Trenutno čitaš
Saznaj 5 fascinantnih činjenica o naučnici i nobelovki Marie Curie

Saznaj 5 fascinantnih činjenica o naučnici i nobelovki Marie Curie

Marie Curie je bila moćna žena, koja je rušila stereotipe o muškarcima i ženama, i o kojoj zaista moramo znati. Osvojila je dvije nobelove nagrade i otvorila put za žene u nauci i obrazovanju. Marie Skłodowska Curie prepoznata je u cijelom svijetu, ne samo zbog svojih revolucionarnih otkrića za Nobelove nagrade, nego i zbog toga što je tokom svog života, hrabro srušila mnoge barijere rodne ravnopravnosti. Ona je velika inspiracija mnogim naučnicima/naučnicama i ženama širom svijeta, i dan danas. Saznaj 5 fascinantnih činjenica o ovoj slavnoj naučnici i nobelovki…

Foto: Associated Newspapers/Shutterstock

Marie Curie je prva osoba koja je osvojila dvije Nobelove nagrade

Marie Curie je osvojila prvu Nobelovu nagradu 1903. godine, a nagradu za fiziku podijelila je sa suprugom Pierreom i fizičarom Henrijem Becquerelom. Nakon što je postala prva žena, kojoj je dodijeljena Nobelova nagrada, Marie Curie je kasnije postala prva osoba, koja je zaradila dvije Nobelove nagrade. Godine 1911. dobila je svoju drugu prestižnu nagradu – ovaj put u hemiji – za izolaciju radijuma.

Foto: Oxford Science Archive

Uspjela je sve to bez prave laboratorije

Marie Curie i njen suprug Pierre su sproveli većinu svojih revolucionarnih istraživanja i eksperimentisanja u laboratoriji, koju je hemičar Wilhelm Ostwald, opisao kao “spoj štale i ostave sa krompirima”. U stvari, kad je prvi put vidio laboratoriju, mislio je da je to praktično šala.

Njena kćerka Irène bila je prvo dijete dobitnika Nobelove nagrade, koja je takođe dobila nagradu

Do 1925. godine, njena kćer Irène, doktorirala je nakon što se pridružila majci na polju istraživanja radioaktivnosti. Deset godina kasnije, ona i njen suprug Frédéric, zajednički su dobili Nobelovu nagradu za hemiju za proboj, koji su napravili u sintezi novih radioaktivnih elemenata.

Foto: Jupiter Images

Marie Curie je bila prva profesorica na Univerzitetu Sorbonne

Nakon tragične smrti supruga u nesreći 1906. godine, Marie je imenovana za Pierre-ovo mjesto u Sorboni, što ju je učinilo prvom profesorkom na univerzitetu. Samo tri godine ranije, bila je prva žena u Francuskoj koja je stekla doktorat.

Foto: Nationaal Archief of the Netherlands

Marie Curie je sahranjena u Panthéonu u Pariz

Pročitaj
mentalno jaka ličnost

Posmrtni ostaci Marie Curie i njenog supruga, smješteni su u Panthéon u Parizu, mauzolej rezervisan za ugledne francuske mislioce. Ona je postala druga žena, koja je primila ovu čast i prva koja je to zaslužila svojim vlastitim dostignućima.

Marie Curie je često govorila: „Ničeg se u životu ne treba bojati, samo treba razumjeti. Sada je vrijeme da razumijemo više, kako bi se mogli manje bojati.

 

Izvor: sciencefocus.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum