Trenutno čitaš
Vikend preporuka: Kraljevski grad Jajce je nezaobilazna atrakcija za posjetiti

Vikend preporuka: Kraljevski grad Jajce je nezaobilazna atrakcija za posjetiti

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Grad koji zauzima mali prostor, ali posjeduje veliko duhovno, istorijsko i prirodno bogatsvo zaslužuje da bude na vrhu tvoje liste gradova koje ćeš posjetiti i gdje ćeš uživati u popularnim “city break” avanturama, te stvoriti nove uspomene koje će dodatno oplemeniti tvoje životno iskustvo. 

Foto: Facebook/JAJCE ONLINE

Smatra se da se grad Jajce počeo razvijati tokom 14. i 15. vijeka i to zaslugom Hrvoja Vukčića Hrvatinića. Grad je po mnogo čemu specifičan, pa i po svom nazivu, jer postoje dvije legende o tome kako je ovaj grad dobio ime. Jedna legenda kaže da je Hrvoje sagradio grad po uzoru na Castel dell’Ovo, a po drugoj legendi se vjeruje da da su za vrijeme zidanja tvrđave u malter stavljana jaja kako bi bio čvršći.

Nemoguće je odrediti šta nas je prvo oduševilo u Jajcu. Krenućemo od tvrđave koja priča neke prošle i davne priče. Medvjed kula je bila mjesto koje nam je prvo ukralo pažnju na tvrđavi, a smatra se da su se tu držali medvjedi i hranili zatvorenicima. Ustvari to je odbrambena kula koja nadzire grad. Medvjed kula je građena romaničkim stilom i zbog toga spada u najstarije građevine bosanskog srednjeg vijeka.

Foto: Instagram/jajce.grad

Jedine očuvane katakombe u Bosni i Hercegovini se nalaze u Jajcu, pa smo se za tren našli u velikom zagrljaju misterije, a moramo priznati i osjećaj jeze i strahopoštovanja pri samom ulazu u ovo nestvarno mjesto. U samoj stijeni nalazi se oltarski prostor i grobnica porodice Hrvatinića, a na osnovu nedovršenog crteža Hrvojevog grba blizu ulaza, utvrđeno je da je kapela sagrađena 1410. godine.

Foto: Instagram/furaj.bafuraj.ba

Pri izlazu iz katakombi dočekao nas je pogled na Toranj Svetog Luke. To su ustvari ostaci crkve Sv. Marije, za koju se smatra da je nastala još u 12. vijeku. Crkva je bila mjesto čuvanja mošti Sv. Luke Evanđeliste koje je u Jajce kao miraz donijela posljednja bosanska kraljica Mara Jelena, pa otuda i naziv Toranj Svetog Luke. Na ovom mjestu je i papa Pio II krunisao posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Foto: Instagram/gulamovic

Dok smo prolazili kaldrmisanim ulicama koje pričaju o vječnosti, ispunjenim autentičnim bosanskim kućama ono što nam je oduzelo dah je džamija Esme Sultanije za koju se veže jedna tužna i istovremeno lijepa priča. Naime, priča kaže da je sultanija bila bolesna, te da joj je jedini lijek bio da sagradi džamiju na mjestu gdje se dvije rijeke spajaju u jednu. Nesretna sultanija je to učinila, plativši je naušnicom koju je skinula s uha. Nije doživjela završetak gradnje, ali elegancija i ljepota građevina svakako čuva uspomenu na nju i tragične sudbine svih žena.

Pročitaj

Foto: Instagram/orbi_studio

Nezaobilazne prirodne ljepote ovog grada su prava oaza mira. Iako se prirodne ljepote inače nalaze izvan gradova to nije karakteristično i za Jajce, čiji vodopad se nalazi u samom centru grada. Proglašen za jedan od najljepših vodopada na svijetu njegova visina dostiže 18 metara. Udaljen je svega nekoliko minuta od tvrđave i starog grada i u sebi nosi još neobjašnjenu snagu prirode.

Foto: Instagram/ck_mundo

Svega pet kilometara od centra Jajca nalazi se najveće prirodno jezero u Bosni i Hercegovini gdje nas je dočekao spokoj, mir i tišina ovog čarobnog mjesta. Uživanje na Plivskom jezeru upotpunili smo odmorom uz kafu i odličnu gastro ponudu.

Foto: Instagram/merimam

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum