Trenutno čitaš
“Šareni puzavac” je atraktivna biljka koja će dodati dašak svježine u svaki dom

“Šareni puzavac” je atraktivna biljka koja će dodati dašak svježine u svaki dom

Šareni puzavac

Kada je riječ o rijetkim sobnim biljkama, Epipremnum aureum dominira. Ova elegantna biljka penjačica je intrigantan favorit među vrtlarima amaterima i iskusnim botaničarima.

Epipremnum aureum je vrsta ukrasne biljke koja pripada porodici Araceae, a popularna je kao sobna biljka zbog svoje izdržljivosti i atraktivnog izgleda.

Foto: Instagram/laurens.leaves

Epipremnum aureum je biljka penjačica, koja je raširena po suptropskoj i tropskoj Aziji, zapadnom Pacifiku i Australiji. Divna je kao dekorativna biljka, ali posebna i po tome što podstiče produktivnost i koncentraciju, pa je kao takva idealna za radnu sobu.

U prirodi može narasti preko 20 metara, dok kao sobna biljka naraste do dva metra. Ovalnih je i srcolikih listova koji izgledaju predivno, a iako većinom karakteristika ove biljke je zlatna forma, sjajnih, presijavajućih listova zbog kojih ju mnogi nazivaju i zlatnom puzavicom, postoji i vrsta koja ima velike bijelo-smaragdne listove.

Briga o ovoj biljci je relativno jednostavna. Nije zahtijevna ni za “najneodgovornije” vlasnike, a što se tiče njege dobro se prilagođava različitim uslovima, a pritom izgleda prekrasno.

Foto: Instagram/knotsandleaves

Voli svijetlo, ali ne i direktno sunčevo svjetlo, pa ju je najbolje smjestiti na mjesto s djelomičnom sjenom. Tlo bi trebalo biti dobro drenirano. Redovno zalijevanje je neophodno, ali ne obilno zalijevanje jer to može dovesti do truljenja korijena. Zalijevati je ovu biljku potrebno tek kad se osuši supstrat u posudi što u znači da može jako dobro podnijeti sušna razdoblja. Ako se ovaj puzavac nalazi na osunčanom mjestu, potrebno ga je češće zalijevati.

Pročitaj
rutine za bolju probavu

Ova biljka se često koristi u unutrašnjim prostorima ne samo zbog atraktivnog izgleda već i zbog svoje sposobnosti filtriranja zraka. Epipremnum aureum može apsorbovati štetne tvari poput formaldehida, benzena i ksilena iz zraka, čime poboljšava kvalitet zraka u prostoriji.

Foto: Instagram/mimosa_interior

Važno je napomenuti da su listovi Epipremnum aureum otrovni za ljude i životinje ako se konzumiraju. Stoga, je treba držati izvan dohvata kućnih ljubimaca i djece.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum