Trenutno čitaš
Skin cycling je najnoviji TikTok trend koji dermatolozi zapravo odobravaju

Skin cycling je najnoviji TikTok trend koji dermatolozi zapravo odobravaju

L'Occitane
L'Occitane

Skin cycling je najnoviji trend ljepote koji je preuzeo TikTok. Sa 3,5 milijardi pregleda na hashtagu, daleko od toga da je to čudna i otkačena metoda (kao što je često slučaj na platformi predvođenoj Gen-Z), trend Skin cycling zapravo ima prednosti prema brojnim stručnjacima i dermatolozima. Ali šta je to tačno?

„Koncept cikliranja kože odnosi se na noćnu rutinu njege kože koja uključuje korištenje aktivnih sastojaka samo u određenim danima, a nakon njih danima ’odmora’,” objašnjava dr. Alexis Granite. “Četvorodnevni ciklus je najpopularniji, koji obično uključuje korištenje aktivnih sastojaka dvije noći u sedmici, nakon čega slijede dvije noći odmora – i ponavljanje.”

Pexels

Ideja je da usvajanje rutine cikliranja kože može pomoći u sprečavanju ugrožavanja barijere kože zbog prevelike upotrebe aktivnih sastojaka – plus, to je odličan način za stvaranje dosljedne i efikasne rutine koja pomaže koži da radi optimalno. Dermatologinja sa sjedištem u New Yorku, koja stoji iza koncepta je dr. Whitney Bowe, koja je podijelila svoju viziju o vrhunskoj rutini cikliranja kože na TikTok-u.

Prva noć: piling

„Treba da očistite kožu, osušite je, a zatim stavite proizvod za piling“, objašnjava dr. Bowes, koja preporučuje da koristite proizvod koji se ne nanosi preko nečega što se ispire, kao što je sredstvo za čišćenje. Potražite hemijske pilinge, koji sadrže sastojke poput AHA, BHA i PHA, jer su bolji za barijeru kože i efikasniji.

Pexels

Druga noć: retinoid

Drugi dan nanesite retinoid nakon čišćenja. Ako ste novi u retinoidima i cikliranju kože generalno, počnite nanošenjem hidratantne kreme na osjetljiva područja lica – ispod očiju, oko uglova nosa i na linijama – kako biste spriječili suvoću i iritaciju. Zatim nanesite svoj retinoid na cijelo lice, niz vrat i preko dekoltea.

Treća i četvrta noć: popravka i oporavak

Pročitaj

Vrijeme je da se brinete o barijeri kože i osigurate da je koža adekvatno hidratizirana. Dr Bowes preporučuje čišćenje, ostavljajući kožu vlažnom, a zatim nanošenje seruma koji sadrži sastojke poput hijaluronske kiseline, glicerina i/ili niacinamida. „Odaberite formulu koja je zaista hranljiva i koja će podržati barijeru kože“, kaže dr. Bowes. “Ako je koža zaista suha, nanesite ulje šipka ili squalane na obraze.”

 

Izvor: vogue.co.uk

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum