakon toniranja, nahrani kožu hidratantnom kremom, jer što je koža više hidrirana, manje će se vidjeti tečni puder i puder u kamenu.

Da li je tvoje lice suvo ili masno?

Moraš znati kakvog je tipa tvoja koža. Da li je suva, masna, kombinovana, normalna? Tek nakon toga, možeš da tražiš pravi puder za sebe. Uvijek čitaj etikete, te pronađi puder koji odgovara tvom tipu kože.

Kombinuj dvije nijanse pudera

Našla si puder koji odgovara tvom tipu kože, ali ne možeš naći odgovarajući nijansu? Kupi dva! Izaberi nijansu koja je za ton svjetlija i ton tamnija od tvoje boje, i onda ih kombinuj. Iako ti se ovo sad čini nepotrebnim troškom, tvoje lice će mijenjati boju tokom godine, tako da će ti ta dva pudera dobro doći da ih doziraš zajedno i stvaraš sebi odgovarajuću nijansu.

Foto: Beautyviplabs.com
Odredi podton kože

Postoje tri podtona: topli, hladni i neutralni. Podton ćeš najlakše odrediti kad pogledaš u svoje vene – ako su one zelene, tvoj podton je topli, a ako su plave, onda je hladni. Neutralni tonovi će imati kombinaciju zelenih i plavih vena.

Za što bolju pokrivenost – koristi korektor

Umjesto da na lice utapkaš nekoliko slojeva „full-coverage“ pudera, koristi korektor! Nanesi jedan sloj pudera, sačekaj da se dobro upije i osuši, a onda korektorom dodatno prekrij problematične dijelove.

Za laganu prekrivenost – koristi hidratantnu kremu

Ukoliko želiš prirodan i svjež izgled, tečni puder pomiješaj sa kapljicom hidratantne kreme ili prajmera, a za još prirodniji izgled, puder pomiješaj sa uljem za lice i nanesi ga rukama. Koža će blistati!

Nanošenje pudera četkicom – od centra lica ka van

Nanošenje tečnog pudera počni od sredine lica, sa pokretima prema van. Crvenilo i nepravilnosti su obično na sredini i na tim dijelovima treba da je najveća količina pudera.

Foto: blissfulglory.com
Za dugotrajnost, koristi puder u kamenu ili prahu

Da bi puder ostao što duže na licu, na T-zonu (duž čela, nosa i brade) nanesi pudera u kamenu ili prahu, jer su to područja koja se najviše maste. Ako imaš masnu kožu, puder u kamenu možeš nanijeti na cijelo lice.

Za sitne popravke, nemoj dodavati više pudera

Da bi osvježila lice tokom dana, nemoj nanositi još tečnog pudera. Prvo, papirnim maramicama pokupi višak masnoće. Onda, vrhom četkice, nanesi korektor samo na problematične dijelove. Možeš dodati još malo pudera u kamenu i rumenila.

Ne zaboravi na vrat!

Ništa ne izgleda gore od linije pudera na vilici, pogotovo ako ti je vrat svijetliji od lica. Uvijek izblendaj tu liniju između lica i vrata, a puder laganim pokretima nanesi i na vrat.

 

Izvor: hudabeauty.com

Slični članci

Reebok plasirao patike inspirisane “Pričom o igračkama”.

Ultra magazin

Karirani i životinjski dezeni su prošlost, u modi je nešto sasvim novo!

Ultra magazin

Sve ove djevojke nose isti broj kupaćeg kostima!

Ultra magazin