Trenutno čitaš
Kako te dvije jednostavne riječi mogu osloboditi da stvari ne shvataš lično

Kako te dvije jednostavne riječi mogu osloboditi da stvari ne shvataš lično

pusti ih
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Prije nego što je završila slavna, ali kratka karijera The Beatlesa, Paul McCartney stvorio je “Let it Be”, pjesmu koja govori o prihvatanju mira i dopuštanju da se stvari odvijaju prirodno. Ova pjesma odražava osjećaj rezignacije benda prema neizbježnom kraju.

Poruka pjesme leži u razumijevanju granica našeg uticaja i prihvatanju činjenica da neke stvari leže izvan naše kontrole. Umjesto da pokušavamo kontrolisati druge, treba se fokusirati na vlastite akcije i odgovore.

Koncept odustajanja od kontrole ili iluzije o njoj kada nam to ne koristi, sjajno je sažet u dvije riječi – “Pusti ih”. Mel Robbins, voditeljka podcasta, autorka, motivacijska govornica i bivša advokatica, jasno je objasnila ovu teoriju u videu.

@melrobbins

Stop wasting energy on trying to get other people to meet YOUR expectations. Instead, try using the “Let Them Theory.” 💥 Listen now on the melrobbinspodcast!! “The “Let Them Theory”: A Life Changing Mindset Hack That 15 Million People Can’t Stop Talking About” 🔗 in bio #melrobbins #letthemtheory #letgo #lettinggo #podcast #podcastepisode

♬ original sound – Mel Robbins

“Upoznala sam se s ovim konceptom koji se naziva ‘Teorija pusti ih’, i zaista mi se svidjela ideja”, započinje Robbins.

“Ako prijatelji ne žele izaći na ručak ovog vikenda, pusti ih. Ako osoba koja te privlači nije zainteresovana za obavezu, pusti je”, kaže Robbins u videu. “Toliko se vremena i energije troši na pokušaj prisiljavanja drugih da ispune naša očekivanja.”

“Ako ljudi ne reaguju onako kako želiš, nemoj pokušavati promijeniti njihovo ponašanje; dopusti im da budu ono što jesu. Samo ih pusti – tada možeš odabrati kako dalje reagovati”, nastavlja.

Ova fraza je vrijedan dodatak alatu za mentalno zdravlje jer nas podsjeća da uglavnom ne možemo kontrolisati druge ljude. Čak i ako možemo, je li vrijedno trošenja emocionalne energije? Pogotovo kad možemo dopustiti ljudima da žive kako žele, a zatim odgovorimo na njih na način koji odaberemo.

Pročitaj

nova muzika
Pinterest

Prestani trošiti energiju pokušavajući prisiliti druge da ispune tvoja očekivanja. Umjesto toga, koristi teoriju “Pusti ih”. Tvoja reakcija na njihovo ponašanje može značajno uticati na to kako će se ponašati prema tebi u budućnosti.

Oslobađanje odgovornosti za promjenu drugih ili osjećaj odgovornosti za njihove postupke je oslobađajuće. To je sličan koncept koji ističe knjiga E, zabole me – suptilna umetnost življenja, Marka Mansona. Čuvaj energiju i postavi granice u skladu s tim. Shvaćanje da imamo ‘kontrolu’ samo nad sobom je oslobađajuće.

Kada te nešto počne nervirati i osjetiš anksioznost, samo udahni i reci: “Pusti ih”.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum