Trenutno čitaš
Sakura – bajkoviti praznik prirode u Japanu

Sakura – bajkoviti praznik prirode u Japanu

Svake godine, u periodu od marta do maja mjeseca, japanci praznuju sakuru – cvjetanje trešnje. Sakura je za Japan, više od lijepog cvjetnog drveća. Poznata je u japanskoj istoriji i kulturi, kao drvo koje utjelovljuje Wabi – sabi filozofiju i šinto ideje nestalnosti, nade i obnavljanja i danas je jedan od simbola Japana. Danas japanci imaju i posebnu vremensku prognozu, koja prati cvjetanje trešnje.

Foto: Getty Images

Bijeli i ružičasti cvjetovi trešnje su simbol proljeća, radosti, a pored toga japanci vjeruju da ovo drvo simbolizuje ljudski život, prolaznost i plemenitost. Sakura je predmet obožavanja u ovoj zemlji, još od Heian perioda, više od 1000 godina (794-1185).

Osim japanaca u festivalu cvjetanja trešnje uživaju i brojni turisti, koji svake godine dolaze da vide i osjete ovaj praznik prirode. Osim nestvarnih kadrova drveća posutog nježnim laticama, tu su i različiti događaji i tradicionalna okupljanja.

Iako cvjetanje zavisi od vremenskih uslova i različitih dijelova ove zemlje, na neki magičan način, sakura je uvijek u punom cvijetu svega jednu sedmicu.

Kako se praznuje sakura?
sakura cvjetanje trešnje
Foto: wowclub.com

Većina festivala trešnje traje od marta do maja, dok najraniji počinje u Okinavi sredinom januara. Bez obzira na lokaciju festivali obuhvataju muziku uživo, štandove sa hranom i zanatskim proizvodima, kao i ceremonije ispijanja čaja ispod drveća. Japanci imaju i riječ, koja označava uživanje u prizorima cvjetanja – hanami.

Hanami je veliki društveni događaj, sa porodicama, prijateljima i kolegama, koji se opremljeni korpama za piknik i dekicama, okupljaju ispod drveća da jedu, piju, druže se. U večernjim satima, čin gledanja cvjetova trešnje naziva se yozakura, s jednostavnim svjetlima i lampionima utkanim u grane, tako da se čini da cvijeće svijetli u mraku. Na hanami su dobrodošli svi ukoliko ne kidaju cvjetove trešnje i ponesu svoje smeće nakon piknika.

Koja su najbolja mjesta za uživanje u sakuri?
Foto: Getty Images

Yoshino, Kansai – vjerovatno najpopularnija destinacija za posmatranje cvjetanja. Cvjetovi od preko 30.000 stabala prekrivaju planine Kii, koje okružuju grad stvarajući fascinantan prizor, a sezona počinje krajem marta.

sakura cvjetanje trešnje
Foto: Getty Images

Himeji dvorac, Kansai – bijeli zidovi UNESKO-m zaštićenog dvorca iz 14.vijeka su savršen kontrast hiljadama ružičastih cvjetova trešnje, koji ih okružuju.

Pročitaj

Foto: Getty Images

Fuji jezera, Khubu – okruženje ovih jezera je atraktivno mjesto za hanami. Posmatranje vode i drveća u cvatu, i nježne latice u vodi – savršen zen momenat. Početak aprila je najbolji za posjetu ovoj destinaciji.

sakura cvjetanje trešnje
Foto: Getty Images

Tokijo – najbolje mjesto u ovom gradu je Ueno park, koji sadrži 1000 stabala ovog poštovanog drveta. U vrijeme cvjetanja, 4km duga dionica je osvijetljena od 17 do 21 sat i odličan je izbor za uživanje u zalasku sunca i večeri prošaranim cvjetovima.

sakura cvjetanje trešnje
Foto: Getty Images

Kjoto – ovaj drevni grad je epicentar dešavanja za vrijeme trajanja sakure. Glavni događaji su koncentrisani u Maruyama parku oko ogromnog „stabla trešnje koje plače“, a koje je noću predivno osvijetljeno.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum