Trenutno čitaš
Sreća na poslu može se svoditi na donošenje ovih 5 izbora

Sreća na poslu može se svoditi na donošenje ovih 5 izbora

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

U svijetu ubrzanog života i rada, lako je biti uhvaćen u gužvi i ponekad zaboraviti na sopstvenu sreću. Međutim, bez obzira na naš položaj, čin ili nivo karijere, imamo moć da stvorimo ispunjeniji radni život za sebe.

Evo pet praktičnih strategija za pojedince koji žele da njeguju sopstveno blagostanje i sreću na poslu.

Foto: unsplash

Oslobodi se perfekcionizma

Neke kulture često slave ideju perfekcionizma, ali kada se ona pojavi na radnom mjestu, odugovlačenje i sagorijevanje se pojavljuju sa njom. Da bismo se suprotstavili perfekcionizmu, treba vježbati pozitivno preoblikovanje negativnih misli. Pozitivno preoblikovanje je korisna strategija suočavanja za one sa perfekcionističkim tendencijama. Obraćajući pažnju na sve misli koje smatramo obeshrabrujućim, možemo naučiti da prepoznamo negativne misaone obrasce i promjenimo se. Umjesto da se fiksiramo na negativnosti, donijećemo sreću u svoj posao fokusirajući se na pozitivne misli i rješenja.

Proširi svoje vidike

Možda je suština sreće ugrađena u kratki citat koji je napisao proslavljeni britanski filozof i matematičar Bertrand Rasel. U svojoj knjizi “Osvajanje sreće” iz 1930. godine, on piše: “Tajna sreće je sljedeća: Neka tvoje interesovanje bude što je moguće šire i neka tvoje reakcije na stvari i osobe koje vas zanimaju budu što je moguće više prijateljske, a ne neprijateljske”.

Hajde da to razdvojimo: “Neka tvoje interesovanje bude što je moguće šire” sugeriše da treba da budemo radoznali i otvoreni. Ne treba se ograničavati samo na jednu oblast fokusa ili interesovanja. Ovo proširuje horizonte i omogućava da unesemo različite uvide u svoju lidersku ulogu.

Foto: unsplash

Pokaži ljubaznost

Druga polovina Raselovog citata – “Neka tvoje reakcije na stvari i osobe koje vas zanimaju budu što je moguće više prijateljske, a ne neprijateljske” – sugeriše da ljudima i situacijama treba prilaziti ljubazno i dobrovoljno.

Umjesto da budemo defanzivni ili konfrontirajući, bolje je njegovati prijateljski i pozitivan stav. To ne znači da se sa svime treba složiti ili zanemariti probleme. Međutim, krenuti od mjesta razumijevanja i poštovanja će nas vjerovatnije dovesti do konstruktivnih ishoda.

Prihvati svoje autentično Ja

Sreća počinje time što smo vjerni sebi. Odvojimo malo vremena da razmislimo o svojim vrijednostima, prednostima i težnjama. Kada uskladimo svoj posao sa onim ko smo zaista, veća je vjerovatnoća da ćemo naći radost u onome što radimo. Zamislimo radno mjesto gdje se svi osjećaju ohrabrenim da budu svoji i istražuju svoja interesovanja i snage. Ovakvo okruženje njeguje autentičnost, koja je kamen temeljac lične sreće.

Foto: unsplash

Posljednje i najvažnije – neka ljubav pobjedi

Pročitaj
bukurešt

Jedna od karakteristika srećnog i dobro proživljenog života je da mu pristupimo otvorenog srca i velikodušnog raspoloženja. Kada se suočimo sa lošim vijestima, anksioznošću ili veoma stresnom situacijom, često se povlačimo i osjećamo se bespomoćno. Ili biramo između borbe, bjekstva ili zamrzavanja kao odgovora, obično iz straha. Strah, međutim, može da isključi skoro sve što bi nam moglo pomoći da vidimo druge mogućnosti za rješavanje situacije. To uništava naše rezonovanje, otežavajući jasno sagledavanje stvari.

Šta ako smo odlučili da dozvolimo ljubavi da dominira našim životima i našim odlukama na poslu? Na način na koji vodimo naše zaposlene i kupce? Na način na koji pristupamo sukobu? Šta ako izaberemo ljubav umjesto straha? Puštajući ljubav u svoje živote i dajući ljubav sebi i drugima na putu, možemo biti pokretačka snaga u našoj sreći i blagostanju.

Imamo sposobnost da oblikujemo sopstveno iskustvo. Dajući prioritet ovim pristupima, bićemo na putu da stvorimo srećniji i ispunjeniji radni život za sebe.

 

Izvor: inc.com

Preveo i prilagodio: Miloš Blagojević

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum