Trenutno čitaš
Sinoć su dodijeljeni Zlatni globusi

Sinoć su dodijeljeni Zlatni globusi

Sinoć su uručeni Zlatni globusi, pri čemu su “Fabelmanovi” i “Banshees of Inisherin” osvojili najveće nagrade na filmskoj strani, a “Abbott Elementary”, “House of the Dragon” i “The White Lotus” su među velikim TV pobjednicima.

Quinta Brunson, Tyler James Williams, Angela Bassett, Ke Huy Quan, Colin Farrell, Jennifer Coolidge, Steven Spielberg, Michelle Yeoh, Julia Garner, Zendaya, Guillermo del Toro, Cate Blanchett i Austin Butler bili su među pojedinačnim pobjednicima.

Foto: Associated Press

Osamdeseto izdanje ceremonije, koja je održana u Beverly Hiltonu i emitovana uživo na NBC-u i Peacocku, vodio je Jerrod Carmichael.

Ove godine se povećao broj dodijeljenih nagrada, a organizacija za Zlatne globuse The Hollywood Foreign Press Association je podijelila sporedne glumačke i sporedne glumice u zasebne nagrade, za tekuće TV serije i ograničene/antologijske serije ili TV filmove. Prethodno su u sporednim glumačkim TV kategorijama bili kandidati iz svih navedenih kategorija programa.

zlatni globusi
Foto: Getty Images

Dodjela Zlatnih globusa vratila se na NBC nakon što je mreža odbila da je emituje prošle godine nakon objave Los Angeles Timesa 2021. koja je otkrila da HFPA ne sadrži crne članove i da se bavila neetičkim ponašanjem i sumnjivim finansijskim praksama. To je izazvalo bojkot industrije zabave i takođe podstaklo nekoliko reformi od strane HFPA, uključujući zabranu članovima da primaju poklone i dodavanje 103 međunarodno baziranih glasača.

HFPA, koju je kupila Eldridge Industries i pretvorila u profitni entitet, sada ima 52 posto glasova žena i 51,5 posto rasno i etnički raznolikih.

Pročitaj

zlatni globusi
Foto: Getty Images

Nagradu za najbolju dramu je odnio Steven Spielberg za film “Fabelmanovi”, dok je u katerogiji mjuzikl/komedija najbolji “The Banshees of Inisherin”, a Collin Farrell je zaradio Zlatni globus za najboljeg glumca upravo zahvaljujući ovom filmu. Za najboljeg dramskog glumca proglašen je Austin Butler za ulogu Elvisa, dok je najbolja dramska glumica Cate Blanchet. Najbolja sporedna glumica je Angela Bassett u “Black Panther: Wakanda Forever”.

Izvor: hollywoodreporter.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum