Torta od feta sira, špinata i tikvica je ukusna slana torta idealna za lagani ručak, večeru ili prilog.
Ova vrsta slane torte inspirisana je mediteranskom kuhinjom. Varijacije ovog jela mogu uključivati različite vrste sira, kao što su kozji sir ili ricotta, i dodatno povrće ili začinsko bilje.
Sastojci:
- 1,5 dl mlijeka
- 2 jaja
- 125 g brašna
- 40 g otopljenog putera
- 1 mala kuglica mocarele
- 1/2 paketića kvasca
- 1 mala tikvica
- 125 g fete
- 4 dobre šake špinata
- Po želji: 1 šaka začinskog bilja po izboru
- 2 stabljike mladog luka
- 4 kašike rendanog parmezana
Priprema:
Zagrij rernu na 180°C. Operi, pa tikvice nareži na tanke kriške. Operi, pa ocijedi špinat i grubo ga nasjeckaj. Stabljike mladog luka sitno nareži. Mocarelu nareži na male kockice. Zagrij tiganj sa komadićem putera ili malo maslinovog ulja. Peci kriške tikvica na jakoj vatri 3 minute. Posoli i pobiberi i ostavi sa strane. U istom tiganju dodaj komadić putera ili pokapaj maslinovim uljem. Proprži mladi luk i špinat na jakoj vatri. Posoli i pobiberi.
U činiju sipaj brašno i kvasac. Napravi udubljenje, pa doda jaja i otopljeni puter. Počni miješati pjenjačom i razblaži mlijekom. Dodaj prethodno izmrvljenu fetu, mocarelu, tikvice i dobro ocijeđeni špinat. Dodaj začinsko bilje po želji. Zatim izmiješaj. Posudu za pečenje premaži maslacem i ulij smjesut. Sve pospi rendanim parmezanom. Peci 40-45 min na 180°C. dok kora ne porumeni.
Ostavit da se ohladi, pa isjeci na komade. Posluži uz dobru salatu!