Trenutno čitaš
Ova sedmominutna rutina istezanja je sve što ti je potrebno da poboljšaš mobilnost i smanjiš ukočenost

Ova sedmominutna rutina istezanja je sve što ti je potrebno da poboljšaš mobilnost i smanjiš ukočenost

rutina istezanja
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Ako često vježbaš ili provodiš puno vremena sjedeći (i jedno i drugo može dovesti do ukočenosti mišića i zglobova), istezanje bi ti moglo pomoći.

Ova rutina koju je kreirao James Stirling, poznatiji online kao London fitness guy, sadrži sedam istezanja u sedam minuta kako bi ti pomogla da povećaš pokretljivost cijelog tijela.

Inspirisana praksama joge, ova rutina istezanja kombinuje dinamičko i pasivno istezanje.

To znači da ćeš se aktivno kretati kroz neke pokrete, dok su drugi statičko držanje. Ovu rutinu možeš raditi redovno ujutro ili nakon treninga, za mobilnost zglobova.

Pokreti će podržati pokretljivost i fleksibilnost, a neki su pogodni i za snagu mišića i zglobova. Osim što ćeš smanjiti bolove, ova rutina će smanjiti šanse za povrede tokom sporta i vježbanja.

Kako starimo, zglobovi prirodno postaju tvrđi tako da su redovno istezanje i kretanje vrlo važni, a jednostavna rutina poput ove mogla bi biti sve što ti treba.

Pročitaj

Fleksibilnost i mobilnost se često koriste naizmjenično, ali se malo razlikuju.

Fleksibilnost se odnosi na sposobnost mišića da se istežu i izdužuju, dok je pokretljivost sposobnost zglobova da se kreću kroz raspon pokreta. I jedno i drugo je važno ako želiš da izgradiš snažno, zdravo tijelo.

Ne treba ti puno opreme za ovu rutinu, ali dobra prostirka za jogu važna je za laktove i koljena tokom pokreta na podu.

Ispuni svoj dan ovom sedmominutnom rutinom istezanja koju je kreirao James Stirling. Povećaj pokretljivost cijelog tijela, smanji ukočenost mišića i zglobova te smanji šanse za povrede tokom vježbanja.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum