Trenutno čitaš
Rižina voda za kosu ima preko 711 miliona pregleda na TikToku! Evo zašto.

Rižina voda za kosu ima preko 711 miliona pregleda na TikToku! Evo zašto.

Gloria prirodna kozmetika - Baby linija
Gloria prirodna kozmetika - Baby linija

Tradicija ispiranja kose rižinom vodom potiče iz Azije, ali je nedavno stekla široku popularnost zahvaljujući društvenim mrežama – naime, TikToku. U ovom posebnom ritualu ljepote, voda koja ostane nakon ispiranja riže koristi se za namakanje kose.

Ako ti nije poznata ova praksa, nastavi čitati i saznaj više.

Canva

Prednosti rižine vode za rast kose

Stavljanje rižine vode na kosu za rast je prilično lako. Ideja je da nakon šamponiranja preliješ glavu rižinom vodom i ostaviš da odstoji dvije do tri minute. Zatim isperi rižinu vodu. Ona ostavlja kosu sjajnom i jačom, a neki ljudi čak kažu da je rižina voda dobra za rast kose. Zbog nedavnog skoka popularnosti, hashtag za #RiceWater na TikTok-u je dobio preko 711,5 miliona pregleda.

Ovo nije još jedan od onih trendova ljepote koje je bolje ne isprobavati – voda koja je ostala od riže zapravo je puna nutrijenata koji upotpunjuju prednosti ljepote, uključujući sposobnost umirivanja i hidratacije suhe kože. Zato ćeš vidjeti sastojak naveden u nekoliko tvojih omiljenih proizvoda za njegu kose i kože.

Kako napraviti rižinu vodu za kosu

Iako na tržištu postoji pregršt proizvoda pomiješanih sa rižinom vodom, možeš to uraditi kod kuće. Sve što trebaš su sljedeće stavke:

  • bijela riža
  • voda
  • cjedilo
  • dvije zdjele

Priprema:

Korak 1: Za početak, jednostavno stavi sirovu bijelu rižu u cjedilo i isperi je pod tekućom vodom – baš kao što to radiš prije nego što je skuhaš za jelo.

Korak 2: Zatim stavi ispranu rižu u zdjelu sa dvije šolje vode. Da se izvuče najviše hranljivih sastojaka iz riže, ostavi je da odstoji 24 sata.

Pročitaj

Korak 3: Sljedećeg dana procijedi rižu iz posude.

Korak 4: Za nanošenje rižine vode možeš koristiti bočicu sa raspršivačem, ili umočiti kosu direktno u posudu.

Nuspojave rižine vode na kosu

Natapanje kose u rižinoj vodi može biti odlično za povećanje sjaja i jačanje, ali postoje neke nuspojave. Ovo nije pogodno za sve tipove kose i trebaš uzeti u obzir poroznost svoje kose, odnosno sposobnost kose da upija i zadržava vlagu. Voda od riže može uzrokovati preopterećenje proteinima, gdje kosa apsorbira previše proteina, uzrokujući da postane suha, lomljiva i sklonija pucanju. Osim toga, ispiranje rižinom vodom takođe može pogoršati suhu kožu na vlasištu.

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum