Trenutno čitaš
Sastojci u proizvodima za kosu koje treba izbjegavati

Sastojci u proizvodima za kosu koje treba izbjegavati

L'Occitane
L'Occitane

Svakodnevno koristiš proizvode za njegu kose i stilizovanje, ali znaš li uopšte šta se zapravo nalazi u njima? Postoji mnogo popularnih proizvoda za kosu koji mogu sadržavati sastojke koji potencijalno mogu naštetiti tvojoj kosi, pa čak i dovesti do opadanja kose.

Dermatološkinja dr. Anni Chacon govori o sastojcima za njegu kose koji uzrokuju njeno opadanje. Sastavili smo listu od četiri opasna (i nažalost uobičajena) sastojka na koje treba obratiti pažnju kada sljedeći put budeš kupovala proizvode za njegu kose kao što su šampon, regenerator, sprej za kosu, pjena i još mnogo toga.

Sulfati

Sulfati su hemikalije za čišćenje koji se nalaze u sredstvima za čišćenje u domaćinstvu, deterdžentima, pa čak i šamponima. Konkretno, postoje dvije glavne vrste sulfata koji se koriste u šamponima: natrijum lauril sulfat i natrijum lauret sulfat. Ovi sulfati se koriste za uklanjanje ulja i prljavštine sa naše kose. Ali, ljudi koji imaju prorijeđenu kosu ili osjetljivo vlasište mogu samo pogoršati problem proizvodima za njegu kose na bazi sulfata.

Sastojci u proizvodima za kosu
Foto: freepik

“Posebno kod osoba s osjetljivom kožom, neke vrste sulfata, kao što je natrijum lauril sulfat, mogu izazvati jaku iritaciju vlasišta. Kod određenih osoba, sulfati mogu doprinijeti oštećenju kose i stanjivanju kose ako dovoljno iritiraju vlasište”, objašnjava Chacon.

Parabeni

Parabeni su, s druge strane, hemijski konzervansi. Koriste se za sprječavanje rasta plijesni i bakterija u proizvodima za zdravlje i ljepotu. Većina parabena su jeftini i efikasni. Oni produžavaju vijek trajanja mnogih kozmetičkih proizvoda, proizvoda za njegu kože, pa čak i proizvoda za njegu kose. Nažalost, previše parabena u proizvodima za njegu kose koji su dizajnirani da se apsorbuju kroz kožu nisu nužno dobri.

“Često se u kozmetičkoj robi, kao konzervansi, koriste jedinjenja koja se nazivaju parabeni, da bi se zaustavio rast opasnih bakterija i plijesni”, napominje Chacon. “Parabeni, međutim, imaju potencijal da ometaju normalan rad hormonskog sistema i kod muškaraca i kod žena, što može podstaknuti gubitak kose.”

Sastojci u proizvodima za kosu
Foto: freepik

Alkoholi

Postoje dvije glavne vrste alkohola koje se obično koriste u kozmetičkim proizvodima: kratkolančani alkoholi i dugolančani masni alkoholi. Kratkolančani alkoholi poznati su po svojstvima brzog sušenja. Dugolančani masni alkoholi su masne prirode i imaju hidratantna svojstva. Ako se koriste u prevelikoj količini, kratkolančani alkoholi u proizvodima za njegu kose izuzetno isušuju tvoje pramenove i tvoju kožu. Chacon kaže: “Alkohol je sastojak nekih proizvoda za njegu kose koji, kada se koriste prekomjerno, mogu oštetiti kosu.”

Silikoni

Silikoni u proizvodima za njegu kose formiraju vodootporni premaz oko kutikule tvoje kose. Ovo će održati tvoju kosu hidratiziranom iznutra. Takođe sprečava da vlaga izazove kovrdžanje. Silikoni se takođe koriste za zaštitu kose od oštećenja uzrokovanih alatima za oblikovanje poput fena za kosu i pegle.

Sastojci u proizvodima za kosu
Foto: freepik

Ovaj sastojak u proizvodima za njegu kose može uzrokovati gubitak kose zbog načina na koji oblaže kosu. Ako su pramenovi kose obloženi silikonom, ne mogu apsorbovati hranjive tvari iz vlasišta. Kosa se tada može oštetiti, istanjiti i otkinuti.

Pročitaj

“Gubitak kose može biti rezultat nakupljanja ove komponente na bazi silikona. Silikon odbija vodu po svojoj prirodi”, dodaje Chacon. “Kako bi se kosi dao glatki, svilenkasti izgled, dimetikon se takođe koristi za oblaganje kutikule i zadržavanje vlage.”

Kada imaš tanku kosu i želiš podstaći njen rast, sve je u pronalaženju pravih proizvoda za njegu kose koji su nježni i hranjivi.

 

Izvor: shefinds.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum