Trenutno čitaš
Šta je ’emocionalni odmor’, kako ga dobiti i zašto nam ga treba više?

Šta je ’emocionalni odmor’, kako ga dobiti i zašto nam ga treba više?

Ako se trudiš da svoj odmor odrediš kao prioritet, vjerojatno već znaš da postoji sedam ‘vrsta’ odmora koji su svima potrebni da bi funkcionisali na zdrav način. Teorija od strane dr Saundre Dalton-Smith, autorke knjige Sacred Rest: Oporavi svoj život, obnovi svoju energiju, vrati svoj razum, oni uključuju mentalni, emocionalni, kreativni, društveni i fizički odmor.

Važno je ne zanemariti manje poznate tipove, uključujući emocionalni odmor. Jer, budimo iskreni: zadržavanje svojih emocija – bilo da bi udovoljili drugima ili jednostavno zato što se osjećamo nesposobnim da ih izrazimo – zahtijeva puno energije.

Pexels

Pravi emocionalni odmor se sastoji u procesuiranju tih emocija i osjećaju da ih možeš podijeliti s onima oko sebe, tj. biti ono što jesi istinski. „Emocionalni odmor se odnosi na preduzimanje namjernih koraka kako bismo napunili i podmladili našu emocionalnu energiju“, kaže za Stylist dr Rina Bajaj, savjetodavni psiholog. „To uključuje odvajanje vremena da se fokusiramo na naše emocionalno blagostanje i bavljenje aktivnostima koje nam pomažu da se oslobodimo stresa i napetosti i povratimo osjećaj unutrašnjeg mira i ravnoteže.”

Budući da je toliko individualan, emocionalni odmor može imati različite oblike. Kako dr Bajaj objašnjava, to može uključivati aktivnosti poput meditacije, svjesnosti ili joge, koje mogu pomoći u smirivanju uma i smanjenju stresa, kao i provođenje vremena u prirodi, kreativne aktivnosti ili provođenje vremena sa voljenim osobama.

Na kraju krajeva, ključni aspekt emocionalnog odmora je da je on namjeran i fokusiran na punjenje naših emocionalnih baterija. “Radi se o odmoru od stresa i zahtjeva svakodnevnog života i davanju prioriteta našem emocionalnom blagostanju”, kaže dr Bajaj.

Pexels

Ali osim očiglednog – da nije zabavno biti anksiozan, pod stresom i preokupiran cijelo vrijeme – zašto je emocionalni odmor toliko važan za naše zdravlje? Prema dr Bajaj, to nam omogućava da napunimo i podmladimo svoju emocionalnu energiju. Baš kao što je našem tijelu potreban odmor i oporavak nakon fizičke aktivnosti, tako je i našim emocijama potreban odmor da bismo se oporavili od stresa i izazova svakodnevnog života.

“Kada doživimo emocionalnu iscrpljenost, možemo se osjećati preopterećeno, razdražljivo i teško se koncentrisati”, objašnjava ona. “Ovo može dovesti do smanjenja produktivnosti, poteškoća u donošenju odluka i može uticati na naše odnose s drugima.” Emocionalni odmor, međutim, pomaže da napunimo našu emocionalnu energiju, omogućavajući nam da se osjećamo pozitivnije, osvježeno i otpornije – što nam je svima potrebno u godini poput 2023.

Osim toga, emocionalni odmor nam može pomoći da bolje upravljamo svojim emocijama i efikasnije odgovorimo na izazovne situacije, predlaže dr Bajaj. Takođe nam može pomoći da bolje razumijemo vlastite emocionalne potrebe i razvijemo strategije za suočavanje sa stresom i nevoljama.

Pročitaj

„Jedan od najvažnijih koraka za emotivniji odmor je postavljanje jasnih granica oko svog vremena i energije“, savjetuje ona. “To znači naučiti reći ne obavezama koje crpe vašu emocionalnu energiju i izdvojiti vrijeme u svom rasporedu za aktivnosti koje vas ispunjavaju.”

Pexels

Zaista, podjednako je važno bavljenje aktivnostima koje ti donose radost. „Raditi stvari koje vas čine srećnim važan je dio emocionalnog odmora“, objašnjava ona. “Bilo da se radi o druženju s prijateljima, bavljenju hobijem ili jednostavno kupanju u opuštajućem kupatilu, odvojite vrijeme za aktivnosti koje vam donose radost i pomažu vam da se napunite.”

Za optimalan emocionalni odmor, trebali biste se odvojiti od tehnologije i praktikovati samosaosjećanje. “Saosjećanje uključuje ophođenje prema sebi s ljubaznošću i razumijevanjem i prihvaćanje sebe onakvim kakvi jeste”, kaže dr Bajaj, a digitalna detoksikacija ili odvajanje određenog vremena svakog dana može ti pomoći da se isključiš i fokusiraš na restorativne aktivnosti.

Konačno, važno je tražiti podršku kada ti je potrebna. Razgovor sa prijateljem, članom porodice ili profesionalcem, imati nekoga s kim možeš razgovarati može ti pomoći da obradiš svoje emocije i dobiješ podršku koja ti je potrebna za održavanje emocionalnog blagostanja.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum