Trenutno čitaš
SAG Awards 2023: ‘Everything Everywhere All at Once’ i Michelle Yeoh osvajaju glavne nagrade

SAG Awards 2023: ‘Everything Everywhere All at Once’ i Michelle Yeoh osvajaju glavne nagrade

L'Occitane
L'Occitane

Udruženje filmskih glumaca (SAG) uručilo je svoju glavnu nagradu za izvanrednu glumačku ekipu filmu “Everything Everywhere All at Once” , hitu naučno-fantastične komedije koja je nedavno dominirala na dodjeli nagrada Udruženja režisera i producenata, a sada se čini da prednjači za najbolji film na dodjeli Oskara. Tri od četiri pojedinačna glumačka trofeja otišla su i članovima glumačke ekipe ovog filma.

Ke Huy Quan je osvojio trofej za sporednog glumca i cijele sezone skuplja statuete u toj kategoriji. Tokom dodjele, koja je emitovana uživo na YouTube-u i koja će se emitovati isključivo na Netflixu sljedeće godine, 51-godišnji Quan je održao svoj najdirljiviji govor do sada.

Mario Anzuoni/Reuters

Nakon što je davno postao slavan u popularnim filmovima kao što su “The Goonies” i “Indiana Jones and the Temple of Doom”, Quan je pronašao nekoliko uloga dostupnih azijskim glumcima i preselio se iza kamere, radeći u kaskaderskim koreografijama. Ipak, svake godine je plaćao članarinu za SAG, nadajući se i čekajući svoje vrijeme koje konačno doživljava.

“Svima onima kod kuće koji gledaju, koji se bore i čekaju da budu viđeni”, rekao je Quan, “nastavite jer će vas jednog dana pronaći reflektori.”

Jamie Lee Curtis osvojila je nagradu sporedne glumice u odnosu na dobitnicu Zlatnog globusa Angelu Bassett (“Crna pantera: Wakanda Forever”) i dobitnicu BAFTA-e Kerry Condon (“The Banshees of Inisherin”), sugerišući da je ovo možda najraznolikija glumačka trka u sezoni.

Glavna dama filma “Everything Everywhere” Michelle Yeoh osvojila je ključnu nagradu za najbolju glumicu nad zvijezdom filma “Tár” Cate Blanchett, koju je priznala kao titana sa pozornice.

„Hvala što ste mi dali mjesto za stolom, jer mnogima od nas ovo treba“, rekla je Yeoh publici. “Želimo da budemo viđeni i želimo da nas čuju, a večeras ste nam pokazali da je to moguće.”

Iako je SAG odlikovao azijske izvođače iz TV serija, Yeoh je bila prva azijska žena koja je osvojila nagradu za najbolju glumicu u filmskoj kategoriji, a Quan je bio prvi azijski glumac koji je takođe osvojio nagradu za film.

Jedini filmski glumac koji je pobijedio, a nije iz filma “Everything Everywhere” bio je Brendan Fraser, koji se vratio svojim transformacijskim nastupom u filmu “Whale”.  Kao i mnogi pobjednici večeri, Fraser je govorio o usponima i padovima holivudske karijere: „U poslednje vrijeme sam jahao na tom talasu i bio je moćan i dobar“, rekao je, „a takođe me je taj talas razbio sve do okeanskog dna.”

Kevin Winter/Getty Images

Glumačka ekipa HBO serije White Lotus pobijedila je za ansambl u dramskoj seriji, dok je Jennifer Coolidge osvojila nagradu za izvrsnu žensku ulogu u dramskoj seriji. Glumačka ekipa Abbott Elementary odnijela je nagradu za ansambl u humorističnoj seriji.

Jason Bateman osvojio je nagradu za vrhunskog muškog glumca u dramskoj seriji za svoju ulogu u posljednjoj sezoni Ozarka, dok je Jeremy Allen White iz serije The Bear pobijedio u kategoriji za muškog glumca u humorističkoj seriji nakon što je takođe osvojio Zlatni globus, postavši najmlađi ikada dobitnik sa 32 godine.

Pročitaj

Jean Smart je proglašena za najbolju žensku glumicu u humorističnoj seriji za Hacks, ali nije mogla prisustvovati. Ove sedmice, Smart je objavila da se oporavlja od uspješnog zahvata na srcu.

Jessica Chastain pobijedila je za žensku ulogu u televizijskom filmu ili ograničenoj seriji za Georgea i Tammy, nakon što je prošle godine pobijedila za ulogu na velikom platnu. “Dijelim ovo s Michaelom Shanonom, za kojeg vjerujem da je jedan od naših najvećih živućih glumaca”, rekla je u svom govoru, prije nego što je odala počast Philipu Seymouru Hoffmanu, kojeg je nazvala inspiracijom.

Sam Elliott bio je iznenađujući pobjednik za izvanrednog glumca u televizijskom filmu ili ograničenoj seriji za prequel Yellowstone 1883, pobijedivši Stevea Carella, Evana Petersa, Paula Waltera Hausera i Tarona Egertona. Elliott je to nazvao “najznačajnijim priznanjem” u svojoj 55-godišnjoj karijeri.

Ovogodišnja dobitnica nagrade za životno djelo bila je Sally Field, koja je rekla da je gluma „jedino mesto gdje sam mogla da budem slobodno ja“, dodajući da, iako to nije uvijek bila laka karijera, „lako je precijenjeno“. „U svih ovih skoro 60 godina nema dana da se ne osećam tiho uzbuđeno što sebe nazivam glumicom“, rekla je ona.

 

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum