Trenutno čitaš
S ovim jednostavnim pravilom ćeš imati savršene fotografije

S ovim jednostavnim pravilom ćeš imati savršene fotografije

Većina kreativaca, od slikara do fotografa, naići će na pravilo trećine u nekom trenutku. Svako ko se bavi izradom vizuelno privlačnih radova, poštovaće ovu zlatnu smjernicu da bi postigao uravnoteženu kompoziciju. Ali šta je pravilo trećine? 

Pravilo trećine je opšta smjernica kako kreirati zanimljivu kompoziciju koja kaže da bilo koju sliku, fotografiju, grafički dizajn – treba razbiti u mrežu s dvije vertikalne i dvije horizontalne linije, stvarajući devet okvira jednakih proporcija. Važne kompozicione elemente tada treba postaviti ili na linije ili na njihove raskrsnice. Ovo rezultira dinamičnim, zanimljivim kompozicijama koje privlače pogled gledatelja preko scene.

mymodernmet.com

Ova tehnika se često koristi u pejzažnom slikarstvu i fotografiji, ali se zaista može primijeniti na bilo koji žanr. Kao jedno od početnih pravila kompozicije, to je brz i lak način za svakoga – od početnika do stručnjaka – da poboljša vizuelni efekat svog rada. I dok se danas pravilo trećine najčešće povezuje sa fotografijom, ne treba da čudi što ono potiče od slikarstva.

A Maid Asleep’ by Johannes Vermeer (ca. 1656–57). (The Met)

Jedan od mnogih kompozicionih trikova koje umjetnici koriste, pravilo trećine je prvi put zapisano 1797. godine, kada je jedan autor citirao engleskog slikara Sir Joshuu Reynoldsa. Raspravljajući o ravnoteži svjetla i tame u umjetničkom djelu, Reynolds se poziva na pravilo trećine, raspravljajući o njemu kao generalnom principu ravnoteže. Kasnije će biti transformisan u mrežni sistem kakav danas poznajemo.

houseofwend.com

Jednostavan način da vidiš da li umjetničko djelo – bilo tvoje ili tuđe – slijedi pravilo trećine je da postaviš mrežu preko konačne slike. Danas na telefonima postoji opcija na kameri da uključiš grid.

mymodernmet.com

Drvo koje iskače iz ovog polja cvijeća savršeno je postavljeno da razbije uniformnost krajolika i daje osjećaj dubine sceni koja bi inače bila prilično statična.

Bilo da prati vrhove planina ili vodopad, balansiranje elemenata prirodnog svijeta može biti potpomognuto Pravilom trećine. Naravno, važno je da se ne zadržavaš previše na pravilu, ali to je odličan početnički trik koji će ti pomoći da poboljšaš svoj rad i podigneš svoje fotografije pejzaža i prirode na novi nivo.

Pročitaj

mymodernmet.com

Kreiranje uravnotežene kompozicije na portretu može biti nezgodno. Primjena pravila ne znači uvijek pozicioniranje subjekta van centra. Kreativna upotreba linija, bilo kroz položaj udova ili crta lica ili crtanje okoline, može stvoriti efektnu fotografiju unutar mreže pravila trećine.

 

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum