Trenutno čitaš
Savršeno pakovanje: Jednostavni i pametni trikovi za putovanje

Savršeno pakovanje: Jednostavni i pametni trikovi za putovanje

Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine
Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine

Pakovanje za putovanje često može djelovati kao zastrašujući zadatak, ali uz pravi pristup, može postati lagan zadatak.

Bez obzira planiraš li vikend bijeg ili produženo putovanje, ovladavanje vještinom efikasnog pakovanja ne samo da će ti uštedjeti vrijeme i stres, već će i unaprijediti tvoje putničko iskustvo. Evo nekoliko jednostavnih, pametnih i korisnih savjeta i trikova, da se spakuješ za svoje putovanje kao profesionalac.

Napravi listu pakovanja

Započni svoj proces pakovanja tako da napraviš detaljan popis stvari koje ćeš ponijeti. Razdijeli ga po kategorijama kao što su odjeća, obuća, higijenske/kozmetičke potrepštine, elektronski uređaji i putni dokumenti. Lista ne samo da osigurava da ništa ne zaboraviš, već ti pomaže da se organizuješ.

Pakuj se “light”

Zlatno pravilo pakovanja je pakovati se lagano. Odaberi univerzalne odjevne predmete, koji se mogu međusobno kombinovati. Drži se odabranih basic komada i boja, da maksimalno iskoristiš kombinacije odjeće. Zapamti, uvijek možeš oprati odjeću ili kupiti stvari koje zaboraviš tokom putovanja. Majice kratkih rukava i lagani kardigan, kimono, jaknu, farmerke, sako, udobne hlače ili helanke, šorc, udobne patike ili cipele… Šešir, kupaći kostim i naočale ukoliko ideš u toplije krajeve. Gledaj da maksimalno iskoristiš svaki odjevni predmet kao što je na primjer bijela majica kratkih rukava koju možeš kombinovati uz mnogo toga ili teksas jakna, crni sako i farmerke, koje idu uz sve.

pexels

Rolanje odjeće umjesto slaganja odjeće jedno na drugo

Savijanje/rolanje odjeće umjesto njenog sklapanja jedno na drugo štedi prostor i smanjuje gužvanje. Ova tehnika radi čuda za majice, farmerke i ležernu odjeću. Za svečanije komade razmisli o upotrebi vreća za odjeću. Pokušaj da odjeću i druge stvari u koferu složiš što preciznije i urednije da uštediš maksimalno prostor u koferu.

Pakuj stvari dvostruke namjene

Odaberi odjevne i dodatne predmete, koji imaju dvostruku namjenu. Lagana marama može poslužiti na primjer za mnogo toga ili kao modni dodatak ili kao ogrtač umjesto jakne ili kao haljina za plažu preko kupaćeg kostima. Gledaj da spakuješ stvari koje imaju više namjena.

pexels

Smanji količinu higijenskih potrepština

Koristi putne verzije u manjim ambalažama, kad god je to moguće. Manju ambalažu za šampon, gel za tuširanje, zubnu pastu, mali sapun, manju kremu za lice, manju čestkicu za zube, manji losion za tijelo, itd.

Ograniči izbor obuće

Obuća može biti glomazna i teška, pa ograniči svoj izbor na samo nekoliko pari cipela ili patika. Ponesi udobne cipele ili patike za obilaske mjesta i za šetnju, jedan par svestranih sandala ili japanki i možda jedan svečaniji izbor cipela za ugodne večere u restoranu. Najteži par obuće nosi na sebi tokom putovanja da uštediš prostor.

pexels

Organizuj gadžete, kablove i elektronske uređaje

Drži punjače, kablove i elektronske dodatke organizovane u maloj torbici ili neseseru. Ovo sprečava da se kablovi pogube ili zapetljaju i olakšava pronalaženje onoga što ti treba.

Pakuj osnovne stvari u ručni prtljag poput ruksaka kojeg stalno nosiš sa sobom

Stavi osnovne stvari poput putnih dokumenata, lijekova, rezervne odjeće i donjeg veša i bitnih vrijednosti u svoj ručni prtljag. Ako veliki prtljag kasni ili se izgubi imaćeš sve svoje osnovne stvari kod sebe.

pexels

Pazi na ograničenje težine svog prtljaga

Provjeri ograničenje težine za svoj prtljag, pogotovo ako letiš avionom. Pretežak prtljag može rezultovati visokim troškovima. Koristi vagu za prtljag da budeš siguran/sigurna da si unutar ograničenja za težinu kofera.

Pročitaj
10-minutne vježbe

Ostavi prostor za suvenire i stvari koje ćeš kupiti na putovanju

Ako planiraš kupovati tokom svog putovanja, ostavi nešto praznog prostora u koferu. Vjerovatno ćeš na lokaciji na koju putuješ poželjeti da kupiš sebi neku sitnicu, možda neku autentičnu odjeću, suvenire za sebe i svoje voljene, pa računaj na to da imaš mjesta u koferu za sve to kad kreneš nazad kući sa putovanja.

pexels

Planiraj odjevne kombinacije unaprijed

Planiraj svoje odjevne kombinacije za svaki dan putovanja, uzimajući u obzir aktivnosti i vremenske uslove. Ovo smanjuje iskušenje da previše pakuješ i osigurava da imaš pravu odjeću za svaku priliku. U zavisnosti od toga ideš li na poslovni put ili na godišnji odmor, razmisli unaprijed o tome šta ćeš oblačiti dok si na svojoj lokaciji na koju putuješ.

Kod kuće prije puta iskombinuj pred ogledalom sve kombinacije koje ti se najviše dopadaju za sve moguće prilike koje te čekaju na putovanju. Na primjer ako se putovanje bazira uglavnom na obilascima turističkih destinacija, lokalnih znamenitosri, onda ti treba makismalno udobna obuća i odjeća poput patika, farmerki, trenerki i hlača, laganijih pamučnih majica, a ako će na putovanju biti nekih poslovnih sastanaka i večernjih svečanosti, onda ponesi neke košulje, sakoe, haljine i odijela, te svečani par cipela.

Spakuj prvu pomoć i mini apoteku

Uključi malu prvu pomoć s osnovnim stvarima poput flastera, zavoja, lijekova protiv bolova i svih potrebnih lijekova. Nikad se ne zna šta ti može zatrebati. Provjeri listu svojih redovnih lijekova koje uzimaš na dnevnoj bazi, ponesi obavezno neki probiotik i blokator tablete protiv dijareje, jer ne znaš kako ćeš reagovati na lokalnu vodu i hranu u zemlji u koju putuješ.

Efikasno pakovanje je vještina koja može poboljšati tvoje putničko iskustvo i olakšati putovanje. Ovi jednostavni, pametni i korisni savjeti i trikovi, pomoći će ti da se pakuješ kao iskusni putnik/putnica, ostavljajući ti više vremena za uživanje u destinaciji i manje vremena za brigu o prtljagu. Sretan put!

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum