Trenutno čitaš
Najbolje biljke koje će svaku spavaću sobu pretvoriti u oazu mira

Najbolje biljke koje će svaku spavaću sobu pretvoriti u oazu mira

biljke za sobu

Postavljanje nekoliko ovih botaničkih ljepotica, blizu kreveta može pomoći da bolje spavaš. Opremanje prosječne spavaće sobe je prilično univerzalno: krevet, vjerovatno noćni ormarić, lampa, stolica i tepih. Ali šta je sa biljkama?

Biljke mogu poboljšati kvalitet vazduha u okruženju, a istovremeno podstiču spavanje smanjujući stres i poboljšavajući mir. Ako razmišljaš o dodavanju neke biljke u svoju sobu, ovo je dobar izbor za početak.

Sanseverija, sabljica ili svekrvin jezik

Ova visoka biljka djeluje kao izuzetan pročišćivač vazduha, uklanjajući četiri od pet običnih toksina. Takođe, pretvara ugljen-dioksid u kiseonik noću.

biljke za sobu
Foto: Unsplash

Lavanda

Miris lavande je pokazao da smanjuje stres i poboljšava kvalitet spavanja, čak i kod ljudi koji pate od nesanice. Odlazak u krevet sa mirisom lavande u vazduhu, može takođe pomoći da se osjećaš budnije sljedećeg dana.

biljke za sobu
Foto: Freepik

Jasmin

Slično kao i kod lavande, miris ove biljke pomaže ljudima da bolje dišu, provode manje minuta okrećući se u krevetu i probude se sa osjećanjem manje anksioznosti.

Pročitaj

biljke za sobu
biljke za sobu

Valerijana

Biljni dodaci napravljeni od korjena valerijane, koriste se kao pomoć za spavanje, ali ispostavlja se da ne moraš uzeti pilulu da vidiš korist. Obećavajuće istraživanje pokazuje, da jednostavno miris valerijane može pomoći da spavaš duže. Ako želiš da držiš valerijanu u spavaćoj sobi, obezbijedi joj najmanje šest sati dnevne sunčeve svjetlosti, jer joj je potrebno puno sunca.

Foto: Freepik

Bršljan

Ako alergije ili astma otežavaju kvalitetno spavanje, ova biljka može pomoći. Istraživači iz NASA-e su otkrili, da je sjajna u uklanjanju benzena i formaldehida iz vazduha, koji mogu iritirati tokom spavanja. Ako ti je potreban još jedan razlog, engleski bršljan je tolerantna biljka, koja zahtijeva samo umjerenu izloženost suncu.

biljke za sobu
Foto: Freepik

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum