Trenutno čitaš
SDGs Through Arts – Globalna inicijativa za održivi razvoj kroz umjetnost dolazi u Bosnu i Hercegovinu

SDGs Through Arts – Globalna inicijativa za održivi razvoj kroz umjetnost dolazi u Bosnu i Hercegovinu

SDGs Through Arts’ je globalna, društveno vođena umjetnička inicijativa koja koristi moć lokalnih umjetnica za postizanje ciljeva održivog razvoja (SDG). Predvođena od strane ZeeArts Gallery u saradnji sa UN-UAE, ova inicijativa ima za cilj da obrazuje, angažuje i osnaži umjetnike, otjelotvorujući transformativni potencijal umjetnosti u skladu sa Agendom 2030.

U partnerstvu sa Udruženjem za umjetnost i kulturu BEA i njegovom osnivačicom, gospođom Alisom Teletović, ponosno predstavljamo „SDGs kroz umjetnost Bosne i Hercegovine“ od 19. do 23. juna 2024. Ekskluzivni vernisaž ili internacionalna izložba se održala 23. juna u Vijećnici – Sarajevo u 13:00 sati, a izložba je otvorena do 27. juna 2024.

SDGs Through Arts

SDGs Through Arts BiH predstavlja bosanskohercegovačke i međunarodne umjetnice iz zemalja uključujući Španiju, UAE, Sloveniju, Hrvatsku, Indiju, Jordan, Englesku, Srbiju, Rusiju i Mauricijus.

Prepoznajući rodni disparitet u umjetničkoj industriji, ova platforma je posvećena promovisanju žena u umjetnosti. Od 20. do 21. juna umjetnice će zajednički stvarati radove koji odražavaju ciljeve SDG-a, nakon čega će uslijediti kulturna putovanja za podsticanje kulturnog turizma u Sarajevu, kako je izjavila Zaahira Muthy, osnivačica SDGs Through Arts. Juče otvorena izložba, započela je toplom dobrodošlicom gospođe Alise Teletović, ambasadorice umjetnosti “SDGs kroz umjetnost” Bosna i Hercegovina, koja je dala ton večeri posvećenoj transformativnoj moći umjetnosti u promovisanju održivog razvoja.

SDGs Through Arts

Nakon obraćanja gospođe Teletović, na pozornicu je izašla gospođa Anja Margetić, zamjenica gradonačelnice Sarajeva kako bi istakla ključnu ulogu opštinske podrške u unapređenju SDG-a, naglašavajući posvećenost lokalne vlasti održivosti i kulturnom obogaćivanju.

Vrhunac večeri bio je prisustvo gospođe Jo-Anne Bishop, koja je predstavljala UNWomen, koja je tokom radionice aktivno sarađivala sa umjetnicima, naglašavajući UNWomen zagovaranje žena u umjetnosti i njegov značajan uticaj na SDG u Bosni i Hercegovini. Razmišljajući o dubokom uticaju projekta, gđa Zaahirah Muthy, osnivačica SDGs through Arts, izrazila je oduševljenje umjetničkom i kulturnom razmjenom koju su doživjeli umjetnice učesnice, ističući značajan doprinos projekta lokalnoj zajednici.

SDGs Through Arts

Pročitaj

Zatvarajući večernje govore, gđa. Ines Amitović, Direktorica Odjela za održivi razvoj i komunikacije Procredit banka je potvrdila posvećenost ove institucije podršci SDG-a, naglašavajući važnost saradnje između privatnog sektora i kulturnih inicijativa za održivi razvoj.

Izložba u Viječnici ne samo da prikazuje talent domaćih i međunarodnih umjetnica, već i naglašava kolektivne napore ka postizanju održivog razvoja kroz kreativno izražavanje i angažman zajednice. „SDGs Through Arts-BiH“ označava 12. zemlju koja je prihvatila ovu globalnu inicijativu. Inicijativa je uspešno implementirana na Mauricijusu, Sejšelima, Bangladešu, Komorskim ostrvima, Njemačkoj, Iraku, Švajcarskoj, Reunionu, Libanu i ostrvu Rodrigues.  Od srca se zahvaljujemo svim našim partnerima i sponzorima, uz posebnu zahvalnost ProCredit banci, Intesa Sanpaolo banci i UniCredit banci, Visit Sarajevo, na podršci. Udruženje za umjetnost i kulturu BEA, posvećena je osnaživanju žena umjetnica, njegovanju komunikacije i razvoju novih načina da budu jake, moćne i kreativne. Nastojimo stvoriti okruženje koje poštuje i podržava umjetnice u Bosni i Hercegovini.

Izložba je otvorena za javnost na 2. spratu u Vijećnici do 27. juna 2026. godine.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum