Trenutno čitaš
Rižina voda za kosu ima preko 711 miliona pregleda na TikToku! Evo zašto.

Rižina voda za kosu ima preko 711 miliona pregleda na TikToku! Evo zašto.

Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

Tradicija ispiranja kose rižinom vodom potiče iz Azije, ali je nedavno stekla široku popularnost zahvaljujući društvenim mrežama – naime, TikToku. U ovom posebnom ritualu ljepote, voda koja ostane nakon ispiranja riže koristi se za namakanje kose.

Ako ti nije poznata ova praksa, nastavi čitati i saznaj više.

Canva

Prednosti rižine vode za rast kose

Stavljanje rižine vode na kosu za rast je prilično lako. Ideja je da nakon šamponiranja preliješ glavu rižinom vodom i ostaviš da odstoji dvije do tri minute. Zatim isperi rižinu vodu. Ona ostavlja kosu sjajnom i jačom, a neki ljudi čak kažu da je rižina voda dobra za rast kose. Zbog nedavnog skoka popularnosti, hashtag za #RiceWater na TikTok-u je dobio preko 711,5 miliona pregleda.

Ovo nije još jedan od onih trendova ljepote koje je bolje ne isprobavati – voda koja je ostala od riže zapravo je puna nutrijenata koji upotpunjuju prednosti ljepote, uključujući sposobnost umirivanja i hidratacije suhe kože. Zato ćeš vidjeti sastojak naveden u nekoliko tvojih omiljenih proizvoda za njegu kose i kože.

Kako napraviti rižinu vodu za kosu

Iako na tržištu postoji pregršt proizvoda pomiješanih sa rižinom vodom, možeš to uraditi kod kuće. Sve što trebaš su sljedeće stavke:

  • bijela riža
  • voda
  • cjedilo
  • dvije zdjele

Priprema:

Korak 1: Za početak, jednostavno stavi sirovu bijelu rižu u cjedilo i isperi je pod tekućom vodom – baš kao što to radiš prije nego što je skuhaš za jelo.

Korak 2: Zatim stavi ispranu rižu u zdjelu sa dvije šolje vode. Da se izvuče najviše hranljivih sastojaka iz riže, ostavi je da odstoji 24 sata.

Pročitaj
trendovi satova

Korak 3: Sljedećeg dana procijedi rižu iz posude.

Korak 4: Za nanošenje rižine vode možeš koristiti bočicu sa raspršivačem, ili umočiti kosu direktno u posudu.

Nuspojave rižine vode na kosu

Natapanje kose u rižinoj vodi može biti odlično za povećanje sjaja i jačanje, ali postoje neke nuspojave. Ovo nije pogodno za sve tipove kose i trebaš uzeti u obzir poroznost svoje kose, odnosno sposobnost kose da upija i zadržava vlagu. Voda od riže može uzrokovati preopterećenje proteinima, gdje kosa apsorbira previše proteina, uzrokujući da postane suha, lomljiva i sklonija pucanju. Osim toga, ispiranje rižinom vodom takođe može pogoršati suhu kožu na vlasištu.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum