Trenutno čitaš
Španija planira ponuditi ženama 3 dana mjesečnog “menstrualnog odsustva”

Španija planira ponuditi ženama 3 dana mjesečnog “menstrualnog odsustva”

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Španija planira ponuditi do 3 dana mjesečnog “menstrualnog odsustva” za žene koje imaju jake bolove tokom menstruacije. Nova politika dio je projekta zdravstvenih mjera osmišljenih za zaštitu menstrualnog i reproduktivnog zdravlja, a očekuje se da će španska vlada odobriti sljedeće sedmice. 

Foto: pexels

Ako projekat bude usvojen, Španija bi postala prva zapadna zemlja koja će ponuditi mjesečni odmor ženama za vrijeme menstruacije. Nijedna druga država u Evropi ili Americi trenutno ne nudi politiku menstrualnog odsustva ove vrste, ali nekoliko drugih nacija poput Japana, Južne Koreje, Indonezije i Zambije navodno to čine.

Prema reformskom paketu koji će biti usvojen na sljedećem sastanku španske vlade u utorak, škole će takođe morati obezbijediti higijenske uloške za djevojčice. Državna sekretarka za ravnopravnost i borbu protiv rodnog nasilja, Ángela Rodríguez, još je 03. marta najavila paket mjera za garantovanje menstrualnog zdravlja i oporavka reproduktivnog zdravlja.

“Nikada se nije razgovaralo o pravima vezanim za zdravlje menstruacije, a podaci su zastrašujući”, rekla je Rodríguez za El Periodico. “Svaka četvrta žena ne može izabrati proizvode za žensku higijenu koje želi kupiti iz finansijskih razloga. Zato predlažemo da se mogu besplatno izdavati u edukativnim i društvenim centrima.

Mnoge žene koje imaju menstruaciju pate od jake boli poznate kao dismenoreja, koja u teškim slučajevima može biti iscrpljujuća. “Važno je razjasniti šta je to bolna menstruacija, ne govorimo o blagoj nelagodi, već o ozbiljnim simptomima kao što su dijareja, jake glavobolje, groznica”, navela je Rodríguez.

Pročitaj
prirodni dezodoransi

Higijenski ulošci i tamponi biće oslobođeni PDV-a,  a besplatno će se davati ženama u marginalizovanim društvenim slojevima. Rodrigez je takođe najavila svoje planove da Španija postane lider u razvoju muške kontraceptivne pilule, koja bi mogla da počne sa ispitivanjem na ljudima već u julu, tvrde istraživači sa Univerziteta u Minesoti.

Izvor: dailymail.co.uk

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum