Trenutno čitaš
Činjenice koje možda ne znaš o kralju ženskih cipela Manolu Blahniku

Činjenice koje možda ne znaš o kralju ženskih cipela Manolu Blahniku

L'Occitane
L'Occitane

„Ne postoji ništa šarmantno u ženi koja ne zna da hoda u svojim cipelama“, izjavio je nekad čovjek koji je sinonim kako za kvalitet, tako i za savršenstvo cipela sa potpeticom. Manolo Blahnik, salonke u boji, podigao je na najviši mogući nivo u modnom svijetu, kao i ukrase na štiklama. Početkom ovog vijeka razvedrio je svijet cipela s visokim potpeticama.

Foto: Pinterest

“Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards” film je o životu ovog dizajnera, koji je svoju krojačku karijeru zaista započeo izrađujući cipele za guštere od Cadburyjevih omota kada bio je dijete. Film sadrži intervjue s velikanima industrije, uključujući Annu Wintour, Palomu Picasso, Iman, Rihannu, Naomi Campbell i Karlie Kloss, koje imaju samo riječi hvale za dizajnera, a Campbell ga čak naziva “kraljem cipela”. Film prikazuje čovjeka potpuno opsjednutog svojim poslom: “Vidiš, moja radost u životu je provođenje vremena u tvornicama”, kaže Blahnik. ” Tužno je to reći, ali ovo je jedina stvar koju volim”.

Foto: Instagram/manoloblahnik

Evo sedam najfascinantnijih činjenica koje možda ne znaš o Blahniku.

Studirao je pravo

Manolo se kao mladić nije pripremao za ovaj posao, naime, upisao je pravo, planirao je da se bavi politikom. Ipak, nije to bila njegova želja, već su ga roditelji poslali na studije u Ženevu, pa se ubrzo prebacio na studije umjetnosti u Parizu.

Foto: Pinterest

Njegova prva kolekcija zamalo je označila kraj njegove karijere

Godine 1971. cijela Blahnikova karijera mogla je biti prekinuta kada je izdao svoju prvu kolekciju “Quorum Black Magic” s dizajnerom Ossiejem Clarkom. Budući da je Blahnik sve naučio posjećujući tvornice, a ne u školi, u početku mu je nedostajalo tehničkih vještina za stvaranje strukturno zdravih dizajna. Blahnik je stvorio velike potpetice s debelom gumenom petom, ali je unutra zaboravio staviti čelik. Kao rezultat toga, hodanje u cipelama bilo je nevjerojatno bolno.

Foto: Instagram/
manoloblahnik

Princeza Diana nosila je Manolove cipele uz jednu svoju poznatu haljinu

Princeza Diana je posjetila Manolov butik u Londonu kako bi kupila božićni poklon. Prema riječima dizajnera cipela, pokojna princeza od Walesa obično je nosila ravne cipele i cipele s niskom petom zbog svoje visine. No kupila je par crnih salonki koje je uparila s poznatim haljinom koju je nosila na ljetnoj zabavi galerije Serpentine na dan kada je princ Charles objavio svoju aferu na nacionalnoj televiziji.

Foto: Pinterest

Manolo je postigao veliku slavu zahvaljujući planetarno popularnoj seriji “Seks i grad”

Pročitaj

Naime, ova serija je katapultirala dizajnera u zvijezde tokom 90-ih, nakon što se čitava jedna priča vrtjela oko fanatične odanosti Carrie Bradshaw cipelama Manolo Blahnik. (U nezaboravnoj sceni iz 3. sezone, Carrie biva opljačkana na ulici—kada lopov zahtijeva da preda svoje Manolo Blahnik cipele, ona moli: “Molim vas, gospodine, to je moj omiljeni par!”). Nakon toga Blahnik je doživio zvjezdanu slavu, jer ljudi su stajali u redovima po robnim kućama kako bi dobili autogram na svojim cipelama.

Foto: PInterest

Manolo Blahnik je dizajnirao sve cipele u filmu “Marija Antoaneta”

Manolo Blahnik je po uzoru na stare slike svih cipela koje je francuska kraljica zaista nosila dajući im moderan štih, dizajnirao stotine cipela za film Sofie Coppole.

 

Izvor: elle.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum